Cine este și ce avere declară noul director interimar al Î.S. „Poșta Moldovei”, Roman Cojuhari
Roman Cojuhari, directorul interimar al Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”, este de profesie economist. Acesta indică în cea mai recentă declarație de avere și interese personale că în anul 2020 a încasat un salariu de 129 468,18 lei de la IP Direcția Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului R. Moldova și o indemnizație de 76 273,56 lei de la Primăria municipiului Chișinău.
Până acum, Roman Cojuhari a deținut funcția de consilier municipal de pe lista „Partidului Acțiune și Solidaritate” (PAS) și figurează ca fondator/ administrator al Societății cu Răspundere Limitată RV Pro Invest SRL – creată în 2019.
Noul director al Î.S. „Poșta Moldovei” a încasat anul trecut 18 599,61 lei sub formă de indemnizații de la S.A. Combinatul Auto nr. 4 din Chișinău și S.A. „Apă Canal Chișinău” din activitatea de reprezentant al statului în societățile comerciale. De la IP Direcția Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului R. Moldova a ridicat în 2020 un salariu (net) de 129 468,18 lei. Totodată, acesta indică în actul său de avere și interese că anul trecut a încasat o indemnizație de 76 273,56 lei de la Primăria municipiului Chișinău (Consiliul Municipal Chișinău).
Familia Cojuhari deține două apartamente dobândite prin contracte de vânzare-cumpărare. Valoarea totală a bunurilor imobile constituie 805 081 lei.
Potrivit declarației sale de avere, Roman Cojuhari a contractat în 2017 o datorie de 396 179,9 lei a cărei scadență este anul 2032.
Roman Cojuhari a fost desemnat marți, 21 septembrie, în calitate de administrator interimar al Î. S. „Poșta Moldovei”. Se întâmplă după ce Vitalie Zaharia, directorul de la Întreprinderea de Stat Î.S. „Poșta Moldovei”, care anterior a fost acuzat de presiuni asupra unor funcționari pentru a participa activ în campania prezidențială din 2020 alături de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), acuzații pe care le-a calificat drept „false”, a depus cerere de demisie.
Cojuhari susține că „Poșta Moldovei”, precum și alte instituții de stat, necesită să treacă printr-un proces de modernizare și adaptare la standardele internaționale de digitalizare. Potrivit acestuia, serviciile poștale din cadrul întreprinderii ar trebui să crească în performanță și să atingă un nivel de profesionalism competitiv cu companiile străine care mai activează pe piața din R. Moldova.