Cheltuielile raportate de candidații la alegerile parlamentare după prima săptămână de campanie electorală. Pe ce au cheltuit partidele cei mai mulți bani
Partidele politice înregistrate oficial în lupta pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au declarat cheltuieli de sute de mii de lei în prima săptămână de campanie electorală.
Potrivit rapoartelor prezentate pentru prima săptămână de campanie, cele mai mari investiții au fost făcute pentru materialele publicitare, iar lider la capitolul cheltuieli este Blocul electoral „Renato Usatîi”.
Candidații la funcția de deputat în Parlamentul de la Chișinău au depus la 28 mai curent primele rapoarte financiare la Comisia Electorală Centrală (CEC).
Potrivit CEC, plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul „Fond electoral” al concurentului electoral la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 este de 20 707,70 mii lei.
Blocul electoral „Renato Usatîi” a cheltuit, în prima săptămână electorală, peste un milion de lei
În prima săptămână a campanieie electorale, Blocul Renato Usatîi, condus de primarul din Bălți, Renato Usatîii, declară venituri proprii în campania electorală în mărime de – 2 000 000 de lei. La categoria donații blocul condus de Usatîii a înregistrat în primele zile ale campaniei electorale donații de 0 lei. Tot în prima săptămână, blocul Renato Usatîii declară cheltuieli în sumă totală de – 1 179 455 de lei. Dintre acestea, 592 360 de lei a costat blocul Renato Usatîi întrunirile și evenimentele electorale.
- Pentru plasarea publicității pe site-urile din R. Modlova au fost achitați – 129 310 de lei.
- Pentru transport (combustibil) – 365 000 de lei.
Totodată, potrivit raportului, blocul Renato Usatîi a primit donații sub formă de obiecte, lucrări și servicii, în mărime de 15 976 de lei.
Soldul mijloacelor bănești la sfârșitul primei săptămâni – 820 544 de lei.
Muncitori agricoli, vânzători și primari – printre donatorii Partidului Politic „ȘOR”
Topul cheltuielilor este urmat de Partidul Politic „ȘOR”, condus de Ilan Șor, deputatul condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare în dosarul fraudei bancare și care în vara anului 2019 a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională, care a raportat la Comisia Electorală Centrală (CEC) că în prima săptămână de campanie a avut un venit de 411 500 de mii de lei, o parte din bani fiind adunați din mijloace financiare proprii, iar restul sumei fiind oferită partidului de către persoane fizice din țară. Aceste venituri fiind însă cheltuite practic în totalitate, mai exact fiind cheltuiți 402 633 de lei în primele șapte zile de campanie electorală.
Partidul „ȘOR” a alocat cei mai mulți bani pentru materiale promoționale (afișe, fluturași, postere, tricouri, chipiuri etc.) – 222 420 de lei. Tot aici, Partidul „ȘOR” spune că a cheltuit 153 de mii de lei pentru publicitate în presa scrisă. Membrii formațiunii spun că au cheltuit 19 582 de lei pentru „prestații scenice” și tot în raport Partidul „ȘOR” menționează că pentru întrunirile electorale au fost cheltuiți 20 138 de lei.
Printre donatorii fizici care au oferit bani partidului se numără primari, vânzători, muncitori agricoli și administratori care au donat sume cuprinse între 1 500 și 10 000 de lei.
Potrivit raportului financiar, soldul mijloacelor financiare la sfârșitul primei săptămâni de campanie electorală este de 8 866 de lei.
Administratori, antreprenori, primari și cercetători științifici – printre donatorii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS)
Locul trei la categoria cheltuieli a fost ocupat de PAS. Potrivit raportului depus la CEC, în prima săptămână (în perioada 24-28 mai curent), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a înregistrat venituri de 538 483 de lei, dintre care 95 923 de lei au fost primiți sub formă de donații de la persoanele fizice din țară, 2 560 de lei donații de la persoanele fizice din afara țării, iar 20 000 de lei de la persoane juridice.
În prima săptămână a campaniei electolare, potrivit CEC, PAS a dispus de mijloace financiare proprii în mărime de 420 000 de lei. Astfel, în prima săptămână de campanie electorală, PAS a cheltuit 377 337 de lei. Potrivit raportului, în lista donatorilor se regăsesc administratori, antreprenori, deputați, primari, psihologi și cercetători științifici.
- Pentru publicitate – 26 227 de lei,
- Pentru materiale promoționale (postere, stegulețe, tricouri, carnețele) – 331 050 de lei,
- Pentru transport (combustibil) – 20 000 de lei
Soldul mijloacelor bănești rămase la sfârșitul primei săptămâni — 161 145 de lei.
Nici o persoană nu a donat, în prima săptămână a campaniei electorale, pentru Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor
Potrivit raportului, în prima săptămână de campanie electorală, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor declară venituri financiare proprii în mărime de 500 000 de lei. În prima săptămână de campanie nici o persoană nu a donat nici un leu pentru Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.
Astfel, la categoria donații blocul electoral indică venituri de 0 lei. Tot în prima săptămână blocul Comuniștilor și Socialiștilor a raportat cheltuieli totale de 150 305 de lei, dintre care 22 100 de lei au fost achitați pentru organizarea întrunirilor electorale, iar 21 800 de lei pentru chirie și energie electrică.
- Pentru publicitate – 67 540 de lei, dintre care 44 540 de lei au fost plătiți pentru panouri publicitare.
- Pentru materiale promoționale (postere, stegulețe, tricouri, chipiuri, carnețele) – 60 260 de lei.
Tot în raportul pentru prima săptămână electorală, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor menționează că pentru închirierea sălii la Todirești au achitat 300 de lei, la Ungheni – 20 000 de mii de lei, iar la Palatul de Cultură a feroviarilor – 19 500 de lei.
Soldul mijloacelor bănești la sfârșitul primei săptămâni – 349 695 de lei.
Partidul Democrat din Moldova intră, în prima săptămână a campaniei electorale, cu 0 venituri, 0 cheltuieli
În raportul depus la Comisia Electorală Centrală (CEC), PDM indică pentru prima săptămână a campaniei electorale venituri și cheltuieli de 0 lei.
Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic”
Și în cazul partidului politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic” raportul depus la Comisia Electorală Centrală (CEC), arată la fel ca și cel depus de către cei din PDM. Astfel, pentru prima săptămână a campaniei electorale, Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic indică venituri și cheltuieli de 0 lei.
Partidul Legii şi Dreptăţii și Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei condus de Ion Chicu au prezentat la CEC, în prima săptămână electorală, dovezi că formațiunile politice și-au deschis abia Fodul Electoral.
Până în prezent, CEC a înregistrat 11 concurenți electorali, iar alte 6 dosare se află în proces de examinare. Termenul limită pentru depunerea actelor este 11 iunie curent.
La 11 iulie 2021, în R. Moldova vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate.