Apelul public al Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic: „Solicităm Parlamentului să se abțină de la atacuri la adresa CC”
Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic face apel vineri, 23 aprilie, către Parlamentul R. Moldova și alți actori politici „să se abțină de la atacuri la adresa Curții Constituționale (CC) și a judecătorilor, căci periclitează statul de drept”.
În acest sens, reprezentanții platformei solicită procurorului general, Alexandru Stoianoglo, să întreprindă acțiunile necesare „pentru a asigura respectarea legii și curmarea acțiunilor ilegale din partea majorității Parlamentului”.
Constituția R. Moldova este legea supremă a societății și a statului, a cărei respectare este o axiomă, iar deciziile CC, inclusiv avizul menționat supra, sunt definitive și nu pot fi supuse niciunei căi de atac, susțin reprezentanții platformei.
„Constatăm că acțiunile întreprinse de majoritatea parlamentară prin aprobarea Hotărârii Parlamentului privind retragerea votului de încredere dnei Domnica Manole, Președinte și judecător al Curții Constituționale sunt contrare Constituției, Legii privind Curtea Constituțională, Hotărârii Curții Constituționale nr. 8/2013 și constituie toate elementele constitutive ale uzurpării puterii de stat. În același timp, aprobarea în aceeași zi, la diferența de o oră a unei Hotărâri a Parlamentului prin care este numit în funcție un alt judecător la Curtea Constituțională, fiind cunoscute cu bună știință cerințele privind modul de revocare a mandatului unui judecător la Curtea Constituțională, demonstrează intenția majorității parlamentare de uzurpare a puterii de stat”, se arată într-o notă informativă.
Reprezentanții Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic consideră acțiunile majorității parlamentare drept „elemente constitutive ale infracțiunii de uzurpare a puterii de stat”.
„Susținem decizia președintelui R. Moldova de a convoca Consiliului Suprem de Securitate pentru a fi discutate și luate acțiuni imediate de autoritățile competente care se impun pentru curmarea acțiunilor ilegale împotriva Constituției și puterii de stat. Facem apel către partenerii de dezvoltare și misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova, Consiliul Europei și delegației Uniunii Europene în Republica Moldova să reacționeze prompt la aceste acțiuni de uzurpare a puterii în stat și de încălcare flagrantă a Constituției Republicii Moldova, în special în partea ce ține de independența Curții Constituționale”, se arată într-o notă informativă.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a solicitat Procuraturii Generale (PG) să investigheze acțiunile efectuate de parlamentari vineri, 23 aprilie, sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat.
La propunerea socialiștilor, majoritatea parlamentară formată din PSRM – ȘOR a aprobat o Hotărârea cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale.
Mai exact, potrivit deputaților socialiști, care sunt autorii documentului, prin Hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecătoare a Curții Constituționale.
- ULTIMA ORĂ! Președinția anunță că Maia Sandu convoacă Consiliul Suprem de Securitate în ședință: „Riscul de subminare a ordinii constituționale în R. Moldova” – pe agendă
- Peter Michalko: „Acțiunile de astăzi din Parlament sunt un atac clar asupra independenței CC”
Ulterior, la propunerea tot a socialiștilor, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit, tot vineri, 23 aprilie, de deputații PSRM – ȘOR judecător la Curtea Constituțională (CC).
Tot vineri, 23 aprilie, tot socialiștii, împreună cu deputații Partidului Politic „Șor” au aprobat o declarație prin care au cerut demisia a trei judecători din cadrul Curții Constituționale (CC), acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale.
Fostul președinte al CC, Alexandru Tănase susține că abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce nici un efect juridic.