ANI anunță că a sesizat Serviciul Fiscal de Stat și PG despre unele aspecte din cadrul unui control în care este vizat fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a încheiat procedura de control a averii în privința fostului deputat al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc și anunță că a sesizat Serviciul Fiscal de Stat și Procuratura Generală despre unele aspecte din cadrul unui control în care este vizat Vladimir Plahotniuc.
Potrivit ANI, inspectorul de integritate a remarcat efectuarea unor tranzacții cu caracter dubios cu privire la înstrăinarea unor bunuri în favoarea fostului deputat. În acest sens, ANI a sesizat Serviciul Fiscal de Stat în vederea stabilirii obligațiunilor fiscale potrivit legii.
În limitele competențelor ANI, subiectului i s-a acordat un termen de 30 zile pentru a rectifica ultima declarație anuală depusă pe Portalul Public al Declarațiilor. Dacă subiectul nu se va conforma, ANI va aplica prevederile legale cu privire la sancționarea acestuia.
Controlul a fost inițiat în iulie 2019, în baza unei note de autosesizare din oficiu din informații publice.
Potrivit ANI, Plahotniuc a deținut ultimul mandat de demnitate publică, 4 luni, procedura de control a fost efectuată pentru perioada martie – iunie 2019. Anterior, în perioada anilor 2014-2015, subiectul a mai fost deputat în Parlamentul R. Moldova, inspectorul de integritatea având la bază legislația de specialitate, a fost în imposibilitate de a extinde controlul asupra perioadei de referință.
Procedura de control a fost realizată și pe numele unuia dintre copiii fostului lider PDM, care se află la întreținerea acestuia. În rezultatul materialelor probatorii acumulate, atât în țară cât și peste hotare, inspectorul de integritate a constatat anumite situații dubioase ce cad sub incidența legislației penale și fiscale.
Actul de constatare:
ANI a solicitat de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor informații confirmative referitoare la conexiunile fostului deputat cu companiile afiliate din zone off-shore din Emiratele Arabe Unite și statul independent Samoa. În răspunsul oferit, instituția a motivat că asemenea informații pot fi transmise doar organelor competente în contextul unei cauze penale.
Inspectorul de integritate a utilizat instituția asistenței juridice internaționale în baza principiului reciprocității și a înaintat demersurile necesare pentru obținerea informațiilor din străinătate despre companiile afiliate, iar în baza acestora a validat o parte din datele declarate de către subiect.
La data de 7 mai, reprezentanții Procuraturii Generale (PG) au emis un comunicat de presă prin care anunță că au clasat dosarul dublelor identități în cazul fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc și omului de afaceri Vaja Jhashi.
Potrivit notei emise de PG, cauza penală, inițiată de Procuratura Anticorupție la 29 octombrie 2019 pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale angajaților Agenției Servicii Publice la documentarea dublelor identități ale unor persoane, a fost clasată.
Procuratura Anticorupție a confirmat că a pornit o cauză penală pe faptul obținerii de către Plahotniuc a celui de-al doilea pașaport al Republicii Moldova, cu o altă identitate, menționând că infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
Pe 29 octombrie 2019, Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare internațională și interstatală. Acesta are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova – spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.
La 13 ianuarie 2020, Vladimir Plahotniuc, soția și cei doi copii ai săi au primit interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite din cauza „actelor de corupție semnificative” în care a fost implicat fostul lider al PDM.