Discursul viitorului președinte al SUA, Joe Biden, la Chișinău: „Aveți o țară mică, dar faceți lucruri mari. I’ll be back”
Joe Biden, cel care în acest moment conduce cursa prezidențială din America și este pe cale să devină al 46-lea președinte al Statelor Unite, conform proiecțiilor anunțate sâmbătă, 7 noiembrie, de mai multe canale media, între care CNN și Associated Press, acum 9 ani, în 2011, a efectuat o vizită în R. Moldova, unde a avut mai multe întrevederi cu politicieni de la Chișinău.
Atunci, Joe Biden, fiind vice-președinte al SUA a rostit un discurs către cetățenii R. Moldova, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.
Joe Biden le-a spus atunci, în 2011, moldovenilor că trebuie să fie mândri de ceea ce au realizat până în acel moment.
„Experienţa dumnevoastră a demonstrat că tranziţia politică poate fi paşnică, alegerile pot fi libere, iar angajamentul total pentru reforme poate transforma valorile democratice în realitate. Ştiţi din propria experienţă că democraţia nu se obţine uşor, am urmărit cum aţi ajuns aici şi suntem hotărâţi să vă ajutăm să vă consolidaţi realizările,” a spus vicepreşedintele american de atunci, citat de Europa Liberă.
„Sunt aici pentru a vă felicita pentru mesajul puternic pe care îl transmiteţi oamenilor din aceste ţari”, a spus Joe Biden, pe atunci emisarul Casei Albe
„Poate aveţi o ţară mică, dar faceţi lucruri mari”, a mai spus Biden, viitorul președinte al SUA.
Joe Biden i-a îndemnat atunci pe moldoveni să-şi continue calea reformelor democratice şi integrării europene, asigurându-i că Statele Unite le vor fi alături pe acest drum.
„Guvernul vostru mai are multe de făcut. Trebuie să luptaţi cu corupţia şi să reformaţi justiţia. Dar cred în voi şi în liderii voştri”, a continuat oficialul atunci.
Vicepreşedintele american a ţinut în 2011 să-i asigure pe moldoveni că le înţelege îngrijorările legate de creşterea preţurilor şi a somajului.
„Reformele sunt dureroase, dar odată cu ele va creşte economia şi vor veni investiţiile. Dacă veţi continua tot aşa, vă promit că vă vom fi alături”, le-a spus oamenilor Joseph Biden.
Tot atunci, Joe Biden s-a referit şi la sprijinul Statelor Unite pentru soluţionarea problemei transnistrene. A spus că Republica Moldova trebuie să-şi menţină suveranitatea şi integritatea teritorială, iar negocierile pentru reglementarea transnsitreană trebuie să reînceapă cât de curând.
„Viitorul Transnistriei se află în interiorul Republicii Moldova şi al comunităţii europene”, declara atunci Biden.
Joe Biden şi-a încheiat discursul cu un „I’ll be back”, adică „mă voi întoarce”, iar înainte de plecare a făcut un tur prin mulţime, strângându-le mâna mai multor oamenii din primele rînduri.
Democratul Joe Biden va deveni al 46-lea președinte al Statelor Unite, conform proiecțiilor anunțate de mai multe canale media, între care CNN și Associated Press, făcute după calcularea voturilor obținute de candidatul democrat în statul Pennsylvania. Acest stat îi aduce lui Joe Biden scorul electoral necesar accederii în funcția de la Casa Albă, relatează Reuters.
Joe Biden, care avea 253 de voturi electorale, a câștigat scrutinul din Pennsylvania, obținând încă 20 de voturi electorale, astfel încât democratul depășește pragul de 270 de voturi necesar pentru a-i fi proclamată victoria.
Kamala Harris devine, la rândul ei, prima femeie vicepreședinte din istoria SUA.
Alegerile prezidențiale de la 3 noiembrie intră în istorie ca fiind scrutinul cu cea mai mare participare la vot, iar Joe Biden este președintele care a fost ales cu cel mai mare număr de voturi din istoria Statelor Unite, după cum și Donald Trump este candidatul care pierde cursa electorală cu un număr-record de voturi.