Deputat din Parlamentul de Legislatura a X-a solicită Ministerului de Interne să anuleze amenzile, de peste șapte milioane de lei, aplicate în timpul stării de urgență
Deputatul Parlamentului de Legislatura a X-a, ales pe listele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Liviu Vovc, solicită Guvernului interimar, mai exact Ministerului de Interne, să anuleze amenzile aplicate pe perioada stării de urgență instituită la 1 aprilie 2021 și anulată la 28 aprilie.
La 20 aprilie, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a menționat că de la instituirea stării de urgență au fost aplicate amenzi în sumă de peste șapte milioane de lei.
Într-o postare pe Facebook, parlamentarul scrie că odată cu decizia Curții Constituționale de a anula starea de urgență instituită în R. Moldova „deciziile luate de Comisia pentru Situații Excepționale își pierd valoarea juridică, iar amenzile pentru nerespectarea interdicțiilor impuse de această Comisie, inclusiv cele pentru nerespectarea regimului special a circulației pe timp de noapte, trebuie anulate, iar banii restituiți cetățenilor”.
„Ministerul Afacerilor Interne trebuie să revizuiască și să anuleze în regim de urgență toate amenzile aplicate cetățenilor pe perioada stării de urgență declarată în data de 31 martie 2021. Odată cu decizia de ieri a Curții Constituționale și deciziile luate de Comisia pentru Situații Excepționale își pierd valoarea juridică, iar amenzile pentru nerespectarea interdicțiilor impuse de această Comisie, inclusiv cele pentru nerespectarea regimului special a circulației pe timp de noapte, trebuie anulate iar banii restituiți cetățenilor.
La 20 aprilie polițiștii aplicaseră deja peste 3975 mii amenzi în suma de peste ȘAPTE MILIOANE de lei cetățenilor și așa sărăciți. Guvernul și MAI-ul trebuie să acționeze imediat și să găsească soluții pentru a anula aceste amenzi și a întoarce banii cetățenilor, în caz contrar instanțele de judecată vor fi inundate cu mii de cereri de revizuire”, scrie Vovc pe Facebook.
La 20 aprilie, autoritățile au anunțat că de la instituirea stării de urgență, polițiștii moldoveni au documentat peste 3975 mii de cazuri în care au fost încălcate prevederile hotărârilor emise de autorități, iar amenzile aplicate depășesc șapte milioane de lei. Despre asta a anunțat premierul interimar al R. Moldova, Aureliu Ciocoi, marți, 20 aprilie, în cadrul unui briefing de presă.
Curtea Constituțională (CC) a decis miercuri, 28 aprilie, că instituirea stării de urgență de către majoritatea PSRM – ȘOR este neconstituțională, iar în aceste condiții în R. Moldova pot fi organizate și desfășurate alegeri parlamentare anticipate, în contextul în care la 15 aprilie curent CC a constatat că există circumstanțe care justifică dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.
După decizia CC, tot miercuri, la scurt timp președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului de la Chișinău și data la care urmează să fie organizate alegeri parlamentare anticipate – 11 iulie 2021.
La 1 aprilie, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova. 28 de zile mai târziu, CC declară neconstituțională stare de urgență, iar aceasta este anulată.