Principală  —  IMPORTANTE   —   Declarațiile președintei Maia Sandu după…

Declarațiile președintei Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate: „Există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană” – VIDEO

Foto: presedinte.md

Autoritățile R. Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. În prezent, există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană care sunt interesate de destabilizarea situației, a spus președinta R. Moldova, Maia Sandu, după ședința Consiliul Suprem de Securitate, convocată în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană.

Autoritățile de la Chișinău condamnă orice provocări și tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară. Șefa statului susține că Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.

„Am convocat astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate pe subiectul incidentelor din regiunea transnistreană și în raport cu evoluția situației de securitate din regiune. Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Vă amintesc că pe durata a mai multor săptămâni, în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale. Au urmat exploziile de ieri de la sediului așa-numitului Minister al Securității din regiunea transnistreană, incidentul de pe aerodromul din Tiraspol și explozia din Maiac. Autoritățile R. Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. R. Moldova nu planifică și nu desfășoară o blocare a regiunii transnistrene. Analizele noastre arată că există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană, care sunt interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și crează riscuri pentru R. Moldova. Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară. Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.

Consiliul Suprem de Securitate a constatat faptele de escaladare și a recomandat instituțiilor publice: 1. Creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate; 2. Creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră; 3. Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică. 4. Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității”, a declarat Maia Sandu.

Marți, 26 aprilie, președinta Maia Sandu a convocat ședința CSS în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană. În contextul evoluțiilor situației de securitate în regiunea transnistreană, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a anunțat că monitorizează și informează în timp real beneficiarii de informații, inclusiv asupra „opțiunilor de politici în legătură cu situația în perpetuă schimbare”.

Luni seara, în jurul orei 17:00, în clădirea așa-zisului Minister al Securității din regiunea transnistreană au răsunat mai multe explozii. Așa-zisul Minister de Interne din regiune a anunțat că focurile au fost trase din lansatoare de grenade. Victime nu au fost raportate. Ulterior, Biroul politici de reintegrare și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu incidentul care s-a produs luni seara în orașul Tiraspol. Potrivit Biroului, obiectivul urmărit de incidentul de luni „ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale”.

În dimineața zilei de marți, 26 aprilie, în regiunea transnistreană au fost auzite noi explozii. Așa-zisul Minister de Interne din regiunea transnistreană a anunțat că ar fi vorba despre două explozii care s-au produs în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, la orele 6:40 și 7:05. Potrivit informaților oferite de Tiraspol, au fost avariate două antene de radiocomunicații construite în anii ’60: una de un Megawatt, iar alta de de jumătate de Megawatt.