Deciziile aprobate de PSRM-ȘOR cu privire la Curtea Constituțională. Ministerul ucrainean de Externe: „Ucraina își exprimă susținerea pentru președinta Sandu”
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a publicat sâmbătă, 24 aprilie, un mesaj pe Twitter în care a anunțat că Ucraina își exprimă susținerea pentru președinta R. Moldova, Maia Sandu, transmite presa din Ucraina. Anunțul vine după ce deputații PSRM-ȘOR au dat vineri, 23 aprilie, vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curții Constituționale (CC) și au numit un nou magistrat în locul Domnicăi Manole.
„Pentru Ucraina este importantă o R. Moldova stabilă și proeuropeană. Susținem pe deplin președinta aleasă democratic, Maia Sandu și poporul moldovenesc în eforturile lor de a apăra legal statul de drept, de a împiedica subminarea ordinii constituționale, a reformelor și a alegerii europene”, se menționează în mesajul postat pe Twitter de către Dmytro Kuleba.
Ukraine values a stable, pro-European Moldova. We fully support the democratically elected @sandumaiamd & Moldovan people in their efforts to use legal means to defend the rule of law, prevent undermining of Moldova’s constitutional order, reforms & European choice @AureliuCiocoi
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) April 24, 2021
Sâmbătă, 24 aprilie, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, au publicat pe Twitter mesaje în care îndeamnă politicienii de la Chișinău să respecte Constituția și statul de drept.
Tot sâmbătă, înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a declarat că voturile deputaților împotriva Curții Constituționale (CC) reprezintă un atac flagrant asupra ordinii constituționale a R. Moldova și sunt o încercare de a submina statul de drept.
În context, Comisia de la Veneția susține că este extrem de alarmată și îngrijorată de situația actuală din R. Moldova, după ce deputații din majoritatea parlamentară actuală au dat vineri, 23 aprilie, vot de necredere pentru trei judecători ai Curții Constituționale. Într-o declarație oficială, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, menționează că declarația Parlamentului de la Chișinău că nu recunoaște avizul Curții Constituționale a R. Moldova privid constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului și votul de neîncredere exprimat către trei judecători ai Curții Constituționale „sunt foarte îngrijorătoare”.
La propunerea socialiștilor, majoritatea parlamentară formată din PSRM – ȘOR a aprobat o Hotărârea cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Mai exact, potrivit deputaților socialiști, care sunt autorii documentului, prin Hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecătoare a Curții Constituționale. Ulterior, la propunerea tot a socialiștilor, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit, tot vineri, 23 aprilie, de deputații PSRM – ȘOR judecător la Curtea Constituțională (CC).
Tot vineri, 23 aprilie, tot socialiștii, împreună cu deputații Partidului Politic „Șor” au aprobat o declarație prin care au cerut demisia a trei judecători din cadrul Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca, acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale.
Fostul președinte al CC, Alexandru Tănase susține că abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce nici un efect juridic.
Tot vineri seara, 23 aprilie, în baza unei sesizări depuse de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, Curtea Constituțională a suspendat decizia privind revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecătoare a Înaltei Curți, precum și Hotărârea prin care fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit judecător la CC de către PSRM – ȘOR. Hotărârea Înaltei Curți a fost pronunțată de Liuba Șova, președintă ad-interim.