Decizia istorică a Curții Constituționale și repercursiunile ei asupra magistraților
Judecătorii Curții Constituționale au decis că verificarea de către Serviciul de Informații și Securitate a candidaților la funcția de judecător, dar și a judecătorilor, este neconstituțională. Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac și a intrat în vigoare la data adoptării. Ea a fost luată după o sesizare depusă de fosta judecătoare Domnica Manole, demisă acum jumătate de an, inclusiv în urma unui aviz al SIS.
Curtea Constituțională (CC) a menționat că verificarea judecătorilor de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS) „interferează cu independenţa puterii judecătorești”. „Curtea a constatat că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este limitat și constrâns să procedeze la declararea quasi-automată a incompatibilității judecătorului cu interesele funcției în ipoteza în care avizul SIS prevede că titularul nu îndeplinește cerinţele şi restricţiile stabilite de lege sau există factori de risc. Corelativ, decizia de incompatibilitate cu interesele funcției publice servește temei pentru eliberarea de plano a judecătorului din funcție. O atare situație conduce în mod evident la diminuarea rolului constituțional al CSM în calitatea sa de garant al independenţei justiției, transformându-l în unul iluzoriu, neefectiv”, precizează magistrații CC, care a declarat neconstituțională prevederea legală prin care judecătorii și candidații la funcția de judecător erau verificați de SIS.
Citiți aici comunicatul integral al CC la subiect
Manole: „Aceste verificări purtau un caracter obscur”
„Decizia CC înseamnă că judecătorii, pe viitor, nu vor mai fi verificați de SIS și nu vor mai fi eliberați din funcție în baza acestor avize, cum a fost în cazul meu”, explică fosta judecătoare Domnica Manole hotărârea luată de CC. „Aceste verificări purtau un caracter obscur. Noi nu cunoaștem cine le făcea, în baza căror materiale. Personal, am avut o corespondență activă cu directorul SIS și am fost indignată de concluziile pe care ei le făceau. Era un cerc vicios și nu aveai cum să te aperi. Acest control era obligatoriu pentru judecători, dar tu nu puteai contesta rezultatele”, precizează magistrata, care a fost demisă de CSM după un aviz negativ pe numele său emis de SIS. Manole, împreună cu avocata sa, Viorica Grecu, sunt cele care s-au adresat la CC pentru ca judecătorii constituționali să se expună pe marginea constituționalității acelei prevederi.
„Nu știu de ce, până acum, nimeni nu a abordat problema, deși mai mulți judecători au fost demiși în baza acestei legi. Legea era o pârghie de influență asupra judecătorilor, era folosită ca o bâtă. Judecătorii, în subconștientul lor, știau că pot nimeri sub avizul negativ al SIS. Știu că, pe rolul CSM erau recent vreo 11 judecători avizați negativ de SIS”, menționează Manole. Fosta judecătoare speră că hotărârea CC să fie aplicată de CSJ și în cazul său, care se află pe rolul instanței judecătorești supreme, după ce a contestat hotărârea CSM de demitere din funcție. „Efectul neconstituționalității legii se aplică în cazurile pendinte, așa cum este cauza mea la CSJ. Judecătorii, la examinare, urmează să aplice hotărârea CC”, susține Manole. „Ieri, mă sunau judecători, alții se sunau între ei. Era o bucurie extrem de mare, toți se felicitau că au scăpat de jugul SIS-ului”, precizează fosta judecătoare care luptă acum să revină în sistem.
Nagacevschi: „Hotărârea o consider corectă, judicioasă, în corespundere cu Constituția”
Avocatul Vitalie Nagacevschi, președintele Asociației „Juriștii pentru Drepturile Omului”, susține însă că hotârârea CC nu împiedică SIS-ul să verifice, în continuare, judecătorii. „Nu înseamnă că, de azi, judecătorii nu vor mai fi verificați sau monitorizați de SIS. Hotărârea înseamnă că în urma eliberării unui document de către SIS, acesta nu va servi drept temei pentru demitere. Până la urmă, SIS este obligat, în anumite circumstanțe, să supravegheze toți cetățenii suspectați de comiterea anumitor infracțiuni, mai ales infracțiuni care atentează la securitatea statului. Hotărârea CC o consider corectă, judicioasă, în corespundere cu prevederile Constituției. O abordare a problemei, cum era până la această hotărâre, după mine, atenta, cu adevărat, la independența puterii judecătorești”, spune avocatul.
Acesta susține că, dacă eliberarea Domnicăi Manole din funcția de judecătoare „unicul motiv care a fost pus la baza eliberării din funcției este informația de la SIS, eu cred că da, urmează să fie revizuită situația, iar dna Manole ar trebui să revină în funcția ocupată anterior. În cazul în care la baza eliberării din funcție sunt și alte temeiuri, ele urmează să fie verificate prin căile de contestare, de CSJ…”, explică Vitalie Nagacevschi. Serviciul de Presă al SIS ne-a anunțat că instituția „nu va comenta deciziile Curții Constituționale”, iar Victor Micu, președintele CSM nu a răspuns la solicitarea ZdG de a discuta la subiect.