Principală  —  IMPORTANTE   —   De la „o semnătură pe…

De la „o semnătură pe hârtie” la „angajament real”. Cum apreciază experții Ion Tabârță și Igor Boțan „Pactul pentru Europa”

Colaj: ZdG

Treisprezece partide politice din R. Moldova și-au asumat „angajamentul politic de a contribui la obiectivul integrării R. Moldova în Uniunea Europeană, obligația de a promova statul de drept, coeziunea socială și solidaritatea națională, în jurul obiectivul de integrare europeană, și condamnă războaiele de agresiune asupra statelor independente”, semnând „Pactul pentru Europa” duminică, 26 mai.

Acordul a fost întocmit de Blocul „Împreună” și semnat de încă nouă formațiuni, printre acestea: partidul de guvernământ, formațiunea edilului capitalei Mișcarea Alternativă Națională (MAN) și Partidul Dezvoltării Și Consolidării Moldovei (PDCM), condus de Ion Chicu.

Totuși, „urmează să vedem care din aceste partide vor susține parcursul european și care pur și simplu vor face figurații”, spune expertul politic Ion Tabârță. De cealaltă parte, Igor Boțan susține că „documentul are o semnificație foarte mare”.

Igor Boțan: „Au semnat partidele care au obținut, la alegerile locale, peste 60% din mandatele de consilieri locali și de primari”

Pornind de la textul pactului, 13 partide politice din R. Moldova au decis să reflecte ca în oglindă un eveniment care a avut loc în 1995, în România, când cele mai importante partide politice au semnat „Pactul de Snagov”, în care partidele au ajuns la concluzia că scopul strategic al României, în cazul nostru scopul strategic al R. Moldova, este integrarea în UE.

Partidele au menționat foarte clar că au preferințe ideologice diferite, cuprind spectrul de la dreapta la stânga, dar, în pofida acestor diferențe naturate dintre partide, angajamentul real este integrarea europeană. Pentru că suntem în preajma campaniei electorale, acest document este important. Pe de o parte, partidele vor intra în competiție, dar anunță că, în pofida competiției absolut normale, aceste formațiuni nu scapă din vizor scopul strategic de integrare europeană. Competiția politică rămâne în picioare.

Semnificația acestui document este foarte mare. Acesta prevede clar că R. Moldova, de la declararea independenței, a avut un singur subiect de consens național, este vorba despre declarația Parlamentului din 24 martie 2005, când 101 deputați, adică tot corpul parlamentar, au votat și au fixat foarte clar că scopul ireversibil al R. Moldova este integrarea europeană.

Este foarte important că au semnat partidele care au obținut împreună la alegerile locale peste 60% din mandatele de consilieri locali și de primari.

Toate aceste partide sunt pentru integrarea europeană, dar ele au viziuni diferite asupra referendumului. Prin semnarea acestui pact, partidele arată că nu se vor opune și nu vor chema cetățenii să boicoteze referendumul, dar nici nu sunt obligați să voteze pentru. Asta înseamnă că unele partide nu vor participa activ în campania de promovare”, a declarat analistul Igor Boțan, director executiv al Asociației ADEPT.

Ion Tabârță: „Urmează să vedem care din aceste partide vor susține parcursul european și care pur și simplu vor face figurații”

Semnarea „Pactului pentru Europa Partidele” presupune și faptul că partidele trebuie să facă campanie activă pentru ca acest referendum să treacă sau să pledeze prin diferite campanii ca lumea să iasă la vot și să voteze „pentru”. Dar cum se va realiza asta și cine dintre ei vor face companie este o altă întrebare.

N-am prea văzut partide unioniste printre semnatari, cu excepția PNL. Totodată, nu exclud că printre semnatari să fie partide camuflate/ declarate proeuropene. Urmează să vedem care din aceste partide într-adevăr se vor angaja prin acțiuni concrete pentru a susține parcursul european și care pur și simplu vor face figurații. Este o semnătură pe hârtie, vom vedea care partide vor acționa și vor promova vectorul european și care vor încerca să creeze perturbații.

Unele partide, cei care și-au trimis reprezentanții (La ceremonie, din partea partidului de guvernământ, s-a prezentat secretarul general al PAS, Artur Mija, tot el secretar general al Guvernului, iar din partea MAN – deputatul Gaik Vartanean, n. red), se plasează ierarhic superior altor partide. PAS-ul este partid de guvernământ, MAN-ul este principalul partid în Chișinău și au decis să nu meargă primele persoane și anumiți candidați. Domnul Vartanean a fost reprezentantul MAN-ului la întâlnirea inițiată de Natalia Morari. Totodată, la acea întâlnire au fost două partide pe care le găsim printre semnatari – MAN-ul și PDCM-ul lui Chicu.

Blocul Împreună a înaintat o inițiativă bună, care îi promovează. Ei trebuie să se facă văzuți și auziți. Ei au dat de înțeles că PAS-ul nu trebuie să monopolizeze ideea de integrare europeană, că sunt și alte partide. Ei încearcă să scoată proiectul de integrare europeană de sub tutela partidului de guvernământ. Acest bloc trebuie să facă tot posibilul ca să treacă în Parlament la anul”, a explicat expertul politic Ion Tabârță.

Semnarea pactului a fost inițiată de blocul „Împreună”, format din Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA), Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor (LOC) și Coaliția Pentru Unitate și Bunăstare (CUB). La formarea blocului comun, cele patru partide au invitat „personalități, grupuri politice și sociale, fără a fi un monopol politic al unui partid politic anume” să susține „un pact pentru Europa”.

Inițiativa blocului „Împreună” a fost susținută de reprezentanții Partidului Verde Ecologist din Moldova; Partidului Acțiune Și Solidaritate (PAS); Partidului Dezvoltării Și Consolidării Moldovei (PDCM); Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM); Partidului Social Democrat European (PSDE); Partidului Național Liberal (PNL); Partidului „Puterea Oamenilor”; Partidului Mișcarea Alternativă Națională (MAN); Partidului Politic „Voința Poporului”.

„Este un angajament solid pe termen lung, până când aderarea la UE va fi singura regulă care contează, moștenire următoarelor generații”, au declarat reprezentanții blocului „Împreună”.