De ce protestează asistenții personali din capitală? „Pentru rezolvarea problemei nu e necesară matematică superioară. Doar un pic de moralitate obișnuită”
După ce le-au fost reduse salariile cu 50%, mai mulți asistenți personali au ieșit luni, 11 martie, la protest. Manifestanții s-au adunat la Primăria municipiului Chișinău cu pancarte pe care scria „Oamenii cu nevoi speciale tot au drepturi”, „Stop genocid”. Primarul general, Ion Ceban, acuză PAS-ul, care, potrivit lui, „trebuie să asigure finanțare egală”.
Ministerul Muncii și ProtecțieI Sociale însă pretinde că datele oferite de Primăria municipiului Chișinău „sunt eronate”, îndemnând instituția „să-și onoreze atribuțiile de serviciu și să salarizeze asistenții personali”.
„Eu văd că situația dată s-a creat din cauza lui Ion Ceban, care aspiră la alegerile prezidențiale și are nevoie de bani pentru campanie”
Potrivit manifestanților, aceștia au ieșit să protesteze, pentru că „nu sunt alte soluții”. Multe dintre asistentele personale erau însoțite de persoanele pe care le au în grija lor.
ZdG a discutat cu Ana (nume schimbat pentru protecția anonimatului, n.r.), asistentă personală din capitală, care a menționat că a rămas dezamăgită de faptul că niciun reprezentant al primăriei nu a ieșit în fața oamenilor să asculte problemele acestora.
„Primăria dă vina pe guvernare și spune să cerem bani de la minister, dar noi mereu primeam banii de la primăria capitalei. Actualmente, salariul este de aproximativ 2500 de lei, deși sunt unii asistenți personali care nu ajung nici la două mii de lei, adică primesc în jur de 35% din salariu. În cazul unor asistenți personali care au grijă de persoanele adulte, ei sunt concediați. În luna ianuarie, de la Direcția asistență socială ni s-a comunicat că au făcut o evaluare a beneficiarilor, în baza căreia s-a stabilit că beneficiarii nu mai au nevoie de opt ore de îngrijire, dar numai de patru. Evaluarea dată a fost făcută ilegal, pentru că ea nu s-a făcut în prezența beneficiarilor și cu o comisie specializată, cu membri care au dreptul să facă o evaluare pentru copiii cu dizabilități. O altă cauză invocată a reducerii numărului de ore este lipsa banilor la Primăria Chișinău, cu toate că încă nu s-a votat bugetul pentru acest an”, punctează femeia.
Potrivit asistentei personale, protestatarii nu cer o mărire de salariu, deși acesta nu este foarte mare, dar să fie restabilit numărul de ore lucrătoare care a fost anterior. „Eu cred că situația dată s-a creat din cauza lui Ion Ceban, care aspiră la alegerile prezidențiale și are nevoie de bani pentru campanie și s-a gândit că nu o să fie nimic dacă o să taie din bugetul nostru. Bani în primărie sunt, dar nu se dorește să fie alocați. Eu cred că dacă ei ar veni o zi să stea cu un copil cu dizabilitate, ar înțelege mai bine cât este de greu și ar oferi banii, dar lor nu le pasă”, susține Ana.
„Ei se joacă de-a politica, iar noi acumulăm datorii la facturi”
Mariana Zagareanu, o altă asistentă personală din municipiul Chișinău, susține că despre reducerea numărului de ore nu s-a anunțat preventiv, iar evaluarea beneficiarilor în baza căreia s-a micșorat timpul pentru îngrijire este una superficială.
„S-a menționat că au fost evaluați beneficiarii, dar, de fapt, s-au evaluat doar dosarele, și nu toate. Pentru ca un copil să primească un grad de dizabilitate, este nevoie uneori de 4-5 comisii specializate care să evalueze starea de sănătate a acestuia. Eu am așteptat din 2016 până în 2020 ca să obțină copilul meu grad de dizabilitate. Ei se joacă între ei de-a politica, iar noi stăm și acumulăm datorii la facturi. Dar ce să facem? Nu pot să cred că nu sunt bani la primărie. Nu poți lăsa oamenii așa brusc, în mijlocul iernii și să spui că nu sunt bani. Dar înainte de alegerile locale, eram adunați și ni se promiteau foarte multe lucruri, asta în contextul în care ne impuneau să venim la astfel de întâlniri electorale. Foarte activ a fost Ion Ceban atunci”, punctează asistenta personală.
„Cărucioarele persoanelor cu dizabilități nu pot și nici nu trebuie să blocheze autostrăzile”
Fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, califică protestul asistenților personali drept unul „legitim și apolitic”, explicând cauzele care, potrivit lui, au scos oamenii în stradă.
„La puțin timp de la începutul anului, printr-o decizie controversată, administrația locală – nu direcțiile municipale de asistență socială, care sunt sigur că suferă la fel de mult din cauza situației create – a tăiat finanțarea pentru asistența personală și a dat indicație administrațiilor să reducă salariile și să disponibilizeze asistenții personali. Drept rezultat, zeci de persoane cu dizabilități severe au rămas fără îngrijire, iar sute de ingrijitori au rămas fără venituri. Argumentul decidenților municipali este că serviciul nu poate fi menținut, pentru că s-a tăiat finanțarea de la bugetul de stat. Este acest argument valabil? Răspunsul pe scurt: motivul invocat este un pretext, iar reacția municipalității este exagerată, disproporționată și amorală”, scrie fostul ministru.
Potrivit lui Marcel Spatari, există mai multe soluții pentru remedierea problemelor pe care le înfruntă asistenții personali din capitală. „Administrația municipiului Chișinău anulează decizia de reducere a finanțării asistenței personale, execută bugetul aprobat la început de an și restabilește salariile și persoanele concediate. Guvernul și primăria negociază un mecanism de cofinanțare a asistenței personale din municipiul Chișinău într-o proporție echivalentă cu cofinanțarea istorică a serviciului din Fondul de susținere a populației. Începând cu anul următor, se modifică finanțarea serviciilor sociale de bază în municipiul Chișinău prin modificarea Legii privind finanțele publice locale. Textul legii poate fi modificat astfel încât 45% din impozitul pe venit să fie defalcate cu destinație generală, iar 5% să fie defalcate cu destinație specială, strict pentru finanțarea serviciilor sociale de bază. Cărucioarele persoanelor cu dizabilități nu pot și nici nu trebuie să blocheze autostrăzile. Pentru rezolvarea problemei lor nu e necesară matematică superioară. Doar un pic de moralitate obișnuită”, susține acesta.
„Obiecțiile la reformă au început deja când totul a fost aprobat”
Primarul capitalei, Ion Ceban, a comentat protestul în debutul ședinței serviciilor Primăriei din 11 martie. Edilul a acuzat Partidul Acțiune și Solidaritate că ar face politică pe seama problemelor asistenților personali. „Oamenii au fost mobilizați din nou să vină la Primăria Chișinău. Împărtășim nedreptatea făcută în raport cu acești specialiști, doar că nu Primăriei Chișinău trebuie să se adreseze, ci Guvernului, Parlamentului și Președinției. Există un partid care deține toată puterea în stat și care a decis să facă discriminare pe seama oamenilor, a instituțiilor, a localităților”, a declarat Ceban.
Marți, 12 martie, în cadrul unei conferințe de presă, Vasile Cușca, secretar de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a venit cu un șir de precizări în legătură cu problemele celor circa două mii de asistenți personali din capitală. „Noi, ca minister, urmare a celor ilegalități care au fost comise în ultima perioadă de către municipalitate, am făcut propria noastră analiză. În bugetul provizoriu pentru 2024 sunt aprobate și planificate mijloace financiare de circa 177 de milioane de lei pentru serviciul asistență personală, ceea ce constituie cu 23 de milioane de lei mai mult decât anul trecut. Respectiv, afirmațiile că nu sunt bani sunt eronate și îndemnăm și solicităm Primăriei municipiului Chișinău să-și onoreze atribuțiile de serviciu și să salarizeze asistenții personali. Pur teoretic, chiar dacă am admite că nu sunt bani, acest lucru, pe parcursul anului se corectează, dar nu se creează probleme de la începutul anului”, a declarat secretarul de stat.
Potrivit lui Vasile Cușca, reforma în sistemul asistenței sociale demarată de minister nu a intervenit în atribuțiile și competențele autorităților capitalei. „Reforma a fost inițiată încă în vara anului 2022. Noi, ca minister, am avut mai multe discuții, consultări, grupuri de lucru cu angajații din sistem, inclusiv cu colegii din capitală. Noi nu am avut careva solicitări, propuneri, obiecții pentru ca municipiul Chișinău să fie implicat în această reformă. Ulterior, în primăvara anului 2023, noi am avut un concept al reformei, care a fost discutat, mediatizat, consultat și la care, din nou, nu am avut obiecții sau propuneri. Obiecțiile la reformă au început deja după ce noi am inițiat-o, după 1 ianuarie 2024, când totul a fost aprobat”, a punctat Cușca.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a atacat în instanța de judecată Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului și Direcția Generală Asistență Medicală și Socială a municipiului Chișinău, responsabile de remunerarea asistenților personali. Judecătoria Chișinău urmează să se pronunțe în privința legalității actelor administrative ale autorităților municipiului Chişinău față de angajații și beneficiarii serviciului „Asistență personală”. Totodată, Ministerul a înaintat un demers către Centrul Național Anticorupție în vederea examinării faptelor legate de depășirea atribuțiilor factorilor de decizie.