Principală  —  IMPORTANTE   —   CV-ul și averea noilor miniștri…

CV-ul și averea noilor miniștri propuși de PDM în guvernul Chicu

Partidul Democrat din Moldova și Partidul Socialiștilor din Moldova au semnat luni, 16 martie, după câteva runde de negocieri, acordurile de creare a unei platforme parlamentare. În urma formării noii coaliții de guvernare cu socialiștii, PD-ului i-au revenit patru ministere. Noii miniștri au depus jurământul la câteva minute după semnarea acordului PD-PSRM.

Ziarul de Gardă a radiografiat CV-urile şi averile noilor miniștri.

Cristina Lesnic – Viceprim-ministră pentru Integrare Europeană

Cristina Lesnic a fost șefă al Biroului politici de reintegrare în guvernul Pavel Filip. După schimbarea puterii din iunie 2019, Lesnic a devenit consilieră a fracțiunii PDM în Parlament. Potrivit declarației de avere, Lesnic declară pentru 2019 un salariu de 128.524 de lei. Alte venituri le-a obținut din activitatea didactică, Academia „Ștefan cel Mare” a MAI – 9.707 lei, un premiu de performanță colectivăîn valoare de – 1.761 de lei și o îndemnizație unică de la Parlamentul R. Moldova în mărime de – 9. 868 lei. Lesnic deține 1/2 dintr-un apartament procurat în 2008, al cărui valoare indicată este de 419.370 de lei.

Alexandru Pânzari – ministrul Apărării

Foto: politia.md

Alexandru Pânzari este noul ministru al Apărării. Acesta a deținut funcția de șef al Inspectoratului General de Poliție. În iunie 2019, Pânzari a fost demis din funcție de Guvernul condus de Maia Sandu. Decizia a fost luată la propunerea lui Andrei Năstase, care exercita funcția de ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Sandu. Pe 27 ianuarie 2020, Pânzari a fost restabilit în funcția  de șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP) prin decizie judecătorească. Ulterior, după decizia de restabilire în funcție, Pânzari a scris cerere de demisie din proprie inițiativă. Pânzari a fost judecat în urma evenimentelor din aprilie 2009 pentru exces de putere şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, însă, la sfârşitul anului 2016, a fost achitat de Curtea de Apel (CA) Chişinău.

Potrivit declarației de avere și interese personale, Pânzari declară un salariu de 30. 000 lei de la compania Tirex-Petrol. Familia Pânzari deține în proprietate două apartamente și două garaje. Un apartament de 48,9 m.p., familia l-a cumpărat în 2002. Despre acesta, Alexandru Pânzari susține că are o valoare de 20 de mii de lei. În posesia celui de-al doilea apartament, de 106 metri pătrați, familia a intrat în 2009, în baza unui contract de învestire a caipatului în construcție. Șeful IGP susține că valoarea bunului este de 52 500 de euro. Familia Pânzari deține un automobil fabricat în 1961 cumpărat în 2018 cu 3. 000 lei.

Sergiu Răilean – Ministru al Economiei și Infrastructurii

Sergiu Răilean a fost numit în funcția de director la Agenţiei Servicii Publice (ASP) în 2017. Acesta a pleacat din funcție la 25 iulie, demis de guvernul Maia Sandu. Cariera profesională din ultimii 9 ani a lui Siergiu Răilean a fost strâns legată de numele fostului premier, Pavel Filip. Acesta este nașul de cununie al fiului lui Pavel Filip. În 2006 Railean a fost numit director financiar la „Tutun-CTC” SA, societate la care, din 2008, Pavel Filip a fost director general.

În 2011, după ce Pavel Filip devenise Ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Sergiu Răilean a fost numit în funcţia de Director general al Întreprinderii de Stat „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru”, instituție care era în subordinea Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor condus atunci de Filip. Când Filip a ajuns prim-ministru al R. Moldva, Răilean a fost desemnat director al noii agenții din subordinea Guvernului, respectiv a lui Pavel Filip.

Numele lui Sergiu Răilean apare și în incidentul de la vânătoarea ilegală din „Pădurea Domnească”.  Sorin Paciu a fost rănit mortal la o vânătoare care a avut loc în Rezervaţia Naturală „Pădurea Domnească” pe 23 decembrie 2012. La acea vânătoare au participat mai mulţi funcţionari de rang înalt, printre care procurorul general de atunci, Valeriu Zubco, precum și Sergiu Răilean.

Potrivit declarației de avere și interese personale, pe parcursul anului 2019, Răilean a ridicat de la ASP 549 744 lei, ceea ce înseamnă că salariul său era de 78 de mii de lei pe lună. La eliberarea din funcția de director al ASP, Răilean indică că a primit 219 909 lei drept compensație după demisie, la care se mai adaugă un ajutor material de 36 mii de lei Alte 300 de mii de lei, familia Răilean le-a încasat după ce a vândut o mașină. În declarația de avere și interese personale, Serghei Răilean a trecut un teren în valoare de 473 mii lei, un spațiu comercial și o casă de locuit de 208 m2, a cărei valoare indicată se ridică la 1,6 milioane lei.

Într-un cont bancar, familia Răilean păstrează 308 mii lei, iar pe câteva carduri bancare păstrează 27 mii lei și o mie de euro.

Igor Șarov – Ministrul al Educației, Culturii și Cercetării

Igor Șarov a deținut funcția de secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării când Monica Babuc deținea funcția de ministră, în 2017. Acesta a fost demis din funcția în luna august 2019, de Guvernul Sandu, alături de mai mulți secretari de stat.

Potrivit declarației de avere și interese personale, Șarov a ridicat un salariu de 259. 327 lei de la MECC, un onorariu de 6. 011 lei de la Academia de Administrare Publică și un salariu de 30. 026 lei de la Universitatea de Stat din Moldova. Actualul ministru a mai obținut indemnizații în valoare de 49. 314 din activitatea de reprezentant al statutului în societăți comerciale.

Acesta mai declară un teren extravilan dobândit în anul 2000 în valoare de 600 lei. În declarația sa de avere, Igor Șarov mai declară două apartamente dobândite în 2007 și respectiv 2010, în valoare de 366. 133 lei. În posesia familiei Șarov sunt și două automobile- Honda CRV fabricată în 2007 și cumpărată în același an, valoarea bunului indicată – 320.000 lei. A doua mașină este un Reno 25 fabricat în 1989, cumpărat în 1998 cu 60. 000 lei. 

Oleg Țulea – Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Oleg Țulea a deținut funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova între anii 2005–2009 și din 20 mai 2011 până în 2014. A fost și Viceministru al Tineretului și Sportului între 25 septembrie 2009 și 15 iunie 2011. Acesta a fost secretar internațional al Consiliului Național al Tineretului din Moldova. În momentul de față, Țulea este ambasador al Moldovei în Ungaria, Republica Croaţia, Republica Slovenia şi în Bosnia şi Herţegovina.

În urma negocierilor PSRM – PDM, socialiștii își păstrează următoarele portofolii: Ministerul Finanțelor, prim viceprim-ministru; Ministerul Justiției; Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; Ministerul Agriculturii; Ministerul Afacerilor Interne.

Membrii Cabinetului de miniștri propuși de PDM au depus luni, 16 martie, la o oră de la semnarea acordului de creare a platformei social-democrate în fața presei, jurământul de învestire în funcție. Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a declarat că tot astăzi a semnat și decretul de retragere a cinci membri ai Guvernului Chicu.