Curtea de Apel a respins contestația Platformei DA împotriva deciziei CEC cu privire la numărul de secții de vot pentru alegătorii din stânga Nistrului: „Mergem la CSJ, vom cere sancțiuni disciplinare pentru judecătorii care au examinat cererea”
Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins joi ca inadmisibilă contestația depusă de către reprezentanții Platformei DA prin care au solicitat în instanță anularea hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 4965 din 5 iunie curent, cu privire la organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului (regiunea transnistreană).
Despre asta anunță liderul formațiunii politice, Andrei Năstase, care menționează că reprezentanții partidului vor depune recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău.
„Platforma DA a contestat în instanță decizia CEC prin care s-a decis creșterea numărul de secții în regiunea transnistreană, inclusiv cu două secții de votare într-un teritoriu necontrolat de către autoritățile oficiale ale R. Moldova.
Din păcate instanța de judecată a declarat inadmisibilă cererea, motiv pentru care vom contesta la CSJ și vom cere sancțiuni disciplinare în ce privește judecătorii care au examinat această cauză, pentru că este o nedreptate, pentru că se procedează la fel cum s-a procedat și în alte alegeri”, a declarat Năstase.
Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) se întrunesc joi, 10 iunie, într-o ședință extraordinară, pentru a examina, în principal, subiectul privind modificarea hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 4965 din 5 iunie 2021 „Cu privire la organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului (regiunea transnistreană), municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021”.
La 7 iunie curent, reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au emis o notă prin care au atenționat asupra unor riscuri la adresa securității naționale în contextul deschiderii a trei secții de vot, una – în comuna Corjova din raionul Dubăsari și celelalte două – în municipiul Bender, localități cu regim sporit de securitate, necontrolate efectiv de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și cu imposibilitate de intervenție în cazul apariției unor potențiale incidente.
Potrivit SIS, urmare a analizei vulnerabilităților și riscurilor de securitate, „SIS a constatat apariția unor indici de periclitare a bunei desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, apăruți în contextul Hotărârii CEC nr. 4965 din 05.06.2021, și anume organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender”.
„Riscurile rezidă din decizia de plasare a trei secții de vot, și anume: una – în comuna Corjova din raionul Dubăsari și celelalte două – în municipiul Bender, localități cu regim sporit de securitate, necontrolate efectiv de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și cu imposibilitate de intervenție în cazul apariției unor potențiale incidente. De asemenea, nu va putea fi asigurată activitatea imparțială și neinfluențată de structurile paramilitare ilegale de la Tiraspol a membrilor secțiilor de vot, prezența și securitatea observatorilor naționali și internaționali ș.a. În acest sens, reliefăm că situațiile enumerate creează circumstanțe pentru fraudarea scrutinului la aceste secții de votare”, menționează reprezentanții SIS.
În context, responsabilii de la SIS au menționat că CEC nu a consultat Serviciul în luarea hotărârii cu privire la deschiderea secțiile de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului.
Pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis organizarea a 44 secții de votare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.