Cum va reacționa NATO în cazul în care Rusia ar ataca R. Moldova? Declarațiile secretarului general adjunct al Alianței, Mircea Geoană
Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu vede în prezent resurse militare capabile din partea Federației Ruse să facă joncțiunea cu regiunea transnistreană a R. Moldova. Declarația a fost făcută luni seară, 18 septembrie, de către secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, fiind întrebat în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la postul de televiziune PRO TV Chișinău cum va reacționa NATO în cazul în care Rusia ar ataca țara noastră.
În acest context, oficialul NATO a făcut apel la liniște și calm. Mircea Geoană a explicat de ce neutralitatea R. Moldova nu înseamnă neapărat slăbiciune militară.
„În primul rând nu vedem semne de resurse militare ale Federației Ruse să ajungă și să facă joncțiunea cu regiunea transnistreană, pentru că planul a existat – să ia ca într-o menghină Ucraina și în sud să ocupe Odesa, să vină către Tiraspol și, din nord, prin Belarus, să închidă menghina. Vreau să dau un semnal de liniște și de calm aici, în R. Moldova. Știu că este o preocupare, este legitim să fie așa. Azi nu vedem resurse militare capabile din partea Federației Ruse să facă acest lucru. Și pentru că Ucraina își face treaba foarte, foarte bine și cu sprijinul nostru.
În al doilea rând, trebuie să mai spun încă un lucru foarte clar, a fi membru NATO înseamnă articolul 5. A nu fi membru NATO înseamnă că nu ai articolul 5, dar ai alt tip de aranjamente de securitate. Neutralitatea R. Moldova nu înseamnă slăbiciune militară, trebuie să fie o neutralitate mult mai activă, mult mai robustă, cu o armată care să facă treaba profesionist. Și mai este un lucru important, geografia R. Moldova, cu toate complexitățile sale, mai are indirect un element foarte important – vecinul său de la vest, România, și flancul estic este NATO. Deci, într-un fel, chiar dacă R. Moldova nu este țară NATO, România este, Bulgaria este, Turcia este, e posibil ca și Ucraina să devină într-o zi. Indirect asta este o descurajare pentru aventuri militariste ale Federației Ruse (…)”, a declarat Mircea Geoană.
În perioada 13-15 septembrie 2023, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a întreprins o vizită de lucru în R. Moldova. Oficialul NATO a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu, cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, dar și cu premierul Dorin Recean. La o conferință comună cu prim-ministrul Dorin Recean, Mircea Geoană a accentuat faptul că „NATO susține complet integritatea teritorială și suveranitatea R. Moldova” și a cerut din nou Rusiei să-și retragă forțele de pe teritoriul țării noastre.
Anterior, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu pentru Agerpres că Alianţa Nord-Atlantică este dispusă să meargă atât de departe cât R. Moldova este doritoare să meargă în relaţia cu NATO.