Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum explică instanța respingerea cererii…

Cum explică instanța respingerea cererii de plasare în arest a Evgheniei Guțul în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor”

Colaj realizat de Mihaela Melnic, ZdG

„Inculpata se află deja în custodia statului, fiind plasată în arest preventiv pe un termen de 20 de zile într-un alt dosar penal, iar riscurile eschivării sau a comiterii unor noi infracțiuni nu mai sunt viabile”, a explicat magistrata Olga Bejenari după ce a pronunțat decizia de respingere a demersului prin care procurorii Anticorupție cer 30 de zile de arest în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor”, examinat în primă instanță.

De cealaltă parte, procurorul Anticorupție Ghennadi Epure a argumentat cererea înaintată, menționând că „dacă decizia de plasare în arest pentru 20 de zile a Evgheniei Guțul va fi revocată, avem nevoie de o măsură care să ne garanteze că aceasta nu se va eschiva de la judecarea cauzei”.

Instanța a respins demersul de plasare în arest pe 30 de zile a Evgheniei Guțul în dosarul de finanțare ilegală a fostului partid „Șor”

Astăzi, 1 aprilie 2025, Evghenia Guțul a fost escortată din nou în fața magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, pentru a afla hotărârea instanței privind demersul procurorilor Anticorupție de aplicare a măsurii preventive de arest pe un termen de 30 de zile, depus la 27 martie curent, la o zi de la reținerea Evgheniei Guțul pe Aeroportul Chișinău, în timp ce intenționa să se deplaseze spre Istanbul.

„Procuratura Anticorupție a primit un raport al Serviciului de Informații și Securitate, referitor la doamna Evghenia Guțul. În informația obținută de la SIS, este menționat faptul că evenimentul la care preconiza Guțul să plece nu era preconizat pentru data aceasta. Pe invitația prezentată de Guțul era indicat un QR cod, iar la aplicarea acestuia, informația era nevalidă”, a explicat procurorul Ghennadi Epure, menționând că, deși Guțul avea bilet tur-retur, aceasta nu ar fi planicat să revină în țară, iar evenimentul a fost doar un „pretext”.

Instanța a respins demersul procurorilor de plasare în arest a Evgheniei Guțul pe un termen de 30 de zile în dosarul de finanțare ilegală a fostului partid „Șor”

Magistrată: „Inculpata se află deja în custodia statului, riscurile eschivării sau a comiterii unor noi infracțiuni nu mai sunt viabile”

Imediat după pronunțarea decizie, magistrata Olga Bejenari a explicat motivele care au stat la baza hotărârii.

„Având în vedere că demersul procurorilor Anticorupție a fost înaintat la 27 martie 2025, atunci când inculpata se afla în reținere și nu avea o măsură preventivă, avea drept temei aceleași riscuri asupra cărora magistrații judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana s-au expus în încheiarea din 28 martie 2025, când a fost aplicată măsura preventivă de arest pentru 20 de zile în privința inculpatei Evghenia Guțul. Respectiv, ca urmare a încheierii din 28 martie, riscurile invocate de procurori în demersul privind plasarea în arest preventiv a Evgheniei Guțul pe un termen de 30 de zile în prezentul dosar au dispărut. Atât timp cât inculpata se află deja în custodia statului, riscurile eschivării sau a comiterii unor noi infracțiuni nu mai sunt viabile, cel puțin acum la moememntul examinării prezentului demers, iar examinarea aplicării unei măsuri preventive la acest moment, chiar și mai puțin restrictivă, este inoportună”, a explicat magistrata Olga Bejenari.

Judecătoarea a adăugat că procurorii pot veni cu demersuri similare oricând vor dispărea circumstanțele obiective care au stat la baza deciziei de a respinge demersul depus la 27 martie curent.

Procuror: „Dacă decizia de plasare în arest pentru 20 de zile a Evgheniei Guțul va fi revocată, avem nevoie de o măsură care să ne garanteze că aceasta nu se va eschiva de la judecarea cauzei”

În ședința din 31 martie curent, întrebat de judecătoarea Olga Bejenari dacă consideră în continuare că există circumstanțe obiective ca Guțul să se poate eschiva de la judecarea cauzei, din moment ce aceasta se află deja în arest preventiv pentru 20 de zile, procurorul Anticorupție Ghennadi Epure a menționat căvede în continuare necesitatea în contextul în care avocații au contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, din 28 martie 2025.

„Este o situație excepțională, dar Codul de Procedură Penală nu prevede imposibilitatea aplicării concomitente a mai multor măsuri preventive în dosare diferite. Dacă măsura deja aplicată, adică 20 de zile de arest preventiv în dosarul privind gestionarea fondurilor electorale, va fi revocată/casată, avem nevoie de o măsură care să garanteze că Evghenia Guțul nu se va eschiva de la judecarea cauzei. Consider că sub o altă măsură decât cea de arest preventiv, ea poate să se eschiveze”.

Guțul, vizată în două dosare. Unul se examinează în primă instanță, altul se află la faza de urmărire penală

În ianuarie 2022, în temeiul sesizării Inspectoratului Național de Investigații și a Comisiei Electorale Centrale, procurorii au inițiat urmărirea penală în privința Evgheniei Guțul și a Svetlanei Popan, ambele, în perioada 2019-2022, fiind secretare ale partidului „Șor”, declarat neconstituțional între timp, într-un dosar privind finanțarea ilegală a unui partid politic de către un grup criminal organizat.

La 24 aprilie 2024, procurorii Anticorupție au anunțat despre finalizarea urmăririi penale și expedierea dosarului în judecată.

Evghenia Guțul este acuzată de procurori că, în perioada 2019-2022, fiind secretară în cadrul Departamentului de Monitorizare, Planificare şi Control al fostului Partid „Şor”, declarat neconstituţional, ar fi participat la introducerea sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în R. Moldova, parvenite din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federația Rusă, prin efectuarea curselor aeriene și terestre (tur-retur timp de 24 de ore). Banii ar fi fost utilizați pentru activitatea partidului scos în afara legii între timp. 

De asemenea, Evghenia Guțul, în calitate de complice, ar fi acceptat finanțarea fostului Partid „Șor” din partea unui grup criminal organizat cu o sumă totală de 42,4 milioane de lei, în contextul protestelor organizate de formațiune în perioada septembrie-noiembrie 2022. În perioada septembrie 2022- noiembrie 2022, Guțul a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale a fostului Partid Politic „Șor” din raioanele Republicii Moldova, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor şi remunerarea participanților la protestele organizate de Partidul Politic „Şor” în faţa instituțiilor publice din mun. Chişinău

În mai 2023, între cele două tururi ale scrutinului privind alegerea bașcanului regiunii găgăuze, oamenii legii au anunțat că au efectuat mai multe percheziții în Găgăuzia, într-un dosar pornit pentru coruperea alegătorilor, în care era vizată echipa Evgheniei Guțul.

La 16 mai 2023, după desfășurarea celui de-ai doilea tur al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, CNA a anunțat că ridică listele alegătorilor de la Judecătoria Comrat, pe motiv că ar exista „o bănuială rezonabilă” că în liste au fost incluse persoane decedate și aflate în afara țării, din numele cărora s-ar fi votat în favoarea candidatei Partidului „Șor”, Evghenia Guțul.

La data de 25 martie, ofițerii CNA au efectuat percheziții la un viceprimar al municipiului Orhei într-o cauză penală, pornită pe faptul încălcării modului de gestionare a fondurilor electorale, finanțării ilegale a concurenților electorali, falsului de documente și falsului în declarații, în care este vizat ex-trezorierul desemnat în campania electorală de alegere a başcanului UTA Găgăuzia, organizat în anul 2023.

Potrivit unui comunicat al CNA, persoana responsabilă de activitatea financiară a concurentului electoral, a elaborat mai multe formulare, în care a introdus date false privind donațiile în numerar făcute de persoane fizice pentru concurentul electoral, pe care le-a semnat și le-a prezentat la o instituție financiară din țară, dar și la Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei ca fiind autentice, în calitate de documente ce confirmă sursa de proveniență a banilor. 

În seara zilei de 25 martie curent, bașcana Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, a fost reținută de către oamenii legii la Aeroportul Internațional Chișinău în același dosar.

Potrivit datelor urmăririi penale, Evghenia Guțul ar fi instigat și organizat, prin intermediul trezorerierului, falsificarea mai multor documente, în care au fost introduse date neautentice privind donațiile în numerar făcute de persoane fizice pentru concurentul electoral, documente ce confirmă sursa de proveniență a mijloacelor financiare la o instituție financiară din țară, dar și la Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei.

În aceste circumstanțe, contul bancar al concurentului electoral a fost suplinit cu mijloace financiare din surse interzise de lege în sumă de 370 000 de lei, care ulterior au fost utilizate pentru achiziționarea unor bunuri și achitarea unor taxe și servicii aferente campaniei electorale, menționează CNA într-un comunicat.