Cum explică ambasadorul Rusiei în R. Moldova sistemul de antene de pe acoperișul misiunii diplomatice de la Chișinău: „Dacă vă uitați atent la ele, acestea sunt ruginite”
Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat miercuri, 26 iulie, la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) pentru a oferi explicații în legătură cu cele 28 de dispozitive cu multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă, care sunt instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale Ambasadei Rusiei de la Chișinău.
După convocarea la Ministerul de Externe, oficialul rus a declarat jurnaliștilor că „ambasada a fost construită și dată în exploatare la sfârșitul anilor ’90 și că de atunci acolo sunt antene”.
„Are legătură cu rusofobia. Vor fi luate măsuri radicale. Sperăm că oamenii răspunzători care iau astfel de decizii înțeleg cum acestea pot să se resfrângă în continuare în plan bilateral. Ambasada a fost construită și dată în exploatare la sfârșitul anilor ’90 și că de atunci acolo sunt antene. Dacă vă uitați atent la ele, acestea sunt ruginite. Dacă ar lucra rețeaua telefonică și mobilă probabil că n-ar fi trebuit mereu de reînnoit. Cu atât mai mult aceste antene sunt cumpărate de pe piața locală, de la furnizorii locali (…). Cred că în noile condiții vom găsi o posibilitate cum să construim pe viitor relațiile puternic deteriorate dintre două popoare și țări”, a afirmat Oleg Vasnețov.
Făcând referire la acest caz în debutul ședinței Guvernului, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a declarat că autoritățile de la Chișinău au decis limitarea numărului de diplomați ruși acreditați în R. Moldova, astfel încât să se creeze „o situație în care sunt mai puțini indivizi care acționează pentru a destabiliza situația din țara noastră”.
„Timp de mi mulți ani, chiar decenii am asistat și am fost ținta unor tipuri de activități din partea Federației Ruse și politici destul de ostile. O parte din ele erau realizate inclusiv prin intermediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Am văzut recent, evident, și aceste informații cu un număr excesiv de antene. În opinia noastră este foarte important ca serviciile diplomatice ale țării noastre, dar și a altor țări să se concentreze pe dezvoltarea bunelor relații, ori atunci când o bună parte din prezența diplomatică a altor țări este îndreptată spre eforturile de destabilizare a țării noastre și acțiuni care nu țin de modalitățile standard de acțiune ale unor servicii diplomatice, am ajuns de comun acord cu instituțiile și decidenții politici la necesitatea limitării numărului de diplomați acreditați din Federația Rusă în R. Moldova, astfel încât să se creeze o situație în care sunt mai puțini indivizi care acționează pentru a destabiliza situația din țara noastră. Reprezentanții Federației Ruse, de asemenea, au fost informați despre acest lucru”, a spus Nicu Popescu.
Marți, 24 iulie, Jurnal TV a publicat o investigație, în colaborare cu jurnaliștii de la The Insider, în care se menționează faptul că rușii și-au umplut Ambasada de la Chișinău cu multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă, fiind identificate 28 de astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare. E aproape de două ori mai mult decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și stafful NATO. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții.
Conform sursei citate, garnitura de antene propriu-zisă nu prezintă niciun pericol, dar conectată la niște dispozitive speciale de spionaj, aceasta devine o amenințare reală.
În luna mai curent, Ministerul de Externe anunța că analizează mai multe modalități de instituire a parității diplomatice între R. Moldova și Federația Rusă. Paritatea diplomatică reprezintă un număr egal de diplomați. În prezent, R. Moldova are șase diplomați acreditați în Federația Rusă, în timp ce Rusia are aici 40.