Principală  —  IMPORTANTE   —   Experți, despre cele 100 de…

Experți, despre cele 100 de zile de activitate a Guvernului Chicu, „dependent de mofturile lui Dodon”

privesc.eu
privesc.eu

În 100 de zile de la învestire, Guvernul Chicu nu a reușit să stabilească o relație bună cu partenerii străini și să beneficieze de suport, iar pe cont propriu nu a obținut rezultate cu care ar putea să se laude, consideră unii experți cu care ZdG a discutat despre activitatea Cabinetului de miniștri.

Analistul politic Veaceslav Berbeca remarcă faptul că R. Moldova nu va putea supraviețui fără sprijinul partenerilor strategici, relația cu care este „una dintre cele mai mari probleme, ce o să afecteze executivul și pe viitor”.

Expertul consideră că Guvernul „cu mici excepții, nu a dat-o cu politica”, dar este „umbrit” și „deranjat” de acțiunile pe care le întreprinde președintele țării, Igor Dodon.

„Scopul de bază al Guvernului Chicu este să facă tot posibilul ca să-i asigure un nou mandat lui Dodon. Acest Guvern este foarte dependent de mofturile lui Dodon, ceea ce se manifestă în mod special în politică externă”, a subliniat acesta pentru ZdG.

Berbeca menționează că „s-a pășit cu stângul” chiar de la selectarea componenței actualului executiv, referindu-se, în context, la acțiunile și declarațiile miniștrilor Ciocoi, Popovici și Gaiciuc, care ar trebui să fie înlocuiți, dar și la faptul că, înainte de deveni premier, Chicu „a avut declarații neinspirate în raport cu partenerii străini”.

Potrivit expertului, dacă va fi păstrată „coaliția neformală PDM-PSRM”, acest Cabinet de miniștri va rămâne în funcție „cel puțin până la alegerile prezidențiale”.

,,Ar fi fost mai bine dacă Ion Chicu era ministru; are unori ieșiri bruște, acide, nu știu dacă se ridică la valențele unui premier; trebuie să fie mai cumpătat, se uită la lume de sus, cu aere de superioritate, îi lipsește moderația”, observă el.

Analistul economic Viorel Gârbu vede activitatea de 100 de zile a Guvernului Chicu drept una „ordinară, fără abordări noi”.

Totuși, el evidențiază faptul că pe actualul executiv „îl deosebește” lipsa suportului din partea partenerilor externi, iar „Moldova e țară săracă, mulți donatori ne-a oferit anterior asistență, acum fiind blocată”.

Cât privește activitatea Ministerului Finanțelor și a Ministerului Economiei și Infrastructurii, expertul subliniază că există continuitate, „bugetul se execută”, pentru că s-a schimbat doar conducerea, iar ceilalți angajați muncesc la fel.

„Despre creditul din Rusia nu este foarte multă claritate, este o bilă neagră, nu poți atrage un credit atât de mare în condiții de obscuritate. Faptul că Guvernul e destul de închis, nu are un suport decisiv din partea partenerilor externi, este un minus, fiindcă nu a reușit nici să-și adune resursele interne pentru a se descurca pe cont propriu”, a comentat Gârbu pentru ZdG.

Vorbind despre acțiunile din domeniul justiției, doctorul habilitat în drept Teodor Cârnaț a afirmat că mai multe proiecte inițiate în ultimele 100 de zile nu vor fi implementate.

„Guvernul Chicu face mai mult declarații populiste în detrimentul puterii executive. Acesta execută indicații și nu este responsabil de puterea executivă, a cedat frâiele puterii executive în favoarea președintelui Dodon”, consideră el.

Acesta condamnă „graba preluării candidaturilor propuse de ex-ministra Stamate pentru funcția de procuror general, ideea de a pune moratoriu asupra legii compensatorii pentru persoanele care își ispășesc pedeapsa în condiții proaste, deoarece, atâta timp cât nu a construit un penitenciar nou, vii cu moratoriu după ce Filat și Platon a beneficiat de acea lege, se creează impresia că a fost pentru aceste persoane”.

În același timp, Cârnaț critică inițiativa de a mări numărul membrilor CSM, spunând că „intră în contradicție cu propunerile Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, care spune că în CSM majoritatea trebuie să fie judecători, dar și cu autonomia și independența sistemului judecătoresc”.

El mai declară că selectarea celor patru membri de către Parlament, care desfășoară acum concursul, este „de formă”, întrucât „se cunosc cine vor fi membri”.

Teodor Cârnaț critică și declarația lui Chicu privind alocarea sumei de 70 de milioane de euro din sistemul judecătoresc pentru a achita condamnarea la CtEDO în cazul „Gemeni”.

„Acțiunea de regres care trebuie să fie aplicată în raport cu acești judecători niciodată nu a avut finalitate; a încercat și ex-ministrul Cebotari. În baza hotărârii de condamnate a R. Moldova vom plăti din buzunarul nostru, inclusiv din cauza incompetenței guvernului, pentru că nu a găsit limbă comună timp de patru ani ca să întoarcă reclamantului anumite despăgubiri. Se face vinovat și Guvernul Chicu, fiindcă CtEDO le-a dat răgaz din 2015, timp de patru ani, să-i despăgubească pe reclamanți în conformitate cu art. 41 din CEDO. Declarațiile lui Chicu intră în contradicție cu principiul independenței puterii judecătorești, fiindcă nu poți condamna întregul sistem pentru greșeala unor judecători, mai degrabă aplici mecanismul real de recuperare a banilor, ce îți permite legea. Este o declarație populistă”, consideră juristul.

Cârnaț mai spune că Guvernul Chicu „mai mult a tulburat apele în raport cu puterea judecătorească și a dat peste cap independeța puterii judecătorești decât să promoveze o reformă autentică”, afirmând că ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, inițial spunea că membrii CSM au fost revocați legal, apoi a participat la ședințele CSM, după care a spus că trebuie să fie o nouă componență a CSM, ca la final „să preia controlul asupra CSM”.

Acesta a mai adăugat că rezultatele concursurilor organizate nu s-au bazat pe meritocrație și că „Ministerul Justiției nu a făcut mare treabă în 100 de zile”.

Cu 62 de voturi din partea deputaților socialiști și democrați, Guvernul Chicu a fost învestit la 14 noiembrie 2019, peste două zile de la căderea Guvernului Sandu. Astăzi, 21 februarie, se împlinesc 100 de zile de activitate a Cabinetului de miniștri condus de Ion Chicu.