CSJ amână pentru luna iunie examinarea recursului împotriva deciziei Curții de Apel prin care Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”
Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au amânat pentru luna iunie curent examinarea recursului depus de avocații lui Ilan Șor, prin care aceștia au contestat decizia Curții de Apel Chișinău de condamnare a deputatului fugar la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”.
Miercuri, 3 aprilie, la CSJ a fost programată o ședință de judecată în dosarul lui Ilan Șor. În cadrul ședinței magistrații urmau să se expună dacă admit sau nu recursul în dosarul de condamnare al fugarului Ilan Șor. Ședința însă a fost amânată pentru 18 iunie curent.
Motivul amânării nu a fost comunicat nici măcar avocaților lui Șor, examinarea dosarului fiind făcută fără participarea părților. Avocatul Aureliu Colenco susține că decizia de amânar este una legală, întrucât judecătorii trebuie să studieze un volum mare de materiale.
„Sunt doar 600 de foi în limba engleză și română privind mărturiile domnului Dohotaru (Matei Dohotaru, fost angajat al BNM – n.r.). După părerea mea, CSJ a luat o decizie corectă de a amâna. Acolo sunt 10 volume de materiale prezentate doar de noi. Cred că au procedat legal. CSJ nu este Curtea de Apel, care a adoptat hotărâri la indicația politicului. Asta este Curtea Supremă. La hotărârea lor se vor uita toți judecătorii, de aceea, ei măcar trebuie să arate că studiază ceva”, a spus avocatul Colenco pentru Ziarul de Gardă.
Admisibilitatea recursului depus de avocații lui Ilan Șor, prin care aceștia au contestat decizia Curții de Apel Chișinău de condamnare a deputatului fugar la 15 ani de închisoare, urma să fie examinată de CSJ și la mijlocul lunii noiembrie 2023, însă atunci a fost amânată în legătură cu depunerea cererii de recuzare.
Ulterior avocații lui Șor au depus cerere privind ridicarea excepției de neconstituționalitate.
Astfel, o sesizare a avocaților lui Șor va fi transmisă la Curtea Constituțională, motiv pentru care judecătorii au decis amânarea examinării cauzei până pe 3 aprilie 2024.
Magistrații CSJ au respins ca inadmisibil, în iunie 2023, recursul declarat de Aureliu Colenco și Denis Calaida, avocaţii fostului deputat fugar Ilan Șor, împotriva încheierii Colegiului penal al Curţii de Apel Chișinău din 10 martie 2023, prin care a fost respinsă revocarea măsurii preventive sub formă de arestare preventivă şi anularea anunțării în căutare a lui Șor.
llan Șor, liderul fostului partid „Șor”, care a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după căderea regimului Plahotniuc, a fost condamnat, pe 13 aprilie 2023, de magistrații Curții de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în sistemul bancar pe termen de 5 ani. Conform Procuraturii Anticorupție, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei Băncii de Economii.
Atunci, Curtea de Apel Chișinău a:
- respins ca tardiv apelul comun al avocaților Calaida si Colenco;
- respins ca neîntemeiat apelul avocaților Balan și Ulanov;
- admis apelul acuzatorului și reprezentatului Băncii de Economii (BEM);
- casat parțial sentința primei instanței, cu pronunțarea unei hotărâri potrivit modului prevăzut pentru prima instanță, prin care:
- A fost recunoscut culpabil Ilan Șor în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 190 alin. (5) din Codul penal (escrocherie), cu stabilirea pedepsei de 12 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani;
- A fost recunoscut culpabil Ilan Șor în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 243 alin. (3) din Codul penal (spălarea de bani), cu stabilirea pedepsei de 6 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis;
- Conform art. 84 din Codul penal, a-i stabili pedeapsa definitiva de 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani.
Termenul de închisoare se va calcula din momentul reținerii, cu includerea perioadei aflării în arest. Acțiunea civilă a BEM a fost admisă integral, cu încasarea acesteia în mărime de 5,29 de miliarde de lei din contul inculpatului, se precizează în comunicatul Procuraturii Anticorupție.
Imediat după pronunțarea deciziei Curții de Apel Chișinău, Șor i-a amenințat pe cei trei magistrați care l-au condamnat. „Magistrații care au luat această decizie vor ajunge, foarte, foarte curând, după gratii. Aș vrea ca ei, urmărind acest video, să știe, că și eu simpatizanții mei cu siguranță nu vom uita cum sub presiune azi a fost luată o decizie ilegală, cu încălcarea tututor normelor legale”, declara Șor.