Contribuțiile de asigurări sociale de stat. Sunt obligați agricultorii să le achite?
Un cititor al ZdG a relatat un caz în care un student, fondator al unei gospodării țărănești, a fost obligat să plătească contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii. El a menționat că gospodăria pe care a fondat-o nu a activat și a întrebat dacă studenții pot fi scutiți de plata acestor contribuții.
Contribuțiile de asigurări sociale de stat sunt obligatorii, a explicat Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), într-un răspuns, oferit pentru ZdG, semnat de directoarea generală, Elena Țîbîrnă. În funcție de activitatea persoanei, aceste contribuții pot fi calculate în formă procentuală sau în formă fixă. Pensionarii și persoanele cu dizabilități sunt scutiți de achitarea lor.
Contribuțiile de asigurări sociale reprezintă sumele datorate în mod obligatoriu de plătitorul contribuțiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat.
Care sunt categoriile de plătitori ai contribuțiilor de asigurări sociale de stat?
În calitate de plătitor al acestor contribuții este angajatorul, pentru persoanele angajate prin contract individual de muncă sau aflate în raporturi de muncă în baza actului administrativ, sau pentru angajații și/sau alte persoane fizice, în baza contractelor civile, în vederea executării anumitor lucrări sau prestări de servicii, sau pentru cetățenii R. Moldova angajați prin contract în proiecte, în instituții și organizații internaționale, sau pentru persoanele care desfășoară activitate în funcții elective, pentru judecători sau procurori.
În categoria de plătitori se încadrează și persoanele care exercită independent profesiunea de medic, rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației, dar și angajatorii din agricultură, persoane fizice și juridice, care practică cultivarea plantelor, creșterea animalelor, dar și activități auxiliare acestora.
De la achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii sunt scutiți pensionarii și persoanele cu dizabilități.
Fondatorii întreprinderilor individuale, notarii, executorii judecătorești, avocații, persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, titularii patentei de întreprinzător se încadrează în alte categorii de plătitori, deoarece aceștia achită o taxă fixă anuală, în conformitate cu Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Care sunt tarifele contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii?
Tarifele contribuțiilor de asigurări sociale se diferențiază, în funcție de categoriile de plătitori.
Astfel, pentru anul 2020, în sectorul privat, în instituțiile de învățământ superior, în instituțiile medico-sanitare, contribuția de asigurări sociale ale angajatorilor constituie 18%, iar contribuția individuală constituie 6% din salariul lunar.
Autoritățile și instituțiile publice aflate la autogestiune, cu excepția instituțiilor de învățământ superior și a celor medico-sanitare, datorează contribuția aferentă angajatorului în mărime de 23% și, respectiv, de 6%.
Angajatorii din agricultură, conform legii, urmează să achite la bugetul de stat contribuția de asigurări sociale de stat, potrivit tarifului, de 18% și 6%.
Din tariful contribuției de asigurări sociale de stat obligatorii, prevăzut pentru angajatorii din agricultură specificați, cota de 6% în fondul de salarizare și alte recompense se virează la bugetul asigurărilor sociale de stat prin transferuri de la bugetul de stat, precizează CNAS. Respectiv, contribuția de asigurări sociale de stat datorată de angajatorii specificați virată la bugetul asigurărilor sociale de stat constituie 12% la fondul de salarizare și alte recompense. Contribuția individuală de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă fixă este stabilită în mărime de 10.740 de lei, iar plata lunară constituie 895 lei. Zilierii urmează să achite o contribuție de 2.736 de lei anual, suma lunară constituind 228 lei.
Statutul de persoană asigurată și prestațiile sociale
În perioada în care persoana achită contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii, aceasta are statutul de persoană asigurată, precizează CNAS. Acest statut îi permite să beneficieze de prestațiile de asigurări sociale ce i se cuvin: pensii, indemnizații sau ajutoare.
Neplata în termen a acestor contribuții atrage după sine calcularea majorărilor de întârziere în mărime de 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere.
Gospodăria țărănească are obligația de a achita contribuțiile
Legea prevede că o gospodărie țărănească este o întreprindere individuală bazată pe proprietatea privată asupra terenurilor agricole. Aceasta plătește contribuțiile de asigurări sociale de stat pentru membrii și angajații săi.
Legea prevede că fondator al gospodăriei țărănești poate fi persoana fizică care a atins vârsta de 18 ani, care are capacitate deplină de exercițiu și care posedă un teren cu drept de proprietate privată. Astfel, în calitate de angajator, gospodăria țărănească achită contribuții de asigurări sociale de stat în mărime procentuală sau cu taxă fixă, iar fondatorii acesteia achită contribuțiile în mărime de taxă fixă.
Sunt scutiți de la plata contribuției sub formă de taxă fixă fondatorii gospodăriilor țărănești care sunt pensionari sau sunt încadrați în grad de dizabilitate.
Pe parcursul anului 2019, CNAS a înregistrat peste 10.000 de plătitori la bugetul asigurărilor sociale de stat. La sfârșitul anului 2019, au fost înregistrați peste 436 de mii de plătitori, cu aproape 15.000 mai puțini comparativ cu anul 2018.