Comisia juridică, numiri și imunități invită părțile interesate la consultări publice pe marginea a două proiecte de lege, care au fost adoptate în prima lectură de către parlamentari. Apelul public al organizațiilor societății civile
Comisia juridică, numiri și imunități invită toate părțile interesate la consultări publice pentru ziua de miercuri, 18 august, pe marginea a două proiecte de lege, care au fost adoptate în prima lectură în cadrul ședinței Parlamentului din 13 august. Consultările publice se vor desfășura în incinta Parlamentului, Sala Europei.
Consultările vor avea loc pe marginea următoarelor proiecte de lege:
- nr.181 din 10 august 2021 pentru modificarea Legii nr.3/2016 cu privire la Procuratură, în intervalul de timp 09:30-12:00;
- nr.180 din 10 august 2021 pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, Legea nr.514/1995 privind organizarea judecătorească și Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură), în intervalul de timp 12:30-14:30.
„Părțile interesate care doresc să participe la evenimentul respectiv sunt rugate să trimită un email la adresa: mihai.gheorghies@parlament.md, în care să indice numele/prenumele, instituția sau asociația din care fac parte. Telefon de contact: 079936669”, se arată într-o notă informativă publicată pe site-ul Parlamentului.
Apel public: Organizațiile societății civile solicită Parlamentului să respecte transparența decizională
Pe 13 august, organizațiile societății civile semnatare au solicitat Parlamentului să se abțină de la examinarea proiectelor de legi în regim de urgență fără o justificare plauzibilă, solicitând Legislativului să organizeze „consultări publice veritabile și incluzive a proiectelor de legi de mai sus, respectând cu strictețe legislația cu privire la transparența în procesul decizional. În caz contrar, aceasta va eroda încrederea în Parlamentul nou ales”.
„Pe 13 august 2021, Parlamentul R. Moldova se întrunește în ședință extraordinară. Ordinea de zi a ședinței a inclus adoptarea a opt proiecte. Majoritatea proiectelor incluse în ordinea de zi abordează subiecte cu impact important, cum ar fi modalitatea procedurii de alegere a directorului CNA, modificări conceptuale și numeroase ale legislației ANI, modificarea Legii cu privire la Procuratură, etc”, se arată în declarație.
Potrivit organizațiilor semnatare, „proiectele de legi sunt propuse pentru votare într-un termen foarte restrâns de la înregistrare, fără consultări publice (cu excepția proiectului cu privire la ANI) și fără o justificare rezonabilă pentru această grabă. Șapte din cele opt proiecte au fost înregistrate la Parlament mai puțin de 10 zile în urmă”.
„Legislația în vigoare privind transparența decizională – Legea privind transparența în procesul decizional, Regulamentului Parlamentului și Concepția privind cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă – prevede termene și proceduri cu referire la examinarea proiectelor de legi, consultarea publică, transparența decizională, expertiza anticorupție, avizul Guvernului, etc. Aceste rigori au fost introduse pentru a preveni abuzurile, a spori legitimitatea proiectelor adoptate și pentru a oferi o șansă pentru o discutare veritabilă a acestora în vederea identificării celor mai bune soluții pentru țară”, se mai arată în declarație.
Organizații semnatare:
- Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
- Comunitatea „WatchDog.MD”
- Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”
- Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER)
- Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC)
- Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE)
- Promo-LEX
- Amnesty International Moldova
- Asociaţia pentru Politica Externă din Moldova (APE)
- Centrul de Politici și Reforme (CPR)
- Fundatia Est-Europeană
- Centrul „Acces-info”
- Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”
- Transparency International
Parlamentul R. Moldova s-a întrunit vineri, 13 august, în ședință plenară. Deputații au aprobat cu 59 de voturi proiectul privind modificarea Legii Procuraturii, în prima lectură. Detalii aici. Totodată, deputații au votat cu 55 de voturi proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii – art.3, 82; Legea nr.514/1995 privind organizarea judecătorească. Detalii aici.