Comisia juridică nu a aprobat proiectul privind acordarea votului de încredere Guvernului Grosu. Premierul desemnat: „Noi tratăm acest exercițiu foarte responsabil”. Ce spune despre declanșarea anticipatelor
Membrii Comisiei juridice, numiri și imunități nu au aprobat miercuri, 24 martie, proiectul de hotărâre pentru aprobarea Programului de activitate al Guvernului și acordarea votului de încredere Guvernului.
În cadrul ședinței Comisiei juridice, numiri și imunități a fost examinat demersul lui Igor Grosu, candidat desemnat pentru funcția de prim-ministru al R. Moldova, care conține Programul de activitate și întreaga listă a Guvernului, însă raportul asupra proiectului de hotărâre pentru aprobarea Programului de activitate al Guvernului și acordarea votului de încredere Guvernului nu a întrunit numărul suficient de voturi.
Astfel, aprobarea proiectului rămâne la latitudinea plenului Parlamentului.
Întrebat de către deputatul Platformei DA, Dinu Plângău, în cadrul ședinței Comsiei, dacă are intenția de a-și asuma guvernarea, premierul desemnat, Igor Grosu, a declarat că „tratează cu responsabilitate acest exercițiu”.
„Noi tratăm acest exercițiu foarte responsabil, am venit cu programul de guvernare, cu echipa în care am încredere și ne vom prezenta mâine în fata Parlamentului pentru a cere suportul. În cazul în care vom fi votați, vom purcede imediat la acțiuni, în special ceea ce ține de pachetul anticriză, care este unul cel mai vital. Tratăm acest exercițiu cu maximă responsabilitate”, a declarat Igor Grosu.
În context, tot deputatul Dinu Plângău l-a întrebat pe premierul desemnat cât timp îi trebuie Guvernului Grosu ca să realizeze programul, în condițiile în care partidul din care face parte își dorește alegeri parlamentare anticipate.
„Programul este cuprinzător. Totul depinde de cum va evolua relația dintre Executiv și Parlament. Sunt lucruri care ar putea să prezinte subiect de polemică cu Legislativul. Noi am menționat în program că în cazul în care nu se va ajunge la un numitor comun pe platforma parlamentară, în dialog cu Executivul, vom purcede la procedura de asumare și iată relația aceasta pe care vom încerca să o construim cu Legislativul va determina cât timp vom avea la dispoziție pentru a implementa agenda. Legat de alegerile anticipate, noi rămânem consecvenți, alegerile anticipate sunt un deziderat, ele trebuie să rămână pe ordinea de zi a societății și a deputaților. Nu ar fi corect față de alegătorii noștri să omitem această idee. Momentul, timpul, locul o să-l decidă clasa politică. În cazul în care voi fi votat, Executivul va contribui cu tot ce este nevoie ca să ajute pentru buna organizare a oricărui tip de alegeri”, a mai declarat Grosu.
Chestiunea cu privire la acordarea votului de încredere Programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului este inclusă în ordina de zi a ședinței plenare de joi, 25 martie.