Citiți joi în ZdG: Ce (nu) au înțeles și cum și-au declarat averile deputații care au modificat legea cu privire la ANI, când ultima oară Ministerul Apărării a vizitat depozitul de la Cobasna și cum autoritățile își pasează responsabilitatea în cazul copilei omorâte de o buturugă
În ediția din 19 mai a Ziarului de Gardă citiți o anchetă despre ce (nu) au înțeles și cum și-au declarat averile deputații care au modificat legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate. Legislația a fost schimbată la începutul lunii octombrie 2021. Astfel, anul acesta, pentru prima dată, demnitarii și funcționarii publici au fost obligați să declare valoarea reală a bunurilor deținute.
Tot pentru prima dată, aceștia au fost nevoiți să explice de ce valoarea declarată a unui bun nu corespunde cu cea de piață a acestuia.
Ziarul de Gardă a constatat însă că unii dintre deputații care au votat pentru modificarea legislației au interpretat noile ajustări după bunul plac, au indicat, în continuare, bunuri la valori subevaluate sau, pur și simplu, nu au înțeles modificările pentru care și-au dat voturile.
Tot în ediția de mâine, veți găsi un dosar despre Cobasna, cel mai mare depozit militar din Europa de Est, care teren interzis pentru R. Moldova. Am documentat subiectul pentru că în contextul războiului invaziei ruse în Ucraina și a tensiunilor din regiunea transnistreană, cresc îngrijorările în raport cu rolul munițiilor stocate la acest depozit, dar și în raport cu pericolul, în cazul unor potențiale explozii.
Interesant este că reprezentanții Ministerului Apărării spun că nu au avut acces la depozitul de la Cobasna și că până în 2006, nu a fost acceptată nicio vizită (inclusiv internațională) la depozitul de la Cobasna.
În noul număr al ziarului vedeți și cronica unei tragedii în care autoritățile își pasează responsabilitatea. Este vorba de decesul copilei de nici doi ani, după ce o buturugă a căzut peste ea, în parcul Alunelul din Chișinău.
Iar în paginile „Exclusiv” cititorii au ocazia să afle cauzele majorării semnificative a prețurilor atât la produsele de baza, cât și la resursele energetice. Experții atenționează că prețurile vor crește în continuare și îndeamnă cetățenii să-și facă rezerve și să-și modereze cheltuielile.
ANCHETE: Ce (nu) au înțeles și cum și-au declarat averile deputații care au modificat legea cu privire la ANI
DOSAR: Cobasna, cel mai mare depozit militar din Europa de Est, teren interzis pentru R. Moldova
REPORTER SPECIAL: Un copil a murit într-un parc din capitală. Cronica unei tragedii în care autoritățile își pasează responsabilitatea
Profilul familiilor din R. Moldova. Statistici și categorii
EXCLUSIV: Lupta cu prețurile. Cauze, previziuni și recomandări
VIAȚA REDACȚIEI: Reportere ale ZdG, instruite la Praga cum să se pregătească pentru a relata despre zone de conflict și situații de criză
ZONA PUBLICĂ: Delincvența juvenilă: cauze, consecințe și soluții
SĂNĂTATE: Hipertensiunea arterială – „ucigașul silențios”
CITITORUL DE GARDĂ: Cerem anchetarea omorului fiului nostru, într-un accident comis acum șase ani
EDITORIAL: Aneta Grosu: Estorcare de mită, condamnare nedreaptă, omor neelucidat sau de ce oamenii apelează cu încredere ZdG