Cine sunt membrii CEC care au votat „pentru” solicitarea anulării înregistrării concurentei electorale Marina Tauber, desemnată de Partidul Politic „Șor” la funcția de primar al mun. Bălți
Candidaturile celor cinci membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alexandr Berlinschii, Angelica Caraman, Sergiu Gurduza, Ludmila Lupașco și Alexandru Musteața, care au votat, la 1 decembrie, „pentru” solicitarea anulării înregistrării concurentei electorale Marina Tauber, desemnată de Partidul Politic „Șor” la funcția de primar al mun. Bălți, au fost înaintate de Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”.
Un alt membru care a susținut demersul, actualul vicepreședinte al CEC, Pavel Postica, a fost desemnat de președinta R. Moldova, Maia Sandu.
Vicepreședintele CEC, Pavel Postica – fost manager Dezvoltare și Evaluare al Asociației Promo-LEX
La Promo-LEX a început să lucreze în 2006. Până în decembrie 2011 a fost jurist, iar din ianuarie 2012 până în martie curent – director de program, Programul Monitorizare Procese Democratice a Asociației Promo-LEX. Din martie curent și până în septembrie curent a fost manager Dezvoltare și Evaluare al asociației.
În 2000– 2004 a fost anchetator penal și ofițer de urmărire penală în cadrul Comisariatului de poliție din sectorul Ciocana, municipiul Chișinău, subdiviziune a Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Din mai 2004 până 2005 a deținut funcția de ofițer superior de urmărire penală în cadrul comisariatului, iar din iulie 2005 până în februarie 2006 – funcția de șef adjunct al secției de urmărire penală în cadrul comisariatului.
Președinta CEC, Angelica Caraman – fosta consilieră a primarului comunei Stăuceni, fostă șefă de direcție a CEC și directoare adjunctă a CICDE
Din ianuarie 2012 până în octombrie 2013, Angelica Caraman a fost șefa Direcției management alegeri al CEC, se arată în CV. Mai bine de jumătate de an, în 2014, a fost formatoare la Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) pe lângă CEC, ca din mai 2018 și până în decembrie 2019 să fie directoare adjunctă a CICDE.
Secretarul CEC, Alexandr Berlinschii – fost șef de direcție în cadrul CEC
Timp de doi ani, Alexandr Berlinschii a fost șeful adjunct al Direcției management alegeri din cadrul CEC, iar din 2016 până în 2021 – șeful direcției.
Alexandru Musteața – fost director de departament al Fundației Soros-Moldova
În 2013, Musteața și-a început activitatea de muncă la Fundația Soros-Moldova. Până în 2016 a fost coordonator de programe. Din 2017 până în 2018 a deținut funcția de director de proiect în cadrul fundației, iar până în iulie 2020 a fost directorul Departamentului Buna Guvernare al fundației.
Ludmila Lupașco – șefă adjunctă de direcție din cadrul Aparatului președintelui R. Moldova
În februarie 2009 – ianuarie 2014 a fost șefa Direcției juridice din cadrul Aparatului CEC, ulterior până în iulie 2016 a deținut funcția de șefă a Direcției management alegeri, iar din luna august până decembrie 2017 a fost șefa Aparatului CEC.
Sergiu Gurduza – consilier al Președintelui Parlamentului
Timp de câteva luni, în anul 2015, Gurduza a fost consilier principal de stat al prim-ministrului Valeriu Streleț în domeniul justiției, combaterii corupției și legislației. Din 2016 până în 2021 a fost membru CEC. Sergiu Gurduza a fost cel care a propus un proiect prin care CEC a majorat, pe 8 iunie curent, numărul secțiilor de votare pentru alegerile parlamentare anticipate, de la 139 la 146.
Alți doi membri, Lilian Enciu și Vasile Postolache, desemnați de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), s-au abținut de la votare.
În cadrul ședinței de miercuri, 1 decembrie, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării Marinei Tauber, desemnată de Partidului Politic „Şor” la funcția de primar al municipiului Bălți, după ce a a fost desfășurat controlul reflectării veniturilor și cheltuielilor concurentei electorale.
Urmare examinării rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale, a informațiilor disponibile în spațiul public, informațiilor prezentate de autoritățile publice, sesizărilor și plângerilor parvenite în adresa CEC, precum și audierilor din cadrul ședinței, a fost formulată o bănuială rezonabilă de utilizare, de către candidata Marina Tauber și în interesul acesteia a unor fonduri financiare nedeclarate de circa 152 725 lei. Totuși, urmare controlului efectuat și probelor colectate, CEC a constatat, cu certitudine, utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de, cel puțin, 34 260 lei.
„Mai exact, un membru și angajat al Partidului Politic „Şor”, candidat la funcția de deputat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, a achitat în numerar pentru servicii de alimentație (catering), prestate de către un agent economic pentru cel puțin 20 de voluntari, simpatizanți și membri a Partidului Politic „Şor”. Aceștia din urmă, au fost transportați din alte localități ale țării și cazați din contul concurentului electoral într-o tabăra de odihnă din municipiul Bălţi, au desfășurat activități de agitație electorală în susținerea candidatului Partidul Politic „Șor” la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021, fapt confirmat și recunoscut, inclusiv, de către concurentă. Examinând rapoartele financiare ale concurentului electoral Partidul Politic „Șor” pentru perioada de până la 26 noiembrie 2021, s-a constatat că acestea nu conțin date care ar reflecta prestarea unor asemenea servicii”.
Prin adunarea acestei sume, a cheltuielilor nedeclarate de 34 260 lei, la cheltuielile deja contabilizate şi prezentate la CEC, rezultă o sumă de cel puțin 9 514 lei care depășește plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripția electorală municipală Bălți.
Folosirea de către concurenta electorală a fondurilor financiare şi materiale nedeclarate sau depășirea cheltuielilor peste plafonul mijloacelor din fondul electoral cade sub incidența sancțiunilor prevăzute de legislația electorală.
Sancțiunea pentru aceste fapte este prevăzută de lit. a) alin. (5) art. 75 Cod Electoral și constă în anularea înregistrării concurentului electoral, la solicitarea organului electoral, prin hotărâre judecătorească definitivă.