CEDO va face publică săptămâna viitoare hotărârea în cauza fostului premier Vladimir Filat versus R. Moldova
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) va face publică, pe 7 decembrie curent, hotărârea în cauza fostului premier Vladimir Filat împotriva R. Moldova, cererea nr. 11657/16. Despre acest lucru a anunțat avocatul Vitalie Zama.
„Cauza se referă la procedurile penale, care au dus la condamnarea în 2016 la nouă ani de închisoare pentru mită și trafic de influență. Invocând Articolul 5 § 4 din Convenție, reclamantul se plânge că a fost în imposibilitate de contesta legalitatea arestării sale preventive, dispuse urmare a condamnării sale de către primă instanță. De asemenea, invocând Articolul 6 § 2, prezumția nevinovăției, reclamantul se plânge în privința declarațiilor oficialilor răspândite în momentul ridicării imunității parlamentare”.
Vladimir Filat a ajuns după gratii la 15 octombrie 2015. De atunci au început a curge și cei nouă ani de detenție la care fostul politician a fost condamnat prin sentința Judecătoriei Chișinău din iunie 2016, rămasă definitivă prin hotărârea Curții Supreme de Justiție din februarie 2017.
Pentru că pe numele lui Filat mai erau dosare penale în instrumentarea Centrului Național Anticorupție și a Procuraturii Anticorupție, acesta nu a fost dus să-și execute pedeapsa în Penitenciarul de la Lipcani, unde sunt deținuți condamnații care au ocupat anterior funcții publice. El a rămas în Chișinău, încarcerat în Penitenciarul nr. 13.
În timp ce își executa pedeapsa, Filat s-a adresat la CEDO, reclamând condițiile inumane de detenție din Penitenciarul nr. 13, dar și încălcarea dreptului la libertate și siguranță din cauza lipsei temeiurilor de aflare în arest preventiv pe perioada judecării cauzei sale sau încălcarea dreptului la viața privată.
Eliberarea din detenție a fostului premier, Vladimir Filat, după ce a ispășit patru ani, o lună și două săptămâni din pedeapsa de nouă ani aplicată anterior, a provocat un ping-pong de acuzații între taberele politice de la Chișinău. Socialiștii au dat vina pe Guvernul Sandu, în timp ce reprezentanții fostului Guvern au aruncat responsabilitatea spre „justiția lui Dodon”. ZdG a analizat toate circumstanțele care au dus la „eliberarea condiționată înainte de termen” a fostului politician, dar și cine sunt persoanele care au participat în acest proces. DETALII