CEC a stabilit data turului doi de scrutin pentru alegerea primarilor în unele circumscripții electorale
Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au stabilit pentru data de 19 noiembrie 2023 desfășurarea turului doi de scrutin pentru alegerea primarilor în unele circumscripții electorale municipale, orășenești, sătești (comunale). Decizia a fost luată în ședința de miercuri, 8 noiembrie.
„(…) Se stabilește pentru data de 19 noiembrie 2023 turul doi al alegerilor locale generale în 273 de circumscripții electorale (…). Votarea în cel de-al doilea tur se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate în primul tur și în conformitate cu hotărârea Comisiei Electorale Centrale (…). Plafonul maxim al mijloacelor financiare ce pot fi transferate sau utilizate în campania electorală al turului doi al alegerilor locale generale pentru funcția de primar în circumscripțiile electorale indicate în anexă nu va depăși plafonul stabilit prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale (…)”, a declarat membra CEC, Dana Munteanu.
Conform unui comunicat al CEC, hotărârea CEC vine în contextul în care, din primul tur al alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, niciun candidat pentru funcția de primar în mai multe localități nu a întrunit mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare.
Înscrierea în buletinul de vot a celor doi candidați se va face în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin.
Votarea în cel de-al doilea tur se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur și în conformitate cu hotărârea CEC nr. 1538/2023 cu privire la condițiile speciale pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.
În conformitate cu prevederile Codului electoral, alegerile sunt considerate nevalabile în anumite circumscripții dacă la ele au participat mai puțin de 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale.
Conform prevederilor legislației electorale, candidații care au trecut în al doilea tur de scrutin pot desfășura campanie electorală după stabilirea datei celui de-al doilea tur de scrutin prin hotărârea CEC. Totodată, concurenții electorali pot achita, în limita soldului încasat până vineri, 3 noiembrie 2023, cheltuielile aferente turului I de scrutin. Nu pot fi făcute cheltuieli din contul „Fond electoral” aferente turului II, atâta timp cât nu este stabilită data desfășurării acestui tur de către CEC.
Conform unui comunicat al CEC, și în turul II al alegerilor locale generale, candidaților le este interzis să utilizeze resursele administrative, inclusiv prin lansarea sau participarea la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achizițiilor efectuate din bugetul public național, utilizarea echipamentelor, a mijloacelor, a bunurilor publice. Autoritățile/instituțiile publice și cele asimilate nu pot transmite/acorda concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condițiile de egalitate.
Competitorilor electorali li se interzice organizarea de concerte, concursuri, alte evenimente sau demonstrații cu implicarea interpreților, a personalului de creație și/sau artistic atât din țară, cât și de peste hotare, afișarea în timpul desfășurării acestora slogane sau alte mesaje și/sau distribuirea de materiale ce conțin simbolistica competitorului electoral sau alte elemente de identificare a acestuia, precum și participarea la aceste evenimente în scop de promovare politică.
Concurenții electorali pot organiza întâlniri cu alegătorii, iar autoritățile administrației publice locale sunt obligate să asigure posibilitatea desfășurării unor astfel de întâlniri în termeni și condiții egale. Agitația electorală se admite doar până în ziua de vineri înainte de ziua votării, adică 17 noiembrie 2023.
Pe 5 noiembrie 2023, în R. Moldova a avut loc primul tur al alegerilor locale generale.