Ce urmează după totalizarea rezultatelor scrutinului prezidențial. Pașii pentru validarea mandatului noului președinte ales
Duminică, 15 noiembrie, cetățenii R. Moldova au mers la urnele de vot deschise atât în țară, cât și peste hotare, pentru a-și alege președintele, din al doilea tur, pentru următorii patru ani. Lupta s-a dat între Maia Sandu și Igor Dodon.
Codul electoral prevede că, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial este declarat ales candidatul, care a obținut cel mai mare număr de voturi.
Potrivit rezultatelor preliminare finale prezentate de CEC, au fost centralizate toate procese verbale din totalul celor 2.143 secţii de votare, iar Maia Sandu a obţinut 943.486 din totalul celor 1.633.625 voturi valabil exprimate, ceea ce reprezintă 57,75%.
Ce se întâmplă după 15 noiembrie
Totalizarea rezultatelor alegerilor de către CEC
Porivit Codului Electoral, după totalizarea rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin, Comisia Electorală Centrală (CEC) întocmeşte, în termen de 5 zile, un proces-verbal care conţine:
- a) numărul de alegători incluşi în listele electorale;
- b) numărul de alegători incluşi în listele suplimentare;
- c) numărul de alegători care au primit buletine de vot;
- d) numărul de alegători care au participat la votare;
- e) cifra ce reflectă diferenţa dintre numărul buletinelor de vot primite de alegători şi numărul alegătorilor care au participat la votare;
- f) numărul buletinelor de vot declarate nevalabile;
- g) numărul de voturi valabil exprimate pentru fiecare concurent electoral (pentru fiecare opţiune privind întrebările supuse referendumului republican);
- h) numărul total de voturi valabil exprimate;
- i) numărul buletinelor de vot tipărite.
Ulterior, în termen de 3 zile de la data semnării precesului verbal, ce conține toate actele necesare, CEC va prezenta Curţii Constituționale (CC) un raport privind rezultatele scrutinului prezidențial.
Confirmarea legalităţii alegerilor
În termen de 10 zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.
Validarea mandatului de preşedinte al Republicii Moldova
Curtea Constituţională (CC) confirmă rezultatele alegerilor şi validează alegerea unui candidat, adoptând o hotărâre care se publică imediat.
Până la validarea mandatului, candidatul ales la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova prezintă Curţii Constituţionale (CEC) confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic şi nu îndeplineşte nicio altă funcţie publică sau privată.
Depunerea jurămîntului
Candidatul a cărui alegere a fost validată de Curtea Constituţională (CC) depune jurământul în faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale (CC), cel târziu la 45 de zile după alegeri.
Din ziua depunerii jurământului începe efectiv exerciţiul mandatului de preşedinte al Republicii Moldova.
Mandatul preşedintelui Republicii Moldova durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurămîntului.
Preşedintele Republicii Moldova îşi exercită mandatul până la depunerea jurămîntului de către preşedintele nou- ales.
Rezultatele alegerilor, turul II
Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte a obținut cele mai multe voturi în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, urmând să fie prima femeie președintă a R. Moldova.
Rezultatele preliminare finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,75% dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,25%.