Ce urmează după ce Ion Chicu a anunțat că va asigura interimatul funcției de premier doar până la sfârșitul anului
Ion Chicu a anunțat astăzi, 24 decembrie, că va asigura interimatul funcției de premier al R. Moldova până la data de 31 decembrie 2020. Anunțul a fost făcut de către șeful Guvernului în exercițiu, după întrevederea pe care a avut-o cu președinta Maia Sandu, dar și în contextul în care ieri, Guvernul condus de Chicu și-a dat demisia.
Potrivit Constituției R. Moldova, „în cazul imposibilităţii prim-ministrului de a-şi exercita atribuţiile sau în cazul decesului acestuia, preşedintele Republicii Moldova va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar până la formarea noului Guvern”.
Astăzi, premierul Ion Chicu a anunțat că de la 1 ianuarie 2021 în demisie pleacă și ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța, dar și ministrul Economiei și Infrastructurii Anatol Usatîi, iar restul șefilor ministerelor vor continua activitatea mai departe.
În acest sens, președinta R. Moldova ar trebui să desemneze un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar până la formarea noului Guvern. Astfel, miniștrii care rămân în funcție după 31 decembrie sunt:
- Pavel Voicu – Ministerul Afacerilor Interne
- Olga Cebotari – viceprim-ministru pentru Reintegrare
- Ion Perju – Ministerul Agriculturii
- Aureliu Ciocoi – Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene
- Victor Gaiciuc – Ministerul Apărării
- Fadei Nagacevschi – Ministerul Justiției
- Irina Vlah – Guvernator al UTA Găgăuzia
- Lilia Pogolșa – Ministerul Educației, Culturii și Cercetării
Totodată, în Legea cu privire la Guvern se arată că în cazul imposibilității definitive a Prim-ministrului de a-și exercita atribuțiile sau în cazul decesului acestuia, Președintele Republicii Moldova, în termen de 5 zile, numește un alt membru al Guvernului în calitate de Prim-ministru interimar pînă la formarea noului Guvern.
Legea mai arată că interimatul pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor încetează dacă Prim-ministrul își reia activitatea pînă la emiterea decretului Președintelui Republicii Moldova privind desemnarea candidatului la funcția de Prim-ministru.
Totodată, până la numirea Prim-ministrului interimar atribuțiile acestuia sunt exercitate de prim-viceprim-ministru, în cazul lipsei prim-viceprim-ministrului – de către cel mai în vîrstă viceprim-ministru, iar în cazul lipsei viceprim-miniștrilor – de către cel mai în vîrstă ministru.
Președintele R. Moldova este în drept să revoce Prim-ministrul interimar și să numească un alt membru al Guvernului în calitate de Prim-ministru interimar în cazul imposibilității definitive a Prim-ministrului interimar desemnat de a-și exercita atribuțiile sau în caz de deces. Prim-ministrul interimar își desfășoară activitatea pînă la depunerea jurămîntului de către membrii noului Guvern.
Guvernul condus de Ion Chicu și-a dat demisia. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul R. Moldova miercuri, 23 decembrie. Premierul spune că a luat decizia după ce s-a consultat cu președintele Igor Dodon și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.
Guvernul Chicu a fost învestit la 14 noiembrie 2019 cu votul deputaților PSRM, PDM și deputatul independent Alexandru Oleinic. În total, pentru au votat atunci 62 de deputați.