Ce averi declară șefii spitalelor din R. Moldova
Majoritatea conducătorilor instituțiilor medicale publice din R. Moldova au venituri lunare de peste 15 mii de lei și conduc mașini scumpe.
În timp ce unii declară averi impunătoare: bani în conturi bancare, zeci de terenuri, mai multe locuințe și automobile, alții susțin că nu dețin nici un bun imobil și primesc doar salariul de funcție.
ZdG a analizat declarațiile de avere și interese personale, depuse la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru anul 2019, de către directorii celor mai importante spitale din Chișinău și de toți directorii spitalelor raionale. Vedeți în continuare ce averi declară aceștia.
Directorii instituțiilor medicale din mun. Chișinău
Directorul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), Boris Golovin, fost deputat din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM), indică în declarația de avere și interese personale pentru anul 2019 venituri de 418 mii de lei, dintre care 252 de mii i-a primit pentru funcția de șef al CNAMUP. Soția lui Golovin, angajată și ea în cadrul CNAMUP, a obținut venituri în sumă de aproximativ 227 mii de lei, dintre care 91,7 salariu pentru actuala funcție. Deși în 2018 soția directorului declara ca loc de muncă doar Secretariatul Parlamentului R. Moldova, contactat de ZdG, Golovin a precizat că soția sa activează în funcția de arhivist în cadrul CNAMUP de mai bine de patru ani, încă pe când acesta nu era în actuala funcție.
„Cred că, de vreo patru ani, a fost angajată la CNAMUP, dacă nu de cinci. A lucrat în serviciul de arhivă al Parlamentului. După ce a plecat din Parlament, a fost primită la lucru aici. Eu încă nu eram director”, a declarat Golovin pentru ZdG.
Familia Golovin are 13 terenuri agricole și unul intravilan, o casă de locuit primită drept moștenire acum 20 de ani, a cărei valoare nu este indicată, un apartament cu o valoare cadastrală de 170 mii de lei, alte trei averi imobile cu o valoare cumulată de 61 mii de lei, un garaj și un automobil Hyundai Santa Fe. Totodată, aceasta are în proprietate gospodăria țărănească „Golovin Boris Pavel”. În conturi bancare, soții Golovin păstrează împreună aproximativ 2,7 milioane de lei.
La 15 octombrie 2019, directorul CNAMUP a fost reținut de CNA, fiind bănuit de „instigarea la abuz de serviciu săvârșit în interesul altor persoane și soldat cu urmări grave” în dosarul privind procurarea celor 69 de ambulanțe. La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, Golovin a fost restabilit în funcție, după ce a atacat în judecată ordinul prin care a fost suspendat.
Directorul Spitalului Clinic de Psihiatrie, Victor Furtună, a obținut în 2019 venituri de 323 mii de lei, dintre care 253 de mii de lei pentru activitatea în această funcție, adică un salariu lunar de aproximativ 21 mii de lei. Soția sa, angajată la Institutul Oncologic, a acumulat 319 mii de lei.
Familia Furtună deține o vilă în valoare de 64 de mii de lei, un apartament de 621 mii de lei, primit prin contract de donație în 2011, o altă cotă-parte de 1,63% dintr-o altă avere imobilă în valoare de 38 de mii de lei, obținută, la fel, prin contract de donație, o avere imobilă a cărei valoare nu este indicată și un teren extravilan. Directorul spitalului conduce un automobil Toyota RAV-4. Totodată, soții Furtună au, conform declarației de avere și interese personale pentru anul 2019, aproximativ 440 de mii de lei în conturi bancare.
Directorul interimar al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Sergiu Vasilița, și-a depus declarația de avere și interese personale pentru anul 2019 abia după ce a fost contactat de ZdG.
Veniturile acestuia pentru anul trecut au constituit puțin peste 348 de mii de lei, bani provenind din patru surse: Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Spitalul de Dermatologie și Maladii comunicabile, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și pensia de la Ministerul Apărării.
La bugetul familiei pentru 2019 s-a mai adăugat salariul de aproximativ 743 de mii de lei al soției, Galina Vasilița, angajată a unei bănci comerciale. Soția acestuia are de achitat, până în 2022, un credit de 86,6 mii de lei, luat în 2017, cu o rată a dobânzii de 11%. Totodată, soții Vasilița au în conturile bancare aproximativ 2,4 milioane de lei.
Familia Vasilița deține un apartament în valoare de 340 mii de lei, o altă avere imobiliară de peste un milion de lei, două terenuri agricole, unul intravilan și un automobil Volkswagen Passat fabricat în 2011 și achiziționat în 2015.
Directorul Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Gheorghe Țurcanu, a obținut în 2019 un salariu de 235 de mii de lei și o pensie de 96 de mii de lei. Soția acestuia, angajată la USMF „Nicolae Testemițanu”, a avut un salariu de 112 mii de lei și 52 de mii de lei din pensie.
În 2019, familia Țurcanu a vândut un automobil cu 130 de mii de lei și a procurat un alt automobil, Mercedes, cu 50 de mii de lei. Totodată, conform declarației de avere și interese personale pentru 2019, membrii familiei dețin două case de locuit, dintre care una în valoare de 197 de mii de lei, iar alta de 98 de hrivne, achiziționată în 2018, dar și câte 0,25 cotă-parte dintr-o altă casă.
De asemenea, membrii familiei declară cote de participare într-o companie de comerț a produselor farmaceutice.
Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu, a obținut anul trecut 325 de mii de lei, adică un salariu mediu de aproximativ 27 de mii de lei, iar 44 de mii i-a obținut de la USMF „Nicolae Testemițanu”. Soția acestuia a avut puțin peste 50 de mii de lei.
Ciocanu și-a cumpărat în 2019 un teren agricol de 0,16 ha și indică, în declarația de avere și interese personale, pe care a depus-o abia după ce a fost contactat de ZdG, în total, 32 de terenuri agricole, 50% cotă-parte dintr-un apartament în valoare de 560 de mii de lei și un automobil Mazda CX7. Totodată, deține aproximativ 30 de mii de lei în conturi bancare.
Directorul interimar al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Andrei Uncuță, care a fost numit în funcție la 25 martie, în plină pandemie, a obținut anul trecut 270 de mii de lei, având, în mediu, circa 22,5 de mii de lei lunar pentru postul de șef al Serviciului medical al Ministerului Afacerilor Interne. Soția acestuia a obținut 385 mii de lei de la USMF „Nicolae Testemițanu” și 151 mii de lei de la întreprinderea individuală pe care o deține și a cărei valoare de cumpărare este, conform declarației de avere și interese personale, de 18 mii de dolari.
Familia Uncuță deține un apartament în valoare de 265 de mii de lei obținut prin donație, dar și 1/2 dintr-un alt apartament care costă aproximativ 44 mii de euro. Totodată, soții Uncuță mai declară o altă avere imobilă de 45 de mii de lei, o pătrime dintr-un teren intravilan, un automobil Volvo V60 și unul Toyota Auris.
Veniturile directorului Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, pentru anul 2019 au constituit 366 de mii de lei, dintre care un sfert de milion, circa 21,4 mii de lei lunar a fost salariul pentru activitatea în acest post. Soția sa a acumulat 173 de mii de lei.
Conform declarației de avere și interese personale pentru 2019, familia Gladun are puțin peste 266 de mii de lei în conturi bancare, două apartamente cu o valoare cumulată de 312 mii de lei, o vilă de 35 de mii de lei obținută prin contract de donație, două garaje a căror valoare se ridică la 87 mii de lei, primite, la fel, prin donație și moștenire, două terenuri extravilane, un automobil Volkswagen Tiguan și unul Audi A7.
Directoarea Institutului Oncologic, Larisa Catrinici, a declarat pentru 2019 venituri de 340 de mii de lei, adică un salariu lunar de circa 28 de mii de lei. La fel, ea a obținut 53 de mii de lei pentru activitatea de la USMF „Nicolae Testemițanu” și o pensie anuală de 103 mii de lei. Soțul Larisei Catrinici a ridicat un salariu de 97 mii de lei și 5 mii de lei din vânzarea unui automobil.
Familia deține, conform declarației de avere și interese personale pentru 2019, o casă de locuit cu o valoare estimativă de 33 de mii de lei, obținută prin contract de donație, o vilă a cărei valoare nu este indicată, un apartament, două terenuri extravilane, unul intravilan și un automobil Toyota RAV-4.
Oleg Crudu, directorul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, suspendat din funcție prin dispoziția nr. 10 a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 31 martie pentru a conduce Centrul COVID-19 Chișinău, amplasat la Moldexpo, declară un salariu de circa 300 de mii de lei, ceea ce înseamnă că, în 2019, salariul lunar al directorului a constituit puțin peste 25 de mii de lei, la care se mai adaugă un venit de peste 52 de mii din activitatea științifică la USMF „Nicolae Testemițanu”. Soția sa a primit salarii în sumă de 329 de mii de lei de la Fundația „Lumos Moldova”.
Totodată, potrivit declarației de avere și interese, directorul spitalului deține o casă de locuit cu o valoare de aproximativ 514 mii de lei, un teren intravilan și conduce o mașină de model Land Rover Discovery.
Directorii de spitale din zona de Nord
Unul dintre cei mai prosperi directori de spitale raionale este Valeriu Nichiforciuc, tatăl deputatului democrat Eugeniu Nichiforciuc. Numit în funcție în noiembrie 2015, șeful Spitalului raional Florești, care este și el membru al PDM, a obținut, în 2019, conform declarației de avere și interese personale, un salariu de circa 263 de mii de lei și o pensie de 105 mii lei, adică 30 de mii de lei lunar.
Soția acestuia, angajată în cadrul Primăriei Florești, a avut venituri de 63 de mii de lei. De asemenea, ea are o cotă de participare de 25% într-o firmă care se ocupă cu producerea și comercializarea materialelor explozive și 50% într-o companie fondată de fiul său, deputatul Eugeniu Nichiforciuc.
Familia Nichiforciuc deține 81 de terenuri agricole, șase intravilane, alte două tipuri de terenuri, două case de locuit, de câte 118 și 152 m.p., câte 1/2 cotă-parte din două apartamente, două garaje și alte trei averi imobile, dar și un automobil Hyundai Santa Fe, produs și cumpărat în 2016, și un Uaz 469. Valoarea totală a bunurilor enumerate este de aproximativ 2,1 milioane de lei.
Valeriu Nichiforciuc nu a depus declarația de avere și interese personale până la 31 martie și, fiind contactat de ZdG, insista că acesta nu este obligat, deși, conform art. 3, alin. (1), lit. e) din Legea nr. 133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale, conducătorii organizațiilor publice sunt subiecți ai declarării.
„Eu m-am consultat. Eu nu sunt funcționar public și dau numai declarație pe venit la Inspectoratul fiscal din raion. La Autoritatea Națională de Integritate eu nu trebuie să dau, pentru că eu nu sunt funcționar public. Sunt angajat al Consiliului raional, sunt director de spital, dar nu sunt funcționar public. Parcă sunt un om serios, mă orientez în toate acestea, eu dau numai veniturile anuale la Inspectoratul fiscal, atât”, a declarat democratul pentru ZdG.
Totuși, după mai multe apeluri și explicații din partea ZdG, acesta a completat declarația de avere și interese personale pentru anul 2019 la 8 mai 2020.
Directorul Spitalului Raional Fălești, Iurie Osoianu, a ridicat anul trecut un salariu cumulativ de 323 mii de lei, adică, în medie, aproape 27 de mii lunar. Acesta a mai obținut 2,6 mii de lei de la un SRL din darea în arendă, iar soția sa a ridicat un salariu anual de peste 145 de mii de lei. La bugetul familiei a fost adăugată și o bursă de 600 de euro.
Familia Osoianu are în proprietate, conform declarației de avere și interese personale pentru 2019, o casă de locuit cu o valoare de 50 de mii de lei, procurată în 2003, o altă casă în valoare de peste 62 de mii de lei, moștenită în 2005, trei terenuri agricole și un automobil Volkswagen Golf Plus.
Salariul anual al directorului Spitalului Raional Sângerei, Lilian Brînză, a constituit în 2019 puțin peste 188 mii de lei, adică 15,7 de mii de lei, iar 2,4 mii de lei i-a primit în calitate de consilier la primărie. Soția sa a avut venituri de 220 mii de lei.
Conform declarației de avere și interese personale, în proprietatea familiei se află o casă de locuit cu o valoare de aproximativ 58 de mii de lei, un apartament de 37 de mii de lei, un garaj, un teren intravilan și un autoturism Mercedes-Benz B 150.
Totodată, soția directorului are de achitat până în 2023 un credit în valoare de 200 mii de lei, pe care l-a contractat în 2018, cu o rată a dobânzii de 4,5%.
Cu un salariu anual de aproximativ 262 de mii de lei, adică circa 21,8 mii de lei lunar, directoarea interimară a Spitalului raional Drochia, Galina Maximciuc, numită în funcție în aprilie 2019, și-a procurat, conform declarației de avere și interese personale, două terenuri agricole, care valorează în total 64 de mii de lei.
Aceasta are alte șase terenuri agricole, o casă de locuit în valoare de 171 mii de lei, un garaj și un automobil Skoda.
Pentru anul 2019, Angela Rusnac, directoarea Spitalului raional Soroca, numită în funcție în 2018, declară un salariu de 202 mii de lei, adică 16,8 mii de lei lunar. În declarația sa de avere și interese, aceasta mai indică un credit în valoare de 75 mii de lei, contractat în 2016, cu o dobândă de 14%, scadent în 2021.
Totodată, directoarea spitalului mai declară 1/2 cotă-parte dintr-un apartament în valoare de aproximativ 82 de mii de lei.
Din 2015, director interimar al Spitalului raional Ocnița este Damian Guțu. Acesta declară, pentru 2019, un salariu de 220 de mii de lei și o pensie de 62 de mii de lei, ceea ce reprezintă un venit lunar de 23 de mii de lei, la care se mai adaugă și salariul soției, angajată la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), în sumă de 177 de mii de lei.
Familia deține un teren agricol, două apartamente, dintre care unul dobândit în 2019 printr-un contract de vânzare-cumpărare în valoare de 18 mii de lei. În declarația sa de avere și interese, directorul spitalului mai indică trei mașini: Skoda Fabia, Mercedes 260 și un alt autoturism al cărei marcă nu este indicată.
Totodată, Damian Guțu are de achitat până în 2023 un credit în valoare de 130 de mii de lei, contractat în 2019 cu o rată a dobânzii de 11,7%.
Directorii de spitale din zona de Centru
În 2019, Mihail Cotovan, directorul Spitalului raional Ialoveni, angajat din 2015 în această funcție, a beneficiat de un salariu de 319 mii de lei, adică 26,6 mii de lei lunar, la care se adaugă și venitul soției de 163 de mii de lei.
Conform declarației de avere și interese personale, familia deține o casă de locuit în valoare de circa 447 de mii de lei. Totodată, în 2016, familia a obținut prin contract de donație o cotă-parte de 0,5 dintr-o altă casă de locuit cu o valoare estimată la 30 de mii de lei și o altă cotă-parte de 0,5 dintr-un apartament de aproape 314 mii de lei, primit printr-un contract de moștenire.
Directorul spitalului mai indică un teren extravilan, unul intravilan, câte 0,5 cotă-parte din alte șase terenuri, dintre care cinci agricole și unul extravilan. Familia mai are în proprietate două autoturisme: Renault Scenic și Toyota.
Veaceslav Palii, directorul Spitalului raional Șoldănești, care se află în funcție din 2013, declară pentru 2019 un venit de 250 mii de lei din salariu și pensie, adică 20 mii de lei lunar, dar și 50 mii de lei din darea unui spațiu în arendă. Soția sa, care activează la spital, a avut un venit de 273 mii de lei, constituit din salariu, pensie și din închirierea unui spațiu.
Potrivit declarației de avere și interese, familia deține o casă cu valoarea cadastrală estimată la 139 mii de lei, un garaj de 72 de mii de lei, trei alte imobile cu valoarea cumulată de 656 mii de lei și două terenuri intravilane. Familia conduce două autoturisme, un BMV X5 și un Mercedes C200.
Membrii familiei Palii dețin câte o cotă-parte de 25% din societatea pe acțiuni de tip închis „Vladnic-Plus”, cu valoarea de cumpărare de 400 mii de lei.
Directoarea Spitalului raional Rezina, Nina Postu, a primit anul trecut, conform declarației de avere și interese personale, circa 214 mii de lei din salariu, adică 17 mii de lei lunar, iar soțul acesteia a avut puțin peste 132 de mii de lei de la Consiliul raional Rezina.
Totodată, 2,9 mii de lei au venit în bugetul familiei din alte surse. Familia deține un apartament în valoare de aproximativ 36 de mii de lei, trei case de locuit obținute prin contract de donație, la fel, ca alte cinci averi imobile. Totodată, directoarea spitalului mai indică două terenuri intravilane, patru agricole, patru de alt tip, majoritatea obținute din donații, dar și un automobil Nissan Maxima.
Directorul Spitalului raional Anenii Noi, Nicolai Usatîi, a beneficiat de un salariu de 102 mii de lei în anul 2019, la care se adaugă și o pensie de aproximativ 5 mii de lei. Soția directorului a avut un venit total de 138 mii de lei de la patru companii înregistrate în Anenii Noi. Totodată, aceasta are de achitat până în 2030, un credit în valoare de 300 mii de lei, contractat în 2013 cu o rată a dobânzii de 11%.
Conform declarației de avere și interese, familia Usatîi deține o casă de locuit în valoare de circa 231 de mii de lei, obținută printr-un contract de donație în 2003, alte două averi imobile cu o valoare cumulată de 35 de mii de lei, dar și două terenuri intravilane. Familia mai are în proprietate două autoturisme, dintre care unul de marca Honda Universal și altul Mercedes 310 D.
De asemenea, directorul spitalului mai indică o cotă de participare de 72% în compania Usnic A.P. SRL, a cărei valoare de cumpărare constituie 516 mii de lei.
În 2019, salariul directorului interimar al Spitalului raional Orhei, Andrei Stratulat, a constituit 184 mii de lei, adică 15,3 mii de lei lunar. Soția sa a primit 187 mii de lei de la Centrul de Sănătate nr. 2 Orhei.
Potrivit declarației de avere și interese personale, din 2019, familia a obținut prin donații o cotă-parte de 0,5 dintr-un teren agricol cu o valoare estimată de peste 16 mii de lei. Totodată, din 2010, membrii familiei Stratulat dețin câte o cotă-parte de 0,5 dintr-o vilă de 64,3 m.p., în valoare de 155 mii de lei, dar și câte 0,5 dintr-un alt teren care se află în circuitul civil.
Directorul interimar al spitalului mai declară două mașini de model Mitsubishi Outlander și Volvo 440.
Directoarea Spitalului raional Nisporeni, Lidia Crăciun, indică în declarația de avere și interese personale pentru anul 2019, salariul de 183 de mii de lei, pensia de 47 de mii de lei, adică un venit lunar de circa 19 mii de lei, dar și o indemnizație pentru funcția de consilier la Primăria Ungheni de 8,4 mii de lei. Soțul acesteia a primit 35 de mii de lei.
Familia Crăciun are o casă de locuit de 240 m.p. a cărei valoare nu este indicată, un automobil Honda Accord și cote de participare în două companii cu vânzarea produselor farmaceutice.
În 2019, pentru activitatea sa, Andrei Alexeev, directorul Spitalului raional Ungheni, declară că a primit un salariu cumulativ de 231 de mii de lei, ceea ce constituie puțin peste 19 mii de lei lunar. La veniturile familiei se mai adaugă și salariul de 168 de mii de lei de la Centrul de sănătate Ungheni al soției acestuia.
Potrivit declarației de avere și interese a directorului spitalului, familia Alexeev are în proprietate un apartament în valoare de 98 mii de lei, un teren intravilan și deține o mașină de marca Hyundai Tucson.
Directorul Spitalului raional Hâncești, Petru Ciubotaru, trece în declarația de avere și interese personale pentru anul trecut un salariu de 223 de mii de lei, adică circa 18 mii de lei lunar. Soția acestuia a înregistrat venituri de aproximativ 200 de mii de lei.
Anul trecut, familia Ciubotaru a vândut un automobil cu 50 de mii de lei și a cumpărat un Mitsubishi Outlander PHEV din 2014 cu 103 mii de lei.
Familia Ciubotaru deține un apartament în valoare de 151 mii de lei, o casă de locuit de 360 mii de lei, un garaj, o altă avere imobilă, o cincime dintr-un alt apartament și 1/2 dintr-un garaj. Directorul achită ratele a două credite – unul de 850 de mii de lei contractat în 2011 și altul de 10,9 mii de euro, luat anul trecut.
În declarația sa de avere și interese, Silvia Bobescu, directoarea Spitalului raional Călărași, indică faptul că pe parcursul anului 2019 a încasat un salariul de circa 203 mii de lei, adică 17 mii de lei lunar. Soțul acesteia a înregistrat un venit de 268 mii de lei de la societatea comercială pe care o deține.
Familia Bobescu are în proprietate o casă de locuit cu o valoare cadastrală de 63 mii de lei, un spațiu comercial obținut în 2006 printr-un contract de vânzare-cumpărare în valoare de aproximativ 270 mii de lei, dar și 11 terenuri agricole. Totodată, familia conduce o mașină de marca Volkswagen transporter și deține o remorcă Borro.
Directorul Spitalului raional Telenești, Alexei Bivol, a încasat, în 2019, un salariu de circa 205 mii de lei, adică 17 mii de lei lunar, la care se mai adaugă și salariul de 197 de mii de lei al soției care activează în aceeași instituție medicală. Totodată, soția a mai încasat pentru pensie 37 de mii de lei, 30 mii de lei venit pentru activitatea de întreprinzător și 14 mii de lei salariu de la compania pe care o deține.
Potrivit declarației de avere și interese a directorului spitalului, familia deține o casă de locuit în valoare de 199 mii de lei, un garaj, două terenuri agricole și conduce un Citroen DS5.
Directorul interimar al Spitalului raional Criuleni, Sergiu Halipli, numit în această funcție în mai 2019, declară pentru anul trecut doar un salariu total de 117 mii de lei și un teren intravilan.
Contactat de ZdG, acesta a subliniat că alte venituri sau proprietăți nu are.
Directorii de spitale din zona de Sud
În 2019, pentru activitatea sa în calitate de directoare a Spitalului raional Cimișlia, Mariana Florea a primit un salariu de circa 276 de mii de lei, adică 23 de mii de lei lunar, iar soțul acesteia, care activează în aceeași instituție, a încasat, drept salariu, 221 de mii de lei.
Directoarea spitalului care deține funcția din anul 2013 a mai declarat o pensie de 65 de mii de lei și indemnizații în valoare de 2,2 mii de lei de la Consiliul raional și Primăria Cimișlia. Soțul acesteia a beneficiat de o pensie de peste 85 de mii de lei și indemnizații de 1,2 mii de lei.
Totodată, în 2019, familia Florea a obținut aproximativ 30 de mii de lei venit din cele două depozite bancare cu o valoare totală de peste un milion de lei. Potrivit declarației de avere și venit, Mariana Florea deține o casă de locuit cu o valoare de 256 de mii de lei, un garaj de 26 mii de lei, alte două averi imobile cu o valoare totală de circa 78 mii de lei și un teren intravilan.
Ivan Secov, directorul interimar al Spitalului raional Basarabeasca, numit în funcție la sfârșitul lunii decembrie 2019, indică un salariu de 9 mii de lei pentru activitatea sa în calitate de director, dar și alte 14 mii de lei pentru activitatea sa în cadrul Inspectoratul de Poliție Basarabeasca. Soția acestuia a primit un salariu de 14 mii de lei, la fel, de la spitalul raional. În 2019, Ivan Secov a beneficiat de pensie în valoare de 52 mii de lei, iar soția acestuia – de 6 mii de lei.
Potrivit declarației de avere și interese, familia deține două case de locuit cu o valoare totală estimată la 41 de mii de lei și o mașină de marca Nissan Note.
Potrivit declarației de avere și interese, în 2019, Andrei Malașevschi, directorul Spitalului raional Leova, a încasat circa 108 mii de lei salariu și 1,9 mii de lei indemnizație de consilier. Soția acestuia a primit 100 mii de lei de la Secția de Asistență Medicală Urgentă, Cantemir. Totodată, familia deține o casă de locuit și două mașini de model Skoda Octavia și Mazda 3.
Directorul Spitalului raional Taraclia, Valerii Jelev, a indicat în declarația sa de avere și interese pentru 2019, doar salariul anual de aproximativ 180 de mii de lei, adică 15 mii de lei lunar. Acesta a precizat pentru ZdG că soția nu lucrează și că locuiesc „la soacră”.
Sancțiuni pentru încălcarea regulilor de declarare a averii și intereselor personale
ZdG precizează că directorii spitalelor raionale din Bălți, Briceni, Cahul, Cantemir, Căușeni, Dondușeni, Edineț, Glodeni, Ștefan Vodă, Strășeni, Râșcani, dar și mai mulți directori ai instituțiilor medicale din Chișinău nu au depus, deocamdată, declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2019, deși termenul-limită a expirat la 31 martie.
Art. 3302 din Codul contravențional al R. Moldova:
Încălcarea regulilor de declarare a averii și intereselor personale
(1) Depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale de către persoana obligată să o depună în condiţiile Legii nr. 133 din 17 iunie 2016 privind declararea averii și intereselor personale se sancționează cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale.
(2) Nedepunerea declarației de avere și interese personale de către persoana obligată să o depună se sancționează cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale.
(3) Neprezentarea sau refuzul prezentării informației privind averea și veniturile de către membrii familiei și/sau concubinul/concubina se sancționează cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale.
Șeful Direcției evaluare, prevenire și implementare a politicilor din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI), Viorel Sochircă, precizează că, în cazul nedepunerii declarațiilor de avere și interese personale, persoanele pot fi trase la răspundere contravențională și disciplinară, și anume, încetarea raporturilor de muncă pentru neprezentarea declarațiilor.
În acest context, reprezentanții ANI îndeamnă directorii instituțiilor medicale care nu au depus încă declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2019 să le completeze.
„Termenul pentru depunerea declarațiilor de avere și interese personale nu a fost prelungit. Persoanele trebuie să depună declarațiile și, ulterior, când se vor face listele: cine, care sunt directorii de spitale, unde au fost, din care regiune, atunci vor fi luate în considerare anumite circumstanțe. În cazul unui eventual control, inspectorii de integritate o să vadă cine și din care considerente nu a depus. Se va lua în considerare tot: și pandemia, și situația excepțională, tot, doar că să fie bine motivat. ANI nu are scopul de a pedepsi, doar de a preveni, într-un fel. Cu toate acestea, le recomandăm să le depună, chiar și tardiv”, au afirmat reprezentanții ANI pentru ZdG.