Principală  —  IMPORTANTE   —   „Câți ani credeți că vor…

„Câți ani credeți că vor dura negocierile? UE nu va exista, dar noi vom continua să negociem”. Trollii întreabă, expertul răspunde

Colaj ZdG

Lansarea oficială a negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană (UE) nu se regăsește doar la Luxemburg, pe agenda de lucru de astăzi, 25 iunie, a Comisiei interguvernamentale R. Moldova – UE, ci și pe „agenda de lucru” a trollilor, care au asaltat rețelele de socializare cu întrebări menite să „inducă confuzie și neîncredere în procesul de integrare europeană”, astfel promovând narativele pro-rușilor din politica autohtonă.

„Câți ani credeți că vor dura negocierile?”, „câte întâlniri au mai rămas până la aderarea R. Moldova la UE?”, „ce cerințe am îndeplinit care ne-au permis să participăm la negocieri?”, „UE nu va exista, dar noi vom continua să negociem?”. Ziarul de Gardă a discutat cu expertul WatchDog, Andrei Curăraru, și a aflat răspunsurile la întrebările trollilor.

În seara zilei de 25 iunie 2024, la Luxemburg va avea loc prima ședință a Comisiei interguvernamentale R. Moldova – Uniunea Europeană, la care vor fi lansate oficial negocierile de aderare la UE.

Trollii însă și-au început activitatea de dimineață, asaltând secțiunea „comentarii” cu întrebări, care, potrivit expertului Andrei Curăraru, „conțin un grăunte de adevăr pentru a dezinforma”.

„Ceea ce fac ei este să inducă confuzie și neîncredere în procesul de integrare europeană”, a menționat Curăraru.

Conturi de Facebook trase la indigo 

Nu mai puțin de cinic conturi de Facebook cu nume care nu apar în Registrul de Stat al Populației din R. Moldova (Elmira Prodan, Carmen Iorga, Mary Uzun, Frusina Pirvu , Patricia Miller), toate create aîn 2022 sau 2023, au publicat comentarii la una dintre știrile distribuite de Ziarul de Gardă despre începerea negocierilor privind aderarea R. Moldova la UE. Întrebările lansate la secțiunea „comentarii” fiind scrise în intervale apropiate de timp (în decurs de o oră) și au o ușoară tentă specifică narativelor promovate de pro-rușii din politica autohtonă. Unele dintre conturi nu au decât fotografia de profil și de copertă, altele însă distribuie imagini improprii, cu animale, peisaje sau alte obiecte și mai distribuie câte o postare care are legătură cu R. Moldova.

Troll: „Câți ani credeți că vor dura negocierile?”; Expert: „O deschidere similară cum are R. Moldova în legătură cu integrarea europeană nu a mai avut precedent”

Utilizatoare de Facebook Frusina Pîrvu, care nu este trecută cu acest nume și în Registrul de Stat al Populației din R. Moldova, lansează, în comentarii o întrebare, „oameni buni, câți ani credeți că vor dura negocierile?”. Expertul WatchDog, Andrei Curăraru, a venit cu un răspuns.

„Nu este un răspuns concret la această întrebare. Negocierile, în mediu, durează de la șapte până la 15 ani. Unele state însă, care refuză să implementeze reformele necesare, în special în domeniul drepturilor omului și justiției, trenează și mai mult timp, dar beneficiază de fonduri oricum. O deschidere similară cum are R. Moldova și Ucraina în legătură cu integrarea europeană nu a mai avut precedent. De aceea, putem să fim optimiști și să spunem că acel termen limită stabilit de 2030, este unul optimist, dar care poate fi implementat, cu o corecție de câțiva ani, în funcție de realizările noastre, în special în reforma justiției”, a menționat Curăraru.

Troll: „Câte întâlniri au mai rămas până la aderarea Republicii Moldova la UE?”; Expert: „Nu cred că este important numărul întrunirilor, ci esența lor”

Mary Uzun, care și-a creat în contul de Facebook în 2022, dar care nu pare să nu aibă o altă activitate decât cea de a scrie comentarii, se întreabă „câte întâlniri au mai rămas până la aderarea Republicii Moldova la UE?” și tot ea își răspunde: „cred că există un număr infinit”.

„În fiecare an, vor fi prezentate rapoartele anuale ale Comisiei (n.r. Comisia Națională pentru Integrare Europeană) care trebuie examinate în legătură cu progresul pe care îl facem în cadrul reformelor. Ca urmare a inițierii negocierilor, vom obține cadrul de negocieri, „harta” după care ne vom mișca în dezvoltarea reformelor. La nivel atât de înalt, cu prezența demnitarilor, întâlnirile se vor realiza anual. La nivel tehnici, întrunirile vor fi realizate lunar, când sunt atinse anumite obiective. Nu cred că este important numărul întrunirilor, ci esența lor”, a menționat Andrei Curăraru.

Troll: „Ce cerințe am îndeplinit care ne-au permis să participăm la negocieri?”; Expert: „Dacă noi nu am fi îndeplinit cerințele, acest proces ar fi durat mult mai mult”

Utilizatoare de Facebook Patricia Miller, care nu este trecută cu acest nume și în Registrul de Stat al Populației din R. Moldova se întreabă „ce cerințe am îndeplinit care ne-au permis să participăm la negocieri?”.

Sursă: e-services.md

„Au fost înaintate nouă negocieri, am avut probleme mai mari în realizarea celor din justiție, dezoligarhizare și lupta anticorupție. Totuși, noi am început să armonizăm legislația națională din 2004, dar cu mult mai activ – din 2014, în legătură cu regimul liberalizat de vize și acordul de liber schimb. Dacă noi nu am fi îndeplinit cerințele, nu am fi avut un acord de asociere cu UE sau alte legături, acest proces ar fi durat mult mai mult. În afară de asta, noi am arătat, prin consecvența noastră, că avem aceleași valori ca UE”, a răspuns expertul Andrei Curăraru.

Troll: „UE nu va exista, dar noi vom continua să negociem”; Expert: „Un proiect care funcționează nu are sens să fie anulat sau distrus”

Sub numele de Carmen Iorga, care, de altfel, nu există în Registrul de Stat al Populației din R. Moldova, o altă utilizatoare de Facebook punctează: „îmi amintesc că cineva ne-a promis deja UE în 2020. Acum vorbim despre 2030. Apoi încă două decenii. Uite, UE nu va exista, dar noi vom continua să negociem”.

Sursă: e-services.md

„Uniunea Europeană există de mai mult decât a existat URSS, este un proiect care nu a fost implicat niciodată în războaie și a adus beneficii pentru membrii săi. Un proiect care funcționează nu are sens să fie anulat sau distrus”, a punctat Andrei Curăraru.