Cătălin Drulă, despre problema basarabenilor cu buletine românești: „Nu ia nimeni buletinul nimănui. Ne vom opune la așa ceva și nu se va întâmpla”
Cetățenii din R. Moldova au același drept de a obține cetățenia română precum o au și cetățenii din România și nimeni nu le poate lua dreptul la identitate. Asta susține președintele Uniunea Salvați România (USR), Cătălin Drulă, într-un interviu acordat Ziarului de Gardă. El spune că a discutat cu juriști problema basarabenilor care și-au perfectat buletine de identitate românești și riscă să fie privați de ele, în cazul în care nu vor putea demonstra că locuiesc la adresele cu care figurează înregistrate în Registrul național de evidență a persoanelor (RNEP).
Într-un interviu acordat Ziarului de Gardă, președintele USR, Cătălin Drulă, a fost întrebat despre problema basarabenilor care și-au făcut buletine de identitate prin intermediari, care i-au pus la adrese cu alte câteva zeci sau chiar sute de basarabeni, iar acum riscă să fie privați de acte, dacă nu vor putea demonstra că locuiesc la adresele respective.
„Eu, din ce am discutat inclusiv cu experți în drept, am înțeles că nu se poate lua dreptul unui om la acea identitate. Nu există așa ceva. Iată un motiv să mergem pe 9 iunie la vot și să votăm pentru forțele democratice din România și Alianța Dreaptă Unite ca să rămânem cu aceste garanții democratice. Cetățenia este cetățenie. Că este vorba de basarabeni, că este vorba de mine bucureștean get-beget, născut acolo, avem același drept la cetățenia română. Nu ia nimeni buletinul nimănui. Și ne vom opune la așa ceva și nu se va întâmpla”, a spus Cătălin Drulă.
La începutul lunii ianuarie 2024 în presa din R. Moldova a fost lansată o campanie mediatică legată de refuzurile mai frecvente ale autorităților române la eliberarea cărții de identitate (buletinul) pentru cetățenii moldoveni cu dublă cetățenie.
Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (DGEP) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al României a dezmințit pentru StopFals informația că cetățenilor moldoveni le sunt limitate drepturile, confirmând că autoritățile române au făcut anumite verificări pentru a contracara abuzurile de genul situațiilor când la o adresă sunt înregistrate sute de persoane. DGEP precizează că până în prezent nu au fost anulate acte de identitate, așa cum s-a speculat, ci doar au fost refuzate unele solicitări de obținere a actelor de identitate.
Anterior, Ziarul de Gardă a scris că actele de identitate românești vor fi eliberate de autoritățile române după verificarea în teren a domiciliilor, anunță DGET din România, într-un răspuns pentru Ziarul de Gardă cu privire la situația persoanelor cărora le-a fost refuzată eliberarea cărții de identitate românești.
Directorul general, chestor de poliție Aurel-Cătălin Giulescu al D.G.E.P a menționat că o atenție deosebită va fi acordată adreselor la care în Registrul național de evidența persoanelor (R.N.E.P) figurează un număr mare de persoane. „Scopul verificărilor este corectarea bazelor de date de evidență a persoanelor”, anunță acesta, într-un răspuns oficial pentru ZdG.
Interviul integral cu președintele USR, Cătălin Drulă, îl puteți urmări duminică, 31 martie, în cadrul Podcast ZdCe.