Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   VIDEO/ Candidatul Partidului Nostru la…

VIDEO Candidatul Partidului Nostru la funcția de președinte, milionar în euro: avere, controverse și dosare penale

Colaj ZdG

După mai multe plecări și reveniri în viața politică, Renato Usatîi aspiră din nou la funcția de președinte al R. Moldova. 

Candidatul Partidului Nostru a început să „cumpere” atenția votanților înainte de startul campaniei electorale: donații, concerte – toate achitate din banii câștigați din afacerile imobiliare în care s-a implicat de la începutul acestui an și care, potrivit acestuia, i-au adus până în septembrie, un venit de circa un milion de euro. 

Ziarul de Gardă a analizat profilul lui Renato Usatîi, cel de-al treilea candidat înregistrat oficial în cursa electorală, și prezintă detalii despre dosarele penale averea și controversele din jurul acestuia. 

A doua încercare de a ajunge președinte

Toamna 2020. La 41 de ani, Renato Usatîi candidează prima oară pentru fotoliul de președinte din partea formațiunii „Partidul Nostru”, pe care o conduce. Nu accede însă în turul II, plasându-se pe locul trei în primul tur al scrutinului, cu un procentaj de 16,9. În turul II, Usatîi și-a încurajat votanții să voteze împotriva lui Dodon, adică să o susțină pe Maia Sandu. 

Toamna 2024. La distanță de patru ani, Renato Usatîi își încearcă iarăși norocul, înregistrându-se pentru scrutinul prezidențial din 20 octombrie 2024. Dacă în 2020, Usatîi a ținut să o felicite pe Maia Sandu pentru victorie, în 2024, acesta participă în alegeri, precizând: „Să lucrăm toți pentru a o da jos pe Maia Sandu și PAS.” 

Plecările și revenirile lui Usatîi în politică

Usatîi se lansează în politică în 2014, când a candidat numărul unu pe listele partidului „Patria” în cadrul scrutinului parlamentar din noiembrie. Cu doar trei zile înainte de alegeri, instanțele judecătorești au admis însă acțiunea Comisiei Electorale Centrale privind excluderea Partidului Politic „Patria”, motivul fiind folosirea mijloacelor bănești ce proveneau din străinătate. Imediat după excluderea partidului din cursă, Usatîi s-a refugiat la Moscova, invocând că ar fi fost amenințat că urmează să fie arestat. Ulterior, CtEDO a concluzionat că partidul a fost exclus ilegal din cursa electorală. 

După un an de pauză, în 2015, Renato Usatîi revine în Moldova. De această dată, Usatîi se voia primar de Bălți, reușind să câștige fotoliul din primul tur de scrutin, obținând mandatul cu peste 70% din voturi.

În 2016, Usatîi se refugiază din nou în Federația Rusă, urmare a dosarelor penale intentate pe numele lui în R. Moldova. În 2018, Usatîi a demisionat din funcția de primar al mun. Bălți. 

Acesta a revenit în Republica Moldova abia după ce, în iunie 2019, democrații au pierdut puterea, iar liderul lor, Vladimir Plahotniuc, a fugit peste hotare. În toamna aceluiași an, Usatîi obține mandatul de primar al mun. Bălți pentru a doua oară. 

Fiind primar de Bălți, în cadrul alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021, Renato Usatîi a candidat pe lista partidului său la funcția de deputat. Partidul Nostru însă a obținut un scor sub pragul de 5%, nereușind astfel să intre în parlament. Usatîi s-a declarat dezamăgit de rezultatul obţinut la Bălţi, unde formaţiunea lui s-a clasat abia pe locul trei la alegerile parlamentare, anunțând că renunță la funcția de primar și se retrage din politică. 

În ianuarie 2023, la nici doi ani, Usatîi își anunță însă revenirea în politică, iar câteva luni mai târziu – și intenția de a candida din nou la funcția de președinte. 

Usatîi – dosare penale în Republica Moldova și în Federația Rusă

Acum, Renato Usatîi susține că are statut de învinuit doar într-un dosar în Federația Rusă – Laundromat. Anterior, Usatîi a figurat într-un dosar penal în care era învinuit că l-ar fi deposedat pe bancherul rus, Gherman Gorbunțov, de pachetul majoritar la banca „Universalbank” din Chișinău, iar în alt dosar era bănuit de complicitate la infracțiunea de tentativă de omor la comandă a acestuia. Astfel, dosarele lui Usatîi, învinuit de contrabandă de valută, tentativă de omor și atac raider, au fost comasate în unul, care ulterior a fost clasat. 

Întrebat de ZdG despre numărul dosarelor penale intentate pe numele lui în trecut, Usatîi punctează că au fost circa 30. 

În R. Moldova, pe rol nu se află niciun dosar penal pe numele lui Usatîi. În schimb, acesta este vizat în mai multe dosare civile privind apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale. Printre cei care se judecă cu el sunt Igor Dodon, Andrei Spînu și Alexandru Tănase. 

Donația de 2 milioane de euro și luxul din declarația de avere

Aproape 600 de mii de lei salariu obținut de la partid, 2,5 mii de lei obținuți din vânzarea unor bunuri și 700 de lei dobândă – aceștia sunt banii pe care îi indică Usatîi în 2023.

Veniturile salariale însă nu sunt singurii bani în posesia cărora a intrat Usatîi. Acesta mai declară și o donație de 2 milioane de euro, obținută de la o persoană nerezidentă.

Întrebat de ZdG cine este persoana care i-a făcut donația, Usatîi a refuzat să ne ofere numele ori să ne spună cetățenia donatorului.

Este un prieten de-al meu și, cu părere de rău, din vara anului trecut, după ce mi-a făcut donația, a decedat. Este un fost partener de afaceri, nu vă spune numele lui nimic”, a menționat Usatîi.

„Am făcut afaceri împreună. Am primit donația când era clar deja… el zicea «oricum eu plec». De ce numele nu-l fac public? Pentru ca să nu-i facă cineva probleme… familiei, mă refer, nu lui”, a adăugat Renato Usatîi.

Pentru servicii turistice, de agrement, reabilitare și recreaționale, Usatîi indică în 2023 cheltuieli de 17 mii de euro. Alte 19 mii de euro acesta le-a cheltuit pentru servicii medicale, iar pentru servicii de închiriere a bunurilor imobile – 120 de mii de lei.

Renato Usatîi mai are 16 conturi bancare curente, care însumează circa 470 de mii de lei, patru automobile, valoarea totală a cărora ajunge la 4,6 milioane de lei.

Acesta mai deține în proprietate și folosință 15 bunuri imobile (case, apartamente, garaje sau alte tipuri de imobiliare), dar și 18 terenuri intravilane și agricole.

Usatîi_declarație_2023 by Ziarul de Gardă

În ce mod „cumpără” Usatîi atenția alegătorilor?

Deși campania electorală a început abia la 20 septembrie, campania lui Usatîi de a „cumpăra” atenția alegătorilor a început mai devreme: 

  1. De Ziua Internațională a Copilului, Usatîi a oferit câte 10 mii de euro fiecăruia din cei trei copii ai ofițerului decedat, Igor Ciofu; 
  2. Din 5 iulie, timp de nouă zile, în orașele Bălți și Comrat, Usatîi a amenajat „Orășelul fotbalului”, unde puteau fi urmărite meciurile din cadrul Campionatului European „Euro 2024”;
  3. În iulie 2024, Usatîi a oferit 10 mii de euro Clubului de fotbal FC KFL Comrat;
  4. Tot în iulie 2024, Usatîi a donat un milion de lei echipei FC Bălți;
  5. Pe parcursul anului 2024, Usatîi a investit 2,5 milioane de lei în orașul Fălești sub formă de stații, terenuri de joacă, pavaj; 
  6. Tot în 2024, 4 milioane de lei au fost investite de Usatîi și în orașul Bălți, sub formă de stații, terenuri de joacă, pavaj.

Întrebat din ce bani sponsorizează toate aceste acțiuni, Usatîi a precizat că utilizează bani proprii, obținuți din afaceri cu imobiliare. Politicianul a punctat că de la începutul anului până în septembrie, venitul obținut din afaceri este de un milion de euro.  

„Eu fac doar evenimente unde avem primari, eu nu merg cu pomenile prin țară. E ceva care fac din 2014”, și-a argumentat Usatîi acțiunile caritabile. 

Controverse

  1. Zid chinezesc la frontiera dintre R. Moldova și România. Renato Usatîi a declarat, în 2014 că visul său este să construiască la frontiera dintre România şi Republica Moldova un model al Marelui Zid Chinezesc, în interiorul căruia vor fi magazine, restaurante şi cazinouri. Întrebat de ZdG dacă a renunțat sau nu la acest vis, Usatîi a menționat că se referea atunci la un obiectiv turistic și că, în continuare, ar face acest lucru de comun cu autoritățile române. 
  2. Voi face din ambasada SUA un Karaoke. În 2021, Usatîi afirma că ar face Karaoke din ambasada SUA. La trei ani diferență, întrebat de ZdG, Usatîi a menționat că ar face acest lucru cu oricare dintre ambasadele statelor care se implică în treburile interne ale R. Moldova, inclusiv cu ambasada F. Ruse la Chișinău.