Când CEC va totaliza rezultatele alegerilor parlamentare anticipate și le va expedia spre validare către CC?
Comisia Electorală Centrală (CEC) va totaliza rezultatele alegerilor parlamentare anticipate și va întocmi un raport cu privire la rezultatele alegerilor până pe 19 iulie, curent. Ulterior, CEC va expedia Înaltei Curți actele prevăzute de Codul electoral și lista deputaților aleși în termen de 24 de ore după totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate, adică până pe 20 iulie. După aceasta, Curtea Constituțională (CC) va confirma sau va infirma, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 5 zile după primirea actelor de la CEC, termenul limită fiind duminică, 25 iulie.
Solicitată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a CEC, Rodica Sîrbu, a declarat că, potrivit legislației electorale, după desfășurarea scrutinului parlamentar, Consiliul electoral de circumscripție trebuie să prezinte Comisiei Electorale Centrale procesele-verbale cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor, documentele și materialele electorale în termen de 48 de ore (până pe 13 iulie, ora 21:00).
„Ulterior, Comisia Electorală Centrală totalizează rezultatele alegerilor parlamentare anticipate prin întocmirea un proces-verbal prin care totalizează rezultatele alegerilor și întocmește un raport cu privire la rezultatele alegerilor în termen de 5 zile, până pe 19 iulie 2021”, a declarat Rodica Sîrbu pentru ZdG.
Potrivit purtătoarei de cuvânt a CEC, Rodica Sîrbu, după aceasta, CEC va expedia Înaltei Curți actele prevăzute de Codul electoral și lista deputaților aleși în termen de 24 de ore după totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate, adică până pe 20 iulie, curent. Ulterior, CC va confirma sau va infirma, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 5 zile după primirea actelor de la CEC, termenul limită fiind 25 iulie, curent.
Consiliului electoral de circumscripţie se constituie în componenţa a 7-11 membri cu drept de vot deliberativ, dintre care în consiliile de circumscripţie de nivelul doi cel puţin trei persoane cu studii juridice superioare sau cu studii în domeniul administraţiei publice, potrivit Hotărârii nr. 395 din 14 decembrie 2006 a CEC.
Unele din atribuțiile Consiliului electoral de circumscripție țin de exercitarea controlului asupra întocmirii şi verificării în termen a listelor electorale, colaborând în acest scop cu organele administraţiei publice centrale şi locale şi cu organele teritoriale ale Ministerului Dezvoltării Informaţionale; asigurarea aprovizionării birourilor electorale ale secţiilor de votare cu formulare pentru listele electorale şi procesele-verbale, cu buletine de vot; înregistrarea candidaţilor independenţi şi a listelor de candidaţi din partea partidelor şi altor organizaţii social politice, blocurilor electorale și aducerea la cunoştinţă publică a informaţiilor despre aceştia.
Scrutinul parlamentar din R. Moldova în care au fost așteptați 3 287 140 de cetățeni cu drept de vot pentru a alege componența viitorului Parlament de la Chișinău s-a desfășurat duminică, 11 iulie. Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 100% din secţiile de votare, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a câștigat detașat alegerile, înregistrând 52,80% din voturi. Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) a obținut 27,17% din electorat, iar Partidul Politic „ȘOR” a înregistrat doar 5,74% din electorat.
Potrivit datelor preliminare finale, PAS obține 63 de mandate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor ar obține 32 și Partidului Șor – 6 mandate.
Potrivit legii supreme, majoritate parlamentară este considerată fracțiunea sau coaliția fracțiunilor, anunțată prin declarație, care cuprinde mai mult de jumătate din cei 101 de deputații aleși, adică 51 de deputați.
În acest caz, potrivit rezultatelor preliminare furnizate de CEC, Partidul Acțiune și Solidaritate obține majoritatea parlamentară, mai exact 63 de locuri din cele 101 din Parlamentul de la Chișinău.