Autoritățile explică ordinele de chemare a cetățenilor pentru clarificarea situației militare: „Este un lucru de rutină. Nu au nicio legătură cu războiul din vecinătate”
În ultimele săptămâni, mai multe persoane au primit ordine de chemare la centrele militar-teritoriale din R. Moldova pentru „clarificarea situației militare”. Autoritățile reiterează faptul că documentele au fost expediate, inclusiv pentru actualizarea bazei de date a centrelor militar-teritoriale și susțin că nu ar avea nicio legătură cu situația de securitate din regiune și nici cu o eventuală declarare a mobilizării în țară.
Mai multe persoane originare din raionul Hîncești au primit ordine de chemare la Centrul Militar Teritorial din Hîncești. Într-un document semnat de colonelul Lilian Pînzaru, se menționează că oamenii trebuie să se prezinte pentru „clarificarea situației militare”. Totodată, oamenii sunt informați că prezența este obligatorie, fiind atașate articole din lege care prevăd amendă dacă persoana nu se prezintă.
Reprezentant al Ministerului Apărării: „Până acum nu s-a atras atenția la acest lucru, chiar dacă au fost eliberate multe ordine de chemare, pentru că era liniște în țara vecină”
Contactat de ZdG, Lilian Pînzaru, comandantul Centrului Militar Teritorial Hîncești, a precizat faptul că procedura respectivă „nu are nicio legătură cu războiul din vecinătate” și că ar fi „o activitate de rutină”.
„(…) Conform Legii nr. 1245 din anul 2002 cu privire la pregătirea cetățenilor pentru apărarea Patriei, articolul 11, care este stipulat și în ordinul de chemare, centrele militare pot chema recruții sau rezerviștii pentru clarificarea situației militare de cel puțin trei ori pe an. Oamenii sunt chemați pentru precizarea datelor de evidență militară, a stării de sănătate, componenței familiei, locului de studii/muncă, stării civile, domiciliului, deoarece pe parcursul timpului se poate schimba starea familială, de sănătate (…). Activitatea de chemare a recruților și rezerviștilor este o activitate permanentă, care se desfășoară de centrele militare conform actelor normative în vigoare, inclusiv pentru completarea datelor din Registrul de stat al resurselor de apărare (…). Aceste ordine de chemare reprezintă o activitate permanentă ce se desfășoară de centrele militare”, a declarat Lilian Pînzaru.
Oficialul susține că asemenea ordine erau expediate și înaintea începerii războiului din Ucraina. „Acest lucru depinde de numărul de persoane pe care trebuie să le verificăm pentru a actualiza informația (…). Procedura dată se desfășoară nu doar de Centrul Militar Teritorial Hîncești, ci de către toate centrele militare din republică. Vă asigur, în ordinul de chemare este scris că acest lucru nu are nicio legătură cu situația geopolitică din țara vecină (…). Este un lucru de rutină. Până acum nu s-a atras atenția la acest lucru, chiar dacă au fost eliberate multe ordine de chemare, pentru că era liniște în țara vecină (…). Oamenii nu trebuie să se sperie, nu are nicio legătură cu războiul din vecinătate. Ei au posibilitatea să ne telefoneze la numerele care sunt stipulate în ordinele de chemare, pentru informații”, a adăugat Lilian Pînzaru.
Conform legislației, centrele militare pot chema recruţii şi rezerviştii pentru clarificarea situaţiei militare de cel mult trei ori pe an. Neprezentarea persoanei care se află la evidenţă sau care este obligată să se afle la evidenţă militară, la citarea organelor administrativ-militare, fără motive întemeiate, se sancționează cu amendă de la 12 la 30 de unități convenționale.
„(…) Deseori sună rude apropiate, sună și persoana și spune că nu se poate prezenta, noi intrăm în situația lor. Deci, nu suntem un organ represiv. Dacă este fără motiv întemeiat, ei pot fi atrași la răspundere contravențională (…)”, a menționat Pînzaru.
MA: „Expedierea ordinelor de chemare nu are nicio legătură cu situația de securitate din regiune”
Pe 8 februarie 2023 reprezentanții Ministerului Apărării (MA) au venit cu precizări în contextul „manipulărilor” din spațiul online cu privire la ordinele de chemare a cetățenilor la centrele militar-teritoriale. Autoritățile au menționat atunci că, potrivit procedurii, ordinele de chemare sunt expediate cetățenilor R. Moldova, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 77 din 31 ianuarie 2001 pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea administrativ-militară și efectivul-limită al organelor administrativ-militare, dar și în scopul actualizării bazei de date a centrelor militar-teritoriale.
„Aceste acțiuni se efectuează în mod constant. Expedierea ordinelor de chemare nu are nicio legătură cu situația de securitate din regiune. Rugăm cetățenii să fie vigilenți în contextul în care, în ultimul timp, pe marginea acestui subiect s-au intensificat tentativele de manipulare și speculații”, subliniază Ministerul Apărării.
Ministerul Apărării atenționează despre un „ordin de chemare” fals
Reprezentanții Ministerului Apărării (MA) au anunțat miercuri, 22 februarie, că în spațiul online au fost publicate din nou informații false cu privire la expedierea în adresa cetățenilor R. Moldova a „ordinelor de chemare la exerciții și antrenamente de mobilizare”. În acest context, instituția atenționează societatea „să nu cadă pradă dezinformărilor și manipulărilor”.
„(…)Tentative de acest gen au fost lansate și în luna aprilie 2022. Instituția de apărare nu a expediat solicitări de prezentare a persoanelor fizice la centrele militar-teritoriale din țară în aceste scopuri. Rugăm cetățenii să fie atenți la conținutul așa-ziselor ordine de chemare. Imaginea care circulă în spațiul online este aceeași de anul trecut. Fiți vigilenți!”, precizează MA într-un comunicat.