Aureliu Ciocoi: Pentru desfășurarea alegerilor ar fi suficiente 80 de milioane de lei. Președintele CEC: ar trebui redus inclusiv numărul secțiilor de votare din străinătate
„80 de milioane de lei ar putea costa la modul real campania parlamentară”, susține prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi. La rândul său, președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil menționează că suma de 125 de milioane de lei poate fi redusă „dacă vom decide să micșorăm inclusiv numărul secțiilor de votare peste hotare”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la postul Jurnal TV.
„Suma de 125 de mii de lei poate fi redusă dacă vom decide să micșorăm numărul funcționarilor antrenați în fiecare secție de votare, dacă vom decide să micșorăm numărul secțiilor de votare peste hotare, dar realitatea cu micșorarea bugetării poate duce la acest lucru”, a spus Dorin Cimil.
„Devizul elaborat de CEC este un pic cam exagerat. 80 de milioane de lei ar putea costa la modul real campania parlamentară”
„Din cele 125 de milioane de lei 72 de milioane constituie salariile membrilor CEC, membrilor birourilor”, a declarat Ciocoi.
Potrivit președintelui CEC, Dorin Cimil, „este adevărată suma respectivă”.
Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a declarat că vineri, 30 aprilie, cu două ore înainte de ședința Comisie Electorale Centrale (CEC) s-a întâlnit cu președintele CEC, Dorin Cimil și secretarul CEC, Maxim Lebedinschi.
„În cadrul acestei întâlniri am convenit cu domnul Cimil să amâne ședința CEC de aprobare a devizului de cheltuieli, să ne lase un pic timp să identificăm posibilele surse de suplinire a capacităților financiare a Guvernului, în așa fel încât să vedem real cât putem oferi și dânșii să revuiască un pic devizul de cheltuieli, în sensul diminuării costurilor”, amenționat Ciocoi.
Potrivit premierului interimar, „urma să amâne ședința pentru miercuri. Mare mi-a fost mirarea când seara aflu că, contrar înțelegerilor pe care le-am avut cu președintele CEC și cu secretarul CEC, ei au aprobat devizul de cheltuieli”.
„Avem în Fondul de Rezervă al Guvernului 98 de milioane de lei”
Premierul interimar susține că i-a propus președintelui CEC, Dorin Cimil ca Guvernul să transfere o primă tranșă către CEC, de cel mult 60 de milioane de lei.
„Domnul Cimil a zis că dânsul vrea să aibă siguranța că Guvernul achită integral suma solicitată de CEC sau mai bine deloc. Prin urmare, am rugat Ministerul Finanțelor să identifice dacă mai sunt posibilități de a suplini Fondul de Rezervă, dar iarăși nu în sensul în care să acoperim integral devizul elaborat de CEC”, susține Aureliu Ciocoi.
Vineri, 30 aprilie, Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul estimativ de cheltuieli pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie – 125 de milioane de lei.