AUDIO Campanie electorală de milioane pe banii funcționarilor publici, șomerilor și pensionarilor
Pretendenții la fotoliul de președinte și-au finanțat primul tur al campaniei electorale cu milioanele de lei ce au intrat în conturilor lor în baza donațiilor făcute de către susținători. În timp ce unii candidați au primit finanțare, în mare parte, de la membrii de partid care i-au promovat în această funcție, alții au fost susținuți financiar de către șomeri și pensionari. De cei mai generoși sponsori în această campanie s-a bucurat primul candidat din buletinul de vot, Renato Usatîi, în timp ce ultimul figurant în buletin, Dorin Chirtoacă, nu a primit nicio donație în cursa prezidențială.
Ziarul de Gardă a reușit să identifice printre donatorii candidaților persoane care susțin că nu au virat niciun leu în bugetul concurenților electorali sau invocă faptul că au scos din buzunar sume mai mici decât cele raportate de către candidați la Comisia Electorală Centrală.
Liderul Partidului Nostru (PN) este candidatul care a reușit să acumuleze cele mai multe donații în această campanie electorală. Pentru susținerea lui Renato Usatîi au fost colectați aproape 8,8 milioane de lei. Spre deosebire de alți pretendenți la fotoliul de președinte, pentru Usatîi au făcut donații, în mare parte, simpli cetățeni, care au scos din buzunare sume deloc modeste. Printre donatorii liderului PN sunt numeroși profesori, educatori, contabili, vânzători sau șoferi. Tot pe listele de donatori se regăsesc și funcționari care activează la întreprinderile municipale din Bălți.
9 milioane de lei pentru campania electorală a candidatului Partidului Nostru
Sume generoase au intrat în contul lui Renato Usatîi din partea persoanelor angajate în cadrul Întreprinderii Municipale „Asociația Piețelor din Bălți”. Administratorul întreprinderii a donat 23,5 mii de lei, iar sume similare au fost virate în contul electoral al candidatului și din partea contabililor, controlorilor, experților și șefilor de piață. Una dintre donațiile care se evidențiază în rapoartele depuse la CEC îi aparține unei femei trecută pe listă ca fiind măturătoare. Acesta l-a susținut pe Usatîi cu 23,8 mii de lei.
Bugetul candidatului a fost suplinit și din donațiile mai multor profesori din Bălți, unii dintre ei au donat chiar și câte 15 mii de lei. Viorica Călăraș, profesoară la Liceul Teoretic „Gh. Coșbuc”, a scos din buzunar 10 mii de lei, sumă ce corespunde cu salariul lunar al acesteia. Ea spune că a decis să doneze pentru că își dorește o schimbare: „Am așteptat de mai multe ori schimbările, dar nu știu de ce am fost dezamăgită și am mizat pe concurentul pentru care am depus această sumă. E o sumă destul de mare, dar cum să vă zic, întotdeauna regreți pentru ceva, dar dacă ai niște scopuri nobile, desigur, trebuie să faci un sacrificiu”.
„În acest moment nu am bani pentru mâncarea copiilor”
Tot printre donatori am găsit-o și pe Ludmila Șuiu, angajată în calitate de îngrijitoare de încăperi la Palatul municipal de cultură din Bălți. Am întrebat-o dacă a făcut vreo donație în această campanie, dar femeia a crezut că îi cerem acum să facă o donație, așa că ne-a spus că nu își permite așa ceva:
„În acest moment nu am bani pentru mâncarea copiilor. Sunt bugetară și am doi copii școlari. Am un salariu de 2 mii de lei și îmi vin 600 de lei doar pentru energia electrică”, ne-a spus Ludmila Șuiu. După ce am precizat din nou că vrem să o întrebăm despre donația făcută deja în campania electorală și raportată la Comisia Electorală Centrală (CEC), femeia a spus că a decis să îl susțină pe Renato Usatîi pentru că el „a făcut tare multe”. Ludmila Șuiu a donat pentru candidatului PN venitul pe care îl câștigă pentru o lună, însă a spus că nu regretă acest lucru: „Am vrut ca el să devină președintele nostru pentru că el a promis că va mări salariile. Mi-am zis că mai bine să dau acum 2 mii de lei, ca pe urmă să câștig mai mult”.
În cursa prezidențială, Usatîi a avut susținere financiară și din partea câtorva primari, printre care s-a numărat și Valentina Șalamai din comuna Călugăr, raionul Fălești, care a făcut o donație în mărimea unui salariu lunar.
„Nu mi se pare o sumă prea mare pentru că eu sunt primar promovat pe lista PN și tot m-au susținut când am avut nevoie. Ne-a susținut și satul, ne-a donat în fiecare an câte 100 de mii la hramul satului și am socotit că trebuie să ajutăm și noi”, a precizat Valentina Șalamai, ca ulterior să ne apeleze pentru a ne întreba cu ce drept i-am adresat aceste întrebări, precizând că urmează să se adreseze organelor Procuraturii.
Promovarea candidatei Partidului „Șor”, pe seama șomerilor și pensionarilor
Candidata Partidului „Șor” a beneficiat în campania electorală de donații și de servicii în sumă totală de 3,3 milioane de lei. La începutul campaniei, din cauza unei probleme cu deschiderea contului electoral, Violeta Ivanov a primit din partea susținătorilor săi doar donații sub formă de bunuri și servicii în valoare de circa 1,2 milioane de lei. O mare parte dintre cei care au decis să o susțină în debutul campaniei au fost angajați ai magazinelor sociale, proiect lansat acum patru ani la inițiativa președintelui Partidului „Șor”, Ilan Șor.
După deschiderea contului electoral, candidata a raportat la CEC, pentru două săptămâni consecutive, donații în valoare de circa 2 milioane de lei, primite de la circa 300 de persoane. Analiza datelor rapoarte la CEC arată însă că aproximativ 220 dintre acești donatori sunt pensionari și șomeri. Cei 69 de pensionari și 96 de șomeri au susținut-o financiar pe Violeta Ivanov cu sume cuprinse între 2 mii de lei și 20 de mii de lei.
„Niciodată nu am donat, pentru că eu nu am bani”
Una dintre pensionarele trecute în lista donatorilor, Maria Cavaljiu, ne-a spus că nu cunoaște cum a ajuns să figureze în lista respectivă.
„De unde să iau bani? Sunt la grupă și fiul meu este bolnav acasă. De unde să iau eu 5 mii de lei? Am 200 de lei care mi-au rămas până la data de 6 noiembrie. Eu o știu pe Violeta Ivanov și sunt susținătoarea ei, dar niciodată nu am donat, pentru că eu nu am bani”.
Un alt pensionar, Valerii Povar, din Anenii Noi, declară că a donat doar 5 mii de lei, în timp ce în rapoartele de la CEC este indicat că acesta a contribuit la campania Violetei Ivanov cu 10 mii de lei: „Îmi pare că am donat 5 mii. Eu am văzut că e o femeie deșteaptă și are școală, și vrea să facă bine pentru popor. Am donat la Aneni (Anenii-Noi, n.r.), a fost un anunț și eu m-am dus acolo”.
Aurelia Balica este o altă pensionară care figurează în lista de donatori și care ar fi virat în contul Violetei Ivanov 10 mii de lei. Femeia a declarat inițial că nu are bani, dar ulterior și-a schimbat retorica.
Reporter: Ați donat pentru vreun candidat?
Aurelia Balica: Ei, de unde donații. Sunt pensionară, doamnă. La vârsta de 74 de ani eu să fac donații?
R: Eu vă întreb pentru că la CEC e scris că ați donat 10 mii de lei.
A.B.: A, am uitat, vedeți ce înseamnă vârsta? În septembrie, sau nu știu când, am dat.
R: Dar pentru cine ați donat?
A.B.: Dar ce, trebuie de spus? Pentru Violeta Ivanov.
R: La început de conversație, mi-ați spus că sunteți pensionară și acum ziceți că ați donat 10 mii de lei.
A.B.: Da, sunt pensionară, am donat, dar credeam că acum iar trebuie de donat. Dar de ce mă cercetați? M-au ajutat și copiii, și soțul, și am donat.
R: Dar dvs o susțineți pe Violeta Ivanov?
A.B.: Cum să nu o susțin? Doamna, cu atâtea mențiuni, doctor în științe, atâta a făcut Partidul Șor pentru poporul ăsta, pentru țară: magazine sociale, farmacii, la „Vârsta de aur” am fost și am văzut vedete, că în altă parte nu putem merge. Cum să nu o susțin?
Candidatul „independent”, susținut de colegii de la PSRM
În rapoartele financiare depuse la CEC, Igor Dodon declară donații de circa 2,8 milioane. Campania electorală a candidatului independent la funcţia de preşedinte a fost finanţată de circa 348 de persoane, care au donat sume cuprinse între 3 şi maximum 13,2 mii de lei.
Spre deosebire de ceilalți doi pretendenți la funcția de președinte al R. Moldova, pentru Igor Dodon au donat, în mare parte, colegii de partid sau persoane afiliate formațiunii. Deși, în electorală, Dodon s-a lansat ca și candidat independent, a fost susținut de majoritatea deputaților fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), dar și de zeci de aleși locali care figurează pe listele formațiunii politice sau persoane afiliate acesteia.
Astfel, 30 din cei 37 de deputați din fracțiunea PSRM și-au manifestat suportul financiar pentru Igor Dodon, contribuind cu donații care variază între 4,8 mii de lei și 9,9 mii de lei. Cele mai semnificative donații au fost oferite de către legiuitorii Chiril Tatarlî și Fiodor Găgăuz care au donat câte aproximativ 9,9 mii de lei, iar deputații Alexandr Nesterovschi și Adela Raileanu au finanțat campania lui Dodon cu câte 9,8 mii de lei.
Totodată, pe listele donatorilor sunt înscriși zeci de președinți și vicepreședinți de raioane, dar și primari, toți afiliați PSRM, din majoritatea raioanelor în care au câștigat socialiștii la alegerile locale generale din octombrie 2019. De asemenea, zeci de actuali și foști consilieri municipali, dar și locali, care figurează pe listele partidului, l-au susținut financiar pe Dodon.
„Mobilizarea” socialiștilor
Totuși, cei mai generoși donatori ai candidatului sunt un actual consilier în Parlamentul R. Moldova și o contabilă. Oleg Ciornîi, trecut pe liste ca și „consilier”, a făcut donații, din salariu, în valoare de 13,2 mii de lei. Acesta este unul dintre actualii consilieri ai fracțiunii parlamentare PSRM. O donație cu aceeași valoare a făcut și Elena Bratunova, trecută pe listă ca și „contabil”. La parlamentarele din 24 februarie 2019, aceasta a figurat în calitate de candidată la funcția de deputat pe lista PSRM.
În rapoartele săptămânale prezentate la CEC, atât deputați PSRM cât și președinți de raioane, primari sau consilieri, toți afiliați PSRM, au făcut donații în aceeași zi. De exemplu, în săptămâna a doua, 16 deputați PSRM, 7 consilieri PSRM din cadrul Consiliul Municipal Chișinău (CMC) și 14 președinți de raion ai partidului, au contribuit financiar pentru campania electorală a lui Igor Dodon, donând toți pe 6 octombrie. În cea de-a treia săptămână, din cele 28 de persoane care figurează pe liste, 13 sunt deputați PSRM și alți 6 sunt consilieri PSRM din CMC. Toți au donat pe 15 octombrie.
Contactată de ZdG și întrebată despre cum explică această mobilizare a persoanelor afiliate formațiunii de a dona în aceeași zi, Olga Rață, trezoriera candidatului Igor Dodon, susține că e o coincidență și că oamenii „de sine stătător, de bună voie, susțin candidatul”.
„E campanie electorală, toți se mobilizează, eu chiar nu văd de ce ar trebui să vă apară vreo problemă sau vreo întrebare. S-au mobilizat și au venit toți într-o zi. Se mobilizează numai atunci când avem nevoie de surse ca să facem achitări. Deci ei se mobilizează, vin și donează, asta e tot”, a precizat trezoriera.
Sponsorii generoși ai Maiei Sandu
În primul tur al alegerilor prezidențiale, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a primit donații în sumă de circa 1,8 milioane de lei de la persoanele fizice și juridice atât din țară, cât și de peste hotare. Profilul donatorilor Maiei Sandu este divers și cuprinde angajați în mai multe domenii, antreprenori, funcționari publici, inclusiv deputați și consilieri municipali, dar și un număr mare de cetățeni din diasporă. Donațiile pentru candidata PAS încep de la 10 lei, iar cele mai mari contribuții financiare au fost de 23,8 mii și 45 de mii de lei.
Unul dintre cei mai generoși donatori ai Maiei Sandu în campania pentru prezidențiale a fost Alexandru Machedon, fondator și director general al „Starnet” SRL, care a virat în bugetul candidatei 40 de mii de lei. În anii precedenți, Machedon a fost un donator activ al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr (DA).
Sume substanțiale au intrat în bugetul candidatei PAS și din partea mai multor angajați ai companiei „Bemol”, printre care contabili, manageri, persoane din conducerea „Bemol”, precum Arcadie Lopotenco – director executiv și Mariana Solomon – directoare financiară, care au virat câte 23,8 mii de lei în bugetul candidatei. Mariana Solomon ne-a comunicat că donația îi aparține și că a susținut-o pe Maia Sandu în calitate de persoană fizică. Cât privește celelalte donații primite în număr mare de la angajații „Bemol”, Mariana Solomon a precizat că nu se poate pronunța sau oferi detalii.
Donații de 1,4 milioane de lei, pentru Andrei Năstase
În campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, Andrei Năstase, candidatul Partidului Politic Platforma DA la funcția de președinte, declară venituri în valoare de circa 2,2 milioane de lei, dintre care 1,4 milioane – donații de la persoane fizice din țară, 105 de mii de lei de la persoane juridice, alte 70 de mii de lei sunt de la susținători din diasporă, iar celelalte 560 de mii sunt mijloace financiare provenite din sursele partidului.
94 de persoane și un agent economic și-au manifestat suportul financiar, în această campanie, față de candidatul Andrei Năstase. Dintre acestea, 90 sunt persoane fizice din țară și 4 de peste hotare, sumele variind între 500 de lei și maximum 23 de mii de lei.
Pe listele donatorilor lui Năstase se regăsesc și mai mulți colegi de partid. Astfel, președintele formațiunii parlamentare Platforma DA, Alexandru Slusari, a contribuit cu aproximativ 23 de mii de lei, la fel ca și secretarul fracțiunii, deputatul Dinu Plîngău. Și deputații Arina Spătaru, Liviu Vovc, Igor Munteanu, Stela Macari, Vasile Năstase, Chiril Moțpan și Inga Grigoriu au scos din buzunare sume care variază între 19 mii și 22 de mii de lei pentru a-și susține candidatul.
Aliona Mandatii, alături de fiul și nora sa, se numără printre cei care au făcut donații dintre cele mai generoase, virând în contul lui Năstase, în total, aproximativ 64 de mii de lei. Aliona Mandatii este ex-vicepreședinta Platformei DA și actuala consilieră a formațiunii politice în CMC. De-a lungul timpului, aceasta a făcut donații semnificative pentru partid, dar și în campaniile electorale anterioare. În liste, aceasta susține că donația sa provine din salariul din funcția de „administrator” al unui SRL.
Donatorii care l-au susținut pe Octavian Țîcu
Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale (PUN), declară venituri în valoare de aproximativ 283,8 mii de lei în campania electorală. În rapoartele privind finanțarea campaniei, figurează doar 17 persoane fizice care au susținut financiar pretendentul la funcția de președinte. Țîcu a beneficiat și de produse sanitare în valoare de o mie de lei, dar și de servicii de transport în sumă de 5 mii de lei.
Candidatul PUN la alegerile prezidențiale a fost susținut financiar în campania electorală, în mare parte, de colegii de partid care au donat sume care variază între 873 de lei și 46 de mii de lei. Cel mai generos „sponsor” a fost colegul său de partid Ion Briceac, care pe lângă faptul că a virat în contul candidatului 46 de mii de lei, a donat și produsele sanitare. Briceac, trecut pe liste ca avocat, este președintele Oficiului teritorial al partidului din sectorul Buiucani.
Tudor Deliu, candidatul cu cele mai mici donații
Candidatul Partidului Liberal Democrat (PLDM) a raportat la CEC donații mai modeste decât contracandidații săi, în sumă de circa 169 de mii de lei.
Campania lui Tudor Deliu a fost finanțată de 15 donatori, cele mai mari donații venind din partea membrilor de partid. Juristul partidului, Sergiu Suharenco, a oferit în bugetul candidatului 47 de mii de lei, fiind urmat de Anastasia Cojocari, președinta organizației de tineret a PLDM, cu o donație de 45 de mii de lei. Un alt sprijin financiar, în sumă de 38 de mii de lei, a ajuns pe contul pretendentului la funcția de președinte din partea Luminiței Mutaf, cea care, de fapt, răspunde de rapoartele financiare ale lui Tudor Deliu, depuse la CEC.
Concurentul fără sponsori
Dorin Chirtoacă, cel care a participat în campanie pentru prezidențiale fiind înaintat de către Blocul Unirea, este singurul candidat care nu a primit în această campanie donații de la persoanele fizice. Anterior, candidatul a precizat că a reușit să își deschidă cont electoral abia în ultima săptămână de campanie.