Asociația Judecătorilor din R. Moldova, despre declarațiile recente ale „unor politicieni” cu privire la unii magistrați: „Depășesc orice limite ale criticii obiective”
Asociația Judecătorilor din R. Moldova a anunțat marți, 15 decembrie, că își exprimă îngrijorarea față de atacurile lansate în ultimele zile de către „unii actori politici” asupra unor reprezentanți ai corpului de magistrați, însă fără a preciza despre cine este vorba.
Astfel, asociația susține că „abordările și limbajul utilizat ale unor politicieni depășesc orice limite ale criticii obiective, iar declarațiile enunțate discreditează justiția și afectează imaginea, demnitatea și reputația profesională a judecătorilor”.
„Atragem atenția asupra faptului că, politicienii, chiar dacă nu poartă răspundere pentru declarațiile politice, sunt și trebuie să fie responsabili în raport cu aceste declarații, având în vedere scopul comun de a construi o societate democratică, bazată pe supremația legii… Veritabila independență a puterii judecătorești însă nu poate fi rezumată doar la existența unui cadru legal adecvat și a unor garanții în acest sens, indispensabil fiind și sentimentul de siguranță a magistraților, care urmează a înfăptui justiția, fiind liberi de orice influențe necuvenite, amenințări sau chiar blamări, mai ales din partea exponenților politicului sau a puterilor legislativă și executivă„, se arată într-un comunicat de presă al instituției.
Totodată, asociația susține că „recentele declarații ale unor politicieni, însoțite de acuzații false și cu scop de agravare sunt inadmisibile”.
„Declarațiile trebuie însoțite de probe care să fie demonstrate publicului, dar nu să fie folosite în calitate de acțiuni de șantaj mediatic. Legea este lege pentru toți, iar soluțiile pronunțate de magistrați în cauzele gestionate urmează a fi raportate exclusiv criteriilor de legalitate și temeinicie. Pentru cei ce nu au studii juridice, menționăm că, cariera judecătorilor este o chestiune circumscrisă exclusiv autoadministrării judecătorești. Presiunea politică sau încercările de a crește în mod artificial o presiune publică la adresa magistraților propuși spre promovare, este de natură să lezeze independența întregii puteri judecătorești și ale proceselor de autoadministrare judecătorească. Este la fel de gravă și chemarea la nesocotirea prevederilor legale în scopul obstrucționării proceselor menționate. În scopul valorificării garanțiilor legale ale independenței puterii judecătorești, Asociația Judecătorilor din Moldova asigură disponibilitatea sa de a sprijini orice acțiune care vine să sporească calitatea actului de justiție și independența sistemului judecătoresc„, se mai arată în comunicat.
De asemenea, Asociația Judecătorilor din Moldova a făcut un apel către politicieni.
„Asociația Judecătorilor din Moldova face apel către toate persoanele politice care expun mesaje populiste cu privire la judecători și sistemul judecătoresc, să manifeste corectitudine în discursurile sale, astfel încât, justiția să nu fie folosită în confruntări politice și denigratoare„, se mai arată în nota informativă.
Pe 14 decembrie, deputatul Fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Dinu Plîngău, a declarat că mai mulți judecători care urmează să fie promovați la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) sunt „oameni cu reputație foarte dubioasă, care au elaborat hotărâri și decizii care au prejudiciat statul R. Moldova”.
Deputatul spunea că este vorba despre judecătorii: Tamara Chișca-Doneva, Nadejda Toma, Oxana Robu, Anatolie Minciună, Nicolae Șova, Ghenadie Plămădeală și Aliona Miron.
„Din informațiile atât oficiale pe care le-am acumulat de la instituțiile abilitate, mă refer aici – la serviciile inteligente ale R. Moldova, cât și din surse neoficiale, aproape toate persoanele sunt implicate în acte groaznice. În unele materiale pe care am reușit să le acumulăm, unele persoane figurează ca participanți ai unor grupări criminale. Deci, e ceva de groază. Niște oameni promovați ca judecători la CSJ – ultima instanță în R. Moldova, să fie promovați oameni cu reputație foarte dubioasă”, a spus Plîngău în cadrul unui briefing de presă.