Așa-numitul ministru de Externe din regiunea transnistreană susține că Chișinăul trebuie să se așeze la masa negocierilor cu „conducerea Transnistriei” pentru a semna un „tratat de pace prin care să fie garantată neagresiunea reciprocă”
Vitalie Ignatiev, așa-numitul ministru de Externe din regiunea transnistreană, a declarat într-un interviu pentru Interfax că Chișinăul „trebuie să dea dovadă de înțelepciune” și să se așeze la masa negocierilor cu „conducerea Transnistriei” pentru a semna un „tratat de pace prin care să fie garantată neagresiunea reciprocă”.
Pretinsul ministru de Externe al regiunii susține că „R. Moldova însăși a creat baza legală pentru existența unei Transnistrii independente”.
„(…) În toți acești ani, Chișinăul a distrus dialogul, nu a adus părțile nici măcar cu o iotă mai aproape de o soluție a conflictului printr-un fel de unificare. Prin urmare, nu văd niciun motiv pentru acest lucru astăzi. Mai ales că R. Moldova a decis să urmeze o direcție strategică prin solicitarea de aderare accelerată la Uniunea Europeană, ignorând complet opinia Transnistriei și ignorând procesul de negociere (… ). Cred că astăzi ne aflăm în situația în care conducerea R. Moldova trebuie să dea dovadă de înțelepciune, de o abordare adecvată a realităților actuale, să conștientizeze aceste realități, să se așeze la masa negocierilor cu conducerea Transnistriei și să semneze un tratat de pace cuprinzător, în care să fie garantată neagresiunea reciprocă. Cred că trebuie să punem capăt acestui conflict, pentru că, de facto, R. Moldova însăși a creat baza legală pentru existența unei Transnistrii independente”, a spus VItalie Ignatiev.
În ultimele zile, situația din regiunea transnistreană s-a tensionat. Pe 26 aprilie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că autoritățile de la Chișinău urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. În prezent, există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană care sunt interesate de destabilizarea situației. Autoritățile de la Chișinău condamnă „orice provocări și tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”. Șefa statului a declarat că Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.
De asemenea, președinta Sandu a precizat că autoritățile de la Chișinău vor intensifica patrulele și verificările pe teritoriul țării și la frontiere, vor crește nivelul de alertă în ceea ce privește securitatea obiectivelor de infrastructură critică și a nivelului de alertă în privința securității și ordinii publice.
Miercuri dimineață, 27 aprilie, așa-zisul Minister de Interne din regiunea transnistreană a anunțat că au fost trase focuri de armă dinspre partea ucraineană în direcția satului Cobasna, unde se află depozitul militar în care se păstrează armele fostei Armate a 14-ea a Uniunii Sovietice, precum și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia. Copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea regiunii transnistrene, Oleg Beleakov, a negat informațiile despre împușcăturile din apropierea satului Cobasna.