Așa-numitul lider de la Tiraspol a prelungit „codul galben de alertă teroristă” cu încă 15 zile
„Codul galben de alertă teroristă” din regiunea transnistreană a fost prelungit cu încă 15 zile. Un decret în acest sens a fost semnat vineri, 8 iulie, de așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, scrie presa de la Tiraspol.
Astfel, alerta a fost prelungită până pe 23 iulie.
La sfârșitul lunii aprilie 2022, așa-zisele autorități de la Tiraspol au introdus nivelul roșu de alertă de securitate, conform căruia libera circulație din regiunea transnistreană a fost restricționată până pe 10 mai inclusiv, după ce pe 25, 26 și 27 aprilie, în regiunea transnistreană au avut loc mai multe explozii.
Pe 25 mai, după ce așa-numitele autorități de la Tiraspol au anulat „codul roșu de amenințare teroristă”, Biroul politici de reintegrare a anunțat că în regiunea transnistreană s-a atestat o amplificare a șirului de acțiuni restrictive, de intensificare a regimului de activitate a diferitor structuri, de verificare sporită a diferitor obiecte de infrastructură, mijloace de transport și persoane. Asta deși așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anulat așa-numitul „cod roșu de alertă de securitate” și a impus „cod galben de alertă”.
În acea perioadă, Biroul politici de reintegrare a îndemnat cetățenii moldoveni să evite deplasările nejustificate în regiunea transnistreană sau care pot genera riscuri de limitare ilegală în drepturile și libertățile universal garantate.
Potrivit Biroului politici de reintegrare, printre măsurile dispuse atunci de așa-numitele autorități de la Tiraspol figurau: obligarea înregistrării cetățenilor la deplasarea prin pretinsele puncte de trecere ale Tiraspolului, instalarea posturilor de control la intrarea în orașele din regiune, sporirea controlului detaliat și cu mijloace tehnice speciale a mijloacelor de transport ce intră sau ies din regiune, inclusiv a celor aflate în gările auto și feroviare din stânga Nistrului și municipiul Bender.
Regiunea transnistreană nu este recunoscută de niciun stat din lume. Teritoriul și-a declarat „independența” în 1991. Acesta a fost urmat de conflictul armat din 1992, care a ucis câteva mii de oameni. R. Moldova nu a recunoscut secesiunea PMR. Relațiile dintre R. Moldova și regiunea transnistreană, unde este staționată până astăzi armata a 14-a, rămân nerezolvate.