Anunțul Platformei DA după ce președinta Sandu a chemat fracțiunile parlamentare la consultări
Deputații Partidului Platforma Demnitate și Adevăr anunță că „își reiterează poziția privind asumarea formării unui guvern anticriză cu o foaie de parcurs clară privind organizarea alegerilor anticipate”. Anunțul a fost făcut printr-o notă publicată pe pagina de Facebook a partidului, în contextul consultărilor anunțate de președinta R. Moldova, Maia Sandu, pentru vineri, 26 martie.
În postarea făcută, reprezentanții Platformei DA menționează că „candidatul lor la funcția de prim-ministru se angajează să identifice în forul legislativ al țării sprijinul unei majorități stabile de deputați pentru perioada și un program de guvernare determinat”.
„În contextul consultărilor anunțate de președintele țării, având în vedere disponibilitatea declarată a forțelor proeuropene de a sprijini un guvern anticriză, reiterăm poziția Platformei DA privind asumarea formării unui guvern anticriză cu o foaie de parcurs clară privind organizarea alegerilor anticipate, un guvern care ar avea o reprezentare largă din partea mai multor partide parlamentare și extraparlamentare proeuropene, precum și din partea societății civile. Exceptând deputații și grupările politico-criminale cu implicare în frauda bancară, spălătoria mafiei rusești, atacurile raider, concesionarea aeroportului etc, candidatul Platformei DA la funcția de prim-ministru se angajează să identifice în forul legislativ al țării sprijinul unei majorități stabile de deputați pentru perioada și un program de guvernare determinat”, se menționează în notă.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, urmează să aibă vineri, 26 martie, consultări cu fracțiunile parlamentare. Potrivit Președinției, discuțiile vor avea loc în sensul art. 85 alin.(1) din Constituție, ce prevede dizolvarea Parlamentului.
Șefa statului a chemat fracțiunile la consultări după ce joi, 25 martie, tentativa de învestire a Guvernului Grosu, considerată a doua solicitare de învestitură, a eșuat, din lipsă de cvorum. Asta după ce deputații PSRM, „ȘOR” și cei din „Pentru Moldova” au părăsit ședința Parlamentului.
Potrivit art. 85 din Constituție, în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele R. Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.