Andrei Năstase, după ce a fost pronunțată decizia CC: „Platforma DA deține recordul absolut al victoriei de 100% succes în apărarea Constituției la CC”
„Platforma DA deține recordul absolut al victoriei de 100% succes în apărarea Constituției la CC”. Declarația aparține liderului Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Andrei Năstase, după ce Curtea Constituțională (CC) a declarat marți, 27 aprilie, neconstituționale hotărârile aprobate de deputații PSRM – ȘOR privind revocarea mandatului de judecătoare constituțională a Domnicăi Manole și numirea avocatului Boris Lupașcu în funcția de judecător la CC.
Năstase susține că „echipa Platformei DA va sta întotdeauna la straja țării, adevărului și demnității doar prin cele mai civilizate, judicioase și eficiente căi”.
„Încă o victorie la Curtea Constituțională! Bravo, Dinu – datorită ție, Platforma DA deține recordul absolut al victoriei de 100% succes în apărarea Constituției la CC. Ce poate fi mai frumos decât să-ți onorezi tricolorul de ziua lui prin apărarea statului de drept cu Demnitate și Adevăr? Felicitări, dragi concetățeni. Echipa Platformei DA va sta întotdeauna la straja țării, adevărului și demnității doar prin cele mai civilizate, judicioase și eficiente căi. Cele constituționale. Mergem cu încredere spre anticipate”, a scris Năstase într-o postare pe Facebook.
Curtea Constituțională a declarat marți, 27 aprilie, neconstituționale hotărârile aprobate de deputații PSRM – ȘOR privind revocarea mandatului de judecătoare constituțională a Domnicăi Manole și numirea avocatului Boris Lupașcu în funcția de judecător la Curtea Constituțională.
Mai exact, CC a admis sesizările depuse de către deputatul PAS Sergiu Litvinenco și deputatul Platformei DA Dinu Plîngău cu privire la declararea neconstituțională și anularea Hotărârii Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, mai exact retragerea mandatului de judecătoare a Domnicăi Manole și a Hotărârii Parlamentului din 23 aprilie 2021 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, mai exact numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la CC.
Curtea Constituțională (CC) a suspendat vineri, 23 aprilie, decizia privind revocarea Domnicăi Manole din funcția de judecătoare a Înaltei Curți, precum și hotărârea prin care fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit judecător la CC de către PSRM – ȘOR.
Pe lângă deputați din opoziție, politicieni și experți constituționali care au declarat că cele două Hotărâri nu au nicio valoare juridică, menționând că adoptarea acestor acte de către PSRM – ȘOR „seamănă cu o tentativă de uzurpare a puterii constituționale, și eurodeputați, conducători ai unor instituții europene, ambasadori și miniștri externi și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu actele adoptate de Parlamentul de la Chișinău, afirmând că aceste Hotărâri vin să submineze independența CC.
Procuratura Generală a emis luni, 26 aprilie, o notă informativă prin care anunță că a recepționat, în dimineața zilei de astăzi, adresarea deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc prin care au solicitat examinarea „pretinselor fapte de uzurpare a puterii de stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate”.
La propunerea socialiștilor, majoritatea parlamentară formată din PSRM – ȘOR a aprobat vineri, 23 aprilie, o Hotărârea cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Mai exact, potrivit deputaților socialiști, care sunt autorii documentului, prin Hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecătoare a Curții Constituționale. Ulterior, la propunerea tot a socialiștilor, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit, tot vineri, 23 aprilie, de deputații PSRM – ȘOR judecător la Curtea Constituțională (CC).
Tot vineri, 23 aprilie, tot socialiștii, împreună cu deputații Partidului Politic „Șor” au aprobat o declarație prin care au cerut demisia a trei judecători din cadrul Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca, acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale.
Fostul președinte al CC, Alexandru Tănase susține că abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce nici un efect juridic.