„Amestec în înfăptuirea justiției”. Detalii despre cariera procurorului suspendat din funcție și anchetat în două dosare penale
Un procuror anticorupție a fost suspendat din funcție și este anchetat în două dosare penale pentru amestec în înfăptuirea justiției. Procuratura Generală, solicitată de ZdG, a refuzat să ofere detalii despre circumstanțele celor două cauze penale. ZdG a constatat însă că numele acuzatorului de stat care figurează în cele două dosare a figurat anterior și în două incidente publice, finalizate cu bătăi. Colegii lui Lungu însă „au omis” să-l ancheteze sau măcar să-l audieze, deși prezența sa era evidentă din mai multe imagini video.
La ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) s-a anunțat că procurorul general interimar, Dumitru Robu, a cerut acordul pentru a-l urmări penal pe procurorul Lilian Lungu, angajat în cadrul Procuraturii Anticorupție, Serviciul Sud, acesta fiind vizat în două cauze penale. PG nu a oferit detalii despre dosarele penale în care este vizat procurorul. La solicitarea ZdG, Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, doar a menționat că acuzatorul investigat este cercetat pentru amestecul în înfăptuirea justiției.
„Dosarele penale au fost pornite pe faptul amestecului în urmărirea penală de către procurorul Lilian Lungu, atunci când deținea funcția de procuror-șef interimar al Procuraturii raionului Cahul, într-un caz, dar și într-un alt caz, atunci când deținea funcția de procuror în Serviciul Sud al Procuraturii Anticorupție”. Alte detalii PG a refuzat să ofere.
Un mesaj venit la ZdG din numele unei persoane condamnate
Numele procurorului Lilian Lungu a ajuns în atenția ZdG la 5 februarie 2019. Atunci, de pe un cont înregistrat pe numele unui oarecare Valeriu Lepeha, în adresa ZdG a venit un mesaj în care se conțineau mai multe acuzații aduse procurorului Lilian Lungu. În mesaj se făcea referire la o bătaie care a avut loc în orașul Cahul în luna aprilie 2017 și la faptul că, în timpul incidentului, Lepeha ar fi lovit mai multe persoane, la cererea procurorului Lungu, care l-ar fi asigurat că nu va păți nimic. În același mesaj se mai menționa că Lepeha și Lungu se cunoșteau pentru că ambii ar fi fost implicați în afaceri ilegale cu țigări și droguri, dar și că procurorul ar fi cerut ulterior bani de la Valeriu Lepeha pentru a încerca să-l elibereze din arest, acolo unde a ajuns în urma bătăilor în care a fost implicat din vina procurorului, în aprilie 2017. Ulterior, contul de pe care a fost trimis mesajul, însoțit de mai multe imagini video cu un incident la care a fost prezent și procurorul Lilian Lungu, a fost blocat.
Numele Valeriu Lepeha este real, acesta fiind anterior condamnat pentru un cumul de infracțiuni. În cel mai recent dosar, pe 19 august 2019, Lepeha a fost condamnat de Judecătoria Cahul la cinci ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis fiind judecat pentru infracțiunea despre care se relata anterior în mesajul remis în adresa ZdG din numele său, bătaia din luna aprilie 2017 din barul „Tortuga” din municipiul Cahul. Conform informațiilor din sentință însă, numele procurorului Lilian Lungu nu apare, nici în calitate de martor, nici în calitate de bănuit, învinuit sau inculpat. Doar într-un singur fragment din sentința emisă pe numele lui Valeriu Lepeha, una dintre părțile vătămate face referire la un bărbat „cu părul lung” care „la un moment dat se împingea cu spatele în el”. Avocații și familia lui Valeriu Lepeha nu au putut să ne informeze cu exactitate dacă mesajul aparține sau nu lui Valeriu Lepeha.
Imagini video cu procurorul la incident. Colegii nu au pomenit în anchetă numele său
Imagini video cu o parte din incidentul din luna aprilie 2017 au apărut pe rețelele de socializare în luna iulie 2019, perioadă în care procurorul Lilian Lungu a fost detașat de la Procuratura Anticorupție în funcția de procuror-șef interimar al Procuraturii Cahul. În imagini se observă prezența procurorului Lilian Lungu, numele căruia însă nu a figurat în ancheta penală care a investigat circumstanțele incidentului din 2017.
Mihail Cara, acuzatorul de stat care a reprezentat în instanța de judecată învinuirea în dosarul Lepeha ne-a spus că nu cunoaște de ce în dosar nu figurează numele procurorului Lilian Lungu, deși din imaginile video se vede că acesta era prezent.
„De ce nu a figurat numele lui? Nu pot să vă spun de ce. Eu m-am ocupat de finalizarea dosarului și de trimiterea dosarului în judecată. Dosarul nu a fost inițiat de mine, de alți procurori. Da, eu am văzut imaginile video și l-am recunoscut (pe procurorul Lilian Lungu, n.r.). Dar nu eu m-am ocupat de dosar la etapa când a fost efectuată urmărirea penală”, a precizat Cara. Conform unor informații furnizate de reprezentanți ai Procuraturii Cahul, de ancheta penală care a vizat episodul privind incidentul din aprilie 2017 s-a ocupat procurorul Alexandru Țurcan, care este astăzi procuror șef al Procuraturii raionului Leova, promovat în această funcție în iulie 2018.
Încercările ZdG de a discuta cu procurorul Alexandru Țurcan au eșuat. Reprezentanții PG au refuzat să ne ofere datele de contact ale acestuia, redirecționându-ne pentru explicații către Viorel Morari, șeful PA. Acesta a precizat că Alexandru Țurcan are statut de martor în dosarul penal pe numele lui Lilian Lungu și interdicția de a discuta cu presa. Țurcan a fost audiat de PA în seara zilei de miercuri, 2 octombrie.
Un alt incident cu implicarea lui Lepeha și legăturile LUI CU PROCURORUL Lungu
În luna august, postul Jurnal TV a publicat un alt video în care Valeriu Lepeha îl lovește pe procurorul Alexandru Balan, pe atunci angajat al Procuraturii Cahul. În urma incidentului, Balan a declarat jurnaliștilor că a fost impus de către conducerea de atunci a Procuraturii Generale să scrie cerere de demisie. „El (Lepeha, n.r.) a fost un oaspete des la procuratură, îl vedeam des în anturajul lui Lilian Lungu care în acel moment era procuror anticorupție”, declara Balan în cadrul unei intervenții telefonice la Ora Expertizei de la Jurnal TV.
„Am aflat de la unii colaboratori ai poliției că există un asemenea video filmat într-un restaurant din Cahul, unde un procuror în stare de ebrietate este pălmuit de un cetățean. La acel moment nu era nicio investigație, nicio petiție, niciun proces pe acest caz. Imediat am făcut tot posibilul ca să intru în posesia acestui material. După ce l-am văzut, am invitat la mine procurorul-șef al raionului Cahul, împreună cu subalternul său pălmuit. L-am întrebat de ce nu depune o plângere. El a zis că nu depune, pentru că se cunoaște din copilărie cu acest cetățean. Acest Lepeha acum este în stare de arest pentru un caz de huliganism. Dar pe acest procuror nu l-am iertat, pentru că așa procurori, cu așa imagine nu pot să aibă autoritate în raionul Cahul”, a spus Harunjen în cadrul aceleiași emisiuni.
Deși, și în mesajul venit pe adresa ZdG, dar și în mesajul transmis jurnaliștilor de la Jurnal TV se menționa că între procurorul Lilian Lungu și șeful de atunci al Procuraturii Generale ar fi existat o relație apropiată, fostul procuror general a negat informațiile. ZdG l-a telefonat de mai multe ori pe procurorul Lilian Lungu. După ce i-am spus că suntem jurnaliști, un bărbat care a răspuns la numărul său de telefon ne-a cerut să revenim cu un apel peste câteva minute. Doar că, de atunci, la numărul de telefon al procurorului nu a mai răspuns nimeni.
S-a judecat cu IGP pentru că a fost demis de la serviciu
Lilian Lungu a devenit procuror în urma unui concurs desfășurat de către CSP în mai 2014. Acesta a promovat examenul de capacitate cu media generală – 7,8 și a fost singurul candidat la funcția de procuror în Procuratura raionului Cantemir. Atunci, Lilian Lungu a fost verificat și nu au fost stabiliţi factori de risc şi restricţii pentru exercitarea de către acesta a funcţiilor publice. Deși decizia CSP datează din mai 2014, în declarațiile de avere și interese ulterioare, Lungu a indicat că a devenit, oficial, procuror în Procuratura Cantemir abia din 11 martie 2015. În această perioadă, acesta s-a judecat cu Inspectoratul General al Poliției (IGP), el activând până în iunie 2014 în calitate de ofițer principal de sector în cadrul Inspectoratului de Poliție Botanica.
La 24 iunie 2014, la scurt timp după ce a devenit, prin hotărârea CSP, procuror, Lungu a acționat în judecată IGP pentru că a fost demis cu câteva zile mai devreme pentru „absenţă fără motive întemeiate de la serviciu la 12 iunie 2014 de la orele 08.30 până la 16.00, neinformarea cetăţenilor despre activitatea Poliţiei în cadrul Campaniei de informare cu genericul „Cunoaşte poliţistul tău”, indicarea unor informaţii incorecte în raportul din 18 aprilie 2014, atitudine neglijentă faţă de exercitarea atribuţiilor de serviciu”.
În 2015 angajat în Procuratură, în 2019 numit șef interimar
Lilian Lungu a indicat în plângere că a depus din proprie inițiativă, încă la 4 iunie 2014, raport de concediere. Totodată, a indicat că în ziua în care i s-a imputat faptul că a lipsit nemotivat de la serviciu, a participat împreună cu procurorul Andrei Pascari la desfășurarea unor acțiuni de urmărire penală la oficiile Întreprinderii de Stat „Registru” din Criuleni, fiind inclus în grupul de urmărire penală. Deși reprezentanții MAI au susținut în instanța de judecată că la IGP nu a parvenit ordonanța procurorului general sau o altă înștiințare privind includerea lui Lungu în grupul de urmărire penală și nu a parvenit niciun demers prin care să fie solicitată prezența acestuia la 12 iunie 2014 la efectuarea unor acțiuni de urmărire penală, toate instanțele i-au dat dreptate fostului polițist. La 11 martie 2015, CSJ a respins recursul declarat de către IGP. În aceeași zi, procurorul general Corneliu Gurin a semnat ordinul prin care Lungu a devenit procuror în Procuratura Cantemir.
Nu a activat însă foarte mult la Cantemir. Peste opt luni, Lungu a fost angajat în calitate de procuror în oficiul Sud al Procuraturii Anticorupție. Ulterior, în luna iulie 2019, Lungu a fost desemnat procuror-șef interimar al Procuraturii raionului Cahul, fiind detașat de la Procuratura Anticorupție. A revenit însă peste aproximativ o lună, în august 2019, în vechea funcție.
În septembrie 2014, la sesizarea Serviciului de Informații și Securitate, Comisia Națională de Integritate i-a verificat averea acestuia, însă nu a depistat încălcări, astfel că a clasat cauza. În declarațiile de avere și interese personale, Lungu a indicat 12 terenuri, patru autoturisme, o remorcă și o mașină agricolă, toate fabricate în perioada 1987-1997 și achiziționate între anii 2005-2015.