Principală  —  IMPORTANTE   —   Ambasadorul UE la Chișinău: „R.…

Ambasadorul UE la Chișinău: „R. Moldova nu va adera la UE în 2024 și nici în 2025, este un proces de durată”

Sursa foto: ZdG

R. Moldova nu va adera la UE nici în 2024, nici în 2025, acest proces este unul de durată și necesită reforme ambițioase, a declarat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

În opinia oficialului, procesul de negocieri va dura și pe parcursul mandatelor următoare ale președintelui R. Moldova și a Parlamentului, de aceea este importantă determinarea cetățenilor de a menține acest deziderat.

„Totul este în mâinile cetățenilor R. Moldova. Este clar că nu veți adera la UE în anul 2024 și nici 2025, acest lucru înseamnă că procesul de negociere va continua și în mandatul viitorului Parlament și după următoarele alegeri prezidențiale, de aceea cred că este foarte important ca această determinare a alegătorilor R. Moldova să fie menținută și în anii următori”, a afirmat Jānis Mažeiks.

Pe 17 martie 2023, președinta Maia Sandu a ținut un discurs în plenul Parlamentului. Șefa statului a vorbit despre aderarea R. Moldova la UE, despre războiul din Ucraina, pericolele asupra securității țării, lupta împotriva propagandei și elaborarea unei noi strategii de apărare a țării. Șefa statului a afirmat că în 2030 R. Moldova trebuie să fie țară membră a UE.

„(…) Acum este șansa noastră reală de a deveni membru cu drepturi depline a familiei europene. Avem susținerea statelor UE. Moldovenii au ales calea europeană, dar cât de repede vom ajunge acolo depinde de noi toți. Timp de trei decenii, R. Moldova, condusă de diferite partide, politicieni, guverne, a încercat să meargă pe mai multe drumuri. Adevărul este că toate au eșuat. În timp ce statele care au devenit membre a Uniunii Europene în ultimele două decenii oferă acum bunăstare și siguranță pentru cetățenii lor, asigură dreptate, salarii și pensii bune, Moldova abia iese din captivitate. Captivitate în care ne-au sufocat ani la rând trădători, hoți, oligarhi.

Pe 21 mai 2023, aproximativ 80 de mii de oameni (conform datelor oferite de Poliție) s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale pentru a susține cursul european al R. Moldova. De pe scenă au ținut discursuri președinta Maia Sandu, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, oameni de cultură, sportivi, militari, aleși locali, oameni de afaceri. La final participanții au votat unanim o rezoluție prin care au cerut aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.

Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Obținerea acestui statut nu oferă calitatea de stat membru al UE, întrucât cea din urmă presupune parcurgerea unei proceduri complexe. Abia după ce îndeplinesc condițiile de aderare, țările candidate trebuie să aplice legislația europeană în toate domeniile.