Principală  —  IMPORTANTE   —   Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova,…

Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, despre presupusa solicitare a regimului separatist privind alipirea cu Federația Rusă: „Nu cred într-o asemenea evoluție”

Sursa foto: Ambasada Ucrainei în R. Moldova

Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Marko Șevcenko, nu crede că pretinsele autorități de la Tiraspol ar urma să ceară alipirea cu Federația Rusă în cadrul așa-numitului Congres al deputaților de toate nivelurile ce va avea loc pe 28 februarie. Cu toate acestea, oficialul ucrainean susține că „acțiunile Rusiei nu pot fi prognozate 100%”.

Declarațiile au fost făcute joi seară, 22 februarie, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

„Dacă vorbim despre acțiunile federației Ruse, trebuie să înțelegem că aceste acțiuni nu pot fi prognozate 100%. Nimeni n-o să știe care va fi decizia finală a lui Putin, pentru că de mai multe ori prognozele care au fost bazate pe logica simplă, nu s-au îndeplinit, inclusiv în ceea ce privește agresiunea împotriva Ucrainei, pe de-o parte (…).

Pe de altă parte, bazându-mă pe logica formală, nu cred într-o asemenea evoluție, pentru că liderii din regiunea transnistreană n-au făcut acest lucru în primăvara anului 2022, când prognozele arătau că Federația Rusă va lua Kievul în trei zile. Atunci nu s-a întâmplat acest lucru. Ei au păstrat distanță față de război. Eu nu cred că în prezent, când situația războiului este absolut clară și fiecare persoană înțelege că rușii nu pot veni până în regiunea transnistreană, ei (autoritățile separatiste de la Tiraspol, n.red.) își vor proclama independența sau cererea lor va fi acceptată de Putin (…)”, a spus Marko Șevcenko.

Așa-numitul Soviet Suprem din regiunea transnistreană a anunțat organizarea celui de-al VII-lea Congres al deputaților de toate nivelurile pe data de 28 februarie. Potrivit opozantului Ghenadie Ciorba, în cadrul întâlnirii, auto-proclamatele autorități din stânga Nistrului ar urma să facă un apel către Kremlin pentru a accepta regiunea transnistreană în componența Federației Ruse.

Apelul ar urma să aibă loc cu o zi înainte de Adunarea Federală, unde președintele rus Vladimir Putin va ține un discurs, potrivit presei afiliate Kremlinului. În fiecare an, Vladimir Putin se adresează Adunării Federale cu un mesaj în care prezintă „rezultatele și stabilește orientările strategice pentru viitor”. Pe lângă membrii Dumei de Stat și ai Consiliului Federației, la eveniment participă de obicei liderii regionali, membrii guvernului, dar și reprezentanții altor instituții.

Opozantului Ghenadie Ciorba susține că în cadrul Congresului, pretinsele autorități din regiunea transnistreană ar urma să vină cu un apel către Kremlin, pentru a cere ca regiunea transnistreană să fie acceptată în componența Federației Ruse.

Contactat de ZdG, Ghenadie Ciorba a declarat că scopul Rusiei este de a implica R. Moldova în război, prin anexarea regiunii transnistrene. Cu acest scop, Moscova dorește să provoace autoritățile de la Chișinău și Kiev și să obțină o reacție din partea lor, pentru a putea responsabiliza ulterior R. Moldova și Ucraina pentru acțiunile ce ar putea urma.

„Rusia face totul pentru a începe un război aici. Recunoscând această regiune (n.r. transnistreană) drept teritoriul său, toate acțiunile autorităților de la Chișinău cu referire la Tiraspol vor fi declarate drept acțiuni ale Chișinăului împotriva Rusiei. Astfel, ei vor avea, după părerea lor, dreptul juridic de a ataca teritoriul R. Moldova”, afirmă opozantul.

Potrivit scenariului prezentat de Ciorba, după ce ar anexa regiunea transnistreană, Rusia ar putea declara formal că R. Moldova acționează împotriva Rusiei, justificându-și astfel acțiunile ulterioare.

Reacția Chișinăului

Biroului politici de reintegrare a venit deja cu o reacție, subliniind că urmărește „cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali”, și că nu există motive de a considera că în timpul apropiat situația din regiune s-ar putea înrăutăți.

„Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”, precizează Biroului politici de reintegrare.