Ambasada Rusiei la Chișinău, despre interzicerea panglicii negru-oranj: „Încercarea de a crea astăzi o nouă realitate inventată a acelor evenimente… îngreunează evoluția spre pace și prietenie”
Ambasada Federației Ruse în R. Moldova a emis o notă informativă prin care susține că „încercarea de a crea astăzi o nouă realitate inventată a acelor evenimente… îngreunează evoluția spre pace și prietenie”. Reprezentanții misiunii diplomatice menționează că, la fel ca și până acum, vor prețui și vor onora „simbolurile Marii Victorii a soldatului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei”.
Reacția Ambasadei Rusiei în R. Moldova vine în contextul în care deputații din Parlamentul de la Chișinău au votat joi, 14 aprilie, în lectură finală, un amendament la Codul Contravențional prin care se interzice pe teritoriul R. Moldova simbolurile ce reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei – „Z”, „V” și panglica negru-oranj, numită și panglica „Sfântului Gheorghe”.
„Am atras atenția asupra dezbaterii publice cu privire la interzicerea panglicii „Sfântul Gheorghe” în R. Moldova. Fenomenul „culturii desființării” promovat de societatea occidentală, care vizează în acest caz refuzul de a păstra și proteja memoria, devalorizând eroismul strămoșilor noștri, printre care reprezentanți valoroși ai popoarelor din fosta Uniune Sovietică, inclusiv al actualilor
R. Moldova, distruge bazele adevărului istoric și ale justiției (…).
Încercarea de a crea astăzi o nouă realitate inventată a acelor evenimente, bazată pe un atac ideologic asupra normelor de moralitate, privează popoarele noastre de dreptul la o memorie istorică autentică și îngreunează evoluția spre pace și prietenie. Afirmarea semnificației culturii spirituale în conștiința publică este relevantă dincolo de timp și spațiu. Este ceea ce modelează identitatea națională, valorile sociale și perspectivele generațiilor viitoare. Ca și până acum, vom prețui și vom onora simbolurile Marii Victorii a soldatului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, se arată în nota informativă a misiunii diplomatice.
Marți, 18 aprilie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a promulgat legea care prevede interzicerea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei – literele „V”, „Z”, dar și panglica negru-oraj în R. Moldova. Șefa statului a menționat că noile prevederi vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
Joi, 14 aprilie, deputații din Parlamentul de la Chișinău au votat, în lectură finală, un amendament la Codul Contravențional prin care se interzice pe teritoriul R. Moldova simbolurile ce reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei – „Z”, „V” și panglica „Sfântul Gheorghe”.
„Vreau să menționez că în acest proiect de lege nu se interzice utilizarea acestei lente atunci când ea este parte a medaliilor. Deci, cei care au primit-o în semn de recunoștință pentru faptul că au luptat în război și au apărat cetățenii acestei țări o vor putea apăra în continuare (…)”, a declarat Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități.
- Este definitiv! Simbolurile agresiunii ruse asupra Ucrainei – „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe”, interzise în R. Moldova – DOC
- Președinta Sandu a promulgat astăzi legea care interzice folosirea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei – literele „V”, „Z”, dar și panglica negru-oraj: „Nu putem accepta simbolurile care înfățișează sau sprijină invazia rusă în Ucraina”
Conform proiectului de lege, pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de la 9 000 până la 18.000 de lei. Mai exact, se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.