Ambasada Federației Ruse se declară „jignită” de decizia CC și amintește de războiul de pe Nistru
Ambasada Federației Ruse în R. Moldova critică decizia de joi a Curţii Constituţionale (CC), prin care a fost declarată neconstituțională legea ce oferea statut special limbii ruse. Misiunea diplomatică califică decizia drept „jignire” la adresa statului și poporului rus, spune că verdictul este unul „alarmant” şi aminteşte de consecinţele „şovinismul anti-rus” de la finele secolului trecut.
Într-o reacție pe marginea deciziei CC, prin care legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova a fost declarată neconstituțională, Ambasada Federației Ruse la Chișinău spune că „privarea limbii ruse de statutul limbii de comunicare interetnică pare a fi un factor alarmant în contextul păstrării păcii interetnice în statul multinațional moldovenesc”.
Ambasada susține că decizia magistraților este o jignire la adresa statului și poporului rus.
„Timp de decenii, alături de limba de stat a R. Moldova, rusa a fost un element integrant al comunicării eficiente și al coexistenței armonioase a tuturor grupurilor naționale din țară – moldoveni, ucraineni, ruși, bulgari, găgăuzi, evrei, romi, polonezi. În acest context, jignirile radicalilor împotriva conducerii țării noastre, a poporului din Rusia și a cetățenilor de limbă rusă din R. Moldova par contradictorii şi blasfemiatoare”, se mai arată în comentariu.
Misiunea diplomatică amintește, în context, de consecinţele „şovinismului anti-rus” de la finele secolului trecut, adică de războiul de pe Nistru.
„Reacţia forţelor moldoveneşti sănătoase la actele rusofobe este înţeleasă. Consecinţele şovinismului anti-rus de la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90 ai secolului trecut sunt foarte bine cunoscute”, se mai menţionează în reacția Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova.
Joi, 21 ianuarie, CC a declarat neconstituțională Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, votata de către deputații PSRM – Șor la ședința nocturnă a Parlamentului din 16 decembrie 2020.
Potrivit președintei CC, Domnica Manole, judecătorul Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, a avut o opinie separată pe marginea subiectul respectiv.
Respectiva lege prevedea ca angajații instituțiilor de stat erau obligați să discute, să ofere informații și să asigure traducerea avizelor, certificatelor și a oricărui tip de documente în limba rusă, dacă cetățenii vin cu solicitari în acest sens. Acest proiect de lege a fost elaborat de către deputații PSRM.
CC a fost sesizată de deputații Dinu Plîngău, Maria Ciobanu și Octavian Țîcu.