Alexandru Slusari: „Grâul transportat în portul Giurgiulești nu are nicio legătură cu rezerva de stat”
Alexandr Slusari, deputatul Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, susține că grâul transportat în portul Giurgiulești nu are nicio legătură cu rezerva de stat a R. Moldova. Acesta mai spune că va veni în perioada următoare cu o inițiativă legislativă pentru ca „agroholdingurile” să fie lipsite de subvenții.
Slusari susține că subiectul grâului din rezerva de stat este exploatat în scopul denigrării imaginii Platformei DA.
„Sunt un om absolut liber și prefer să vorbesc adevărul. Subiectul grâului din rezerva de stat este exploatat acum în scopul denigrării imaginii Platformei DA prin atacuri directe în adresa mea. Este o acțiunea cu titlu de răzbunare, realizată de un interpus, pentru expunerea tranșantă din partea mea pe anumite probleme de actualitate politică și pentru unele dezvăluiri. Se aplică principiul unui regim autoritar – cine nu este cu noi, este împotriva noastră. Se pronunță doar numele meu, chiar dacă Parlamentul nu are nici o tangență cu gestionarea rezervelor de stat, iar eu nu dețin nici măcar funcția de vicepreședinte al comisiei agricultură. Nu am obsesia să rămân în politica cu orice preț. De aceea, voi rezista fără mult stres la acest atac mârșav”, a spus Slusari într-o postare pe Facebook.
Deputatul susține că în perioada următoare va veni cu o inițiativă legislativă pentru ca „agroholdingurile” să fie lipsite de subvenții.
„Grâul transportat în Giurgiulești nu are nicio legătură cu rezerva de stat. Nu am niciun motiv să-l aranjez pe acest Trans Oil, întrucât este un monopolist, care în mod ostil preia afacerile fermierilor mici și mijlocii. Lupt cu acest monstru de peste 10 ani și l-am sesizat de trei ori la Consiliul Concurenței. Mai mult ca atât, degrabă voi ieși cu inițiativa legislativă ca agroholdinguri să fie lipsite de subvenții. Însă, cert este faptul că Agenția de Rezerve Materiale a eliberat grâu din rezerve altui agent economic și acest grâu a rămas în țară”, a mai spus Slusari.
De asemenea, Slusari susține că este important să nu se admită creșterea prețului la pâine și că insistă ca subiectul să fie discutat la Consiliul Suprem de Securitate și în cadrul audierilor la Parlament.
„Iată aici sunt multe întrebări la Agenția de Rezerve în privința cum sunt gestionate rezervele de grâu și după care criterii a fost eliberat grâul acelui agent economic, chiar dacă acesta a prezentat garanția bancară. Insistăm ca subiectul să fie discutat la Consiliul Suprem de Securitate și să avem audieri la Parlament (…) În contextul secetei și deficitului cerealelor pe piața internă, este imperios necesar ca Guvernul (așa cum el este) și Legislativul să ia sub control procesul de împrospătare a rezervelor. E nevoie de efectuarea a unei inventarieri a rezervelor.
„Grâul trebuie să fie distribuit din rezervele de stat cu titlu de împrumut transparent și doar întreprinderilor de panificație cu scopul neadmiterii majorării prețurilor la pâine. În contracte de împrumut obligatoriu trebuie să fie inclus punctul privind interzicerea exportului grâului. Vorbesc despre acest lucru, întrucât cunosc că există proiectul Hotărârii Guvernului privind împrospătarea a circa 24 mii de tone de grâu. Executivul, sub controlul Parlamentului și Președinției, trebuie în câteva zile să evalueze volumul stocurilor de grâu alimentar în țară și, în caz de necesitate, să vină cu propunerea interzicerii temporare a exportului de grâu”, a conschis deputatul.
Mai mulți oameni au protestat luni, 29 martie, în portul Giurgiulești, pentru a opri exportul de grâu. Astfel, câteva camioane încărcate cu grâu au fost blocate. Președintele partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, a declarat în timpul manifestațiilor că statul a semnat un contract cu un agent economic pentru păstrarea rezervei de stat.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni, 29 martie, că a solicitat Guvernului luni, 29 martie, să aprobe de urgență o Hotărâre de Guvern prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat. Anunțul despre solicitarea făcută către Guvern a fost făcut de șefa statului printr-o postare pe Facebook. În postare, președinta R. Moldova menționează că solicitarea vine în contextul „informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă”.
În cadrul unui briefing de presă, deputatul fracțiunii Platforma DA Alexandru Slusari a vorbit luni, 29 martie, despre faptul că recent a fost eliberată o cantitate de grâu alimentar din rezervele materiale de stat.