„Această sentință face imposibilă recuperarea prejudiciului”. Condamnarea unui fost președinte al BEM: prejudiciu de 100 de milioane de dolari SUA, sechestru – de 4 milioane de lei
Fostul președinte interimar al Băncii de Economii din Moldova, Viorel Bîrcă, a fost condamnat la 10 ani de închisoare de tip închis într-o cauză penală ce face parte din dosarul privind frauda bancară. De asemenea, el a fost obligat să întoarcă un prejudiciu de 100 de milioane de dolari SUA, care ar fi ajuns pe conturile Gazprombank din Rusia și de acolo, la mai multe firme rusești, în condițiile în care s-a pus sechestru doar pe bunuri în valoare de patru milioane de lei.
Avocatul lui Bîrcă susține că sentința face imposibilă recuperarea banilor. Procurorul de caz susține însă că se lucrează pentru ca prejudiciul să fie recuperat de la banca și firmele rusești.
Sentința pe numele lui Viorel Bîrcă a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani luni, 29 ianuarie 2023, fostul șef interimar la BEM fiind inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare a averii străine în proporții deosebit de mari și în interesul unui grup criminal organizat, condus de Ilan Șor. După ce sentința va deveni executorie, el ar urma să-și ispășească pedeapsa în penitenciar de tip închis, cu privarea dreptului de a ocupa funcții în domeniul financiar-bancar pe un termen de 5 ani.
Ar fi falsificat 7 ordine de plată
Instanța a constatat că Bîrcă a falsificat 7 ordine de plată efectuate prin sistemul internațional de plăți (SWIFT) și în calitate de coautor, a sustras de la BEM 100 de milioane de dolari SUA (circa 1,4 miliarde de lei moldovenești la cursul din 2014) în perioada 2013-2014.
Astfel, Bîrcă a fost obligat să întoarcă suma de 100 de milioane de dolari, fiindu-i menținut sechestrul aplicat anterior pe jumătate din bunurile ce-i aparțin, în valoare de aproximativ 4 milioane de lei, pentru a garanta recuperarea prejudiciului, după cum a informat Procuratura Anticorupție într-un comunicat de presă. De asemenea, din contul său au fost încasate 32 550 de lei în beneficiul statului pentru cheltuieli judiciare.
Prin sentință, lui Viorel Bîrcă i-a fost aplicată măsura preventivă „obligația de nepărăsire a țării”. Aceasta a fost pronunțată de completul de judecători format din Ana Cucerescu, Petru Păun și Liudmila Beșliu. Judecătoarea raportoare pe dosar, Ana Cucerescu, a formulat o opinie separată, fiind de părere că Viorel Bîrcă trebuie să fie plasat imediat în arest preventiv până la intrarea în vigoare a sentinței.
Cauza penală în privința lui Bîrcă a fost disjunsă din alt dosar, în cadrul căruia se investighează în prezent modul cum au fost sustrase cele 100 de milioane de dolari SUA de la BEM de către un grup criminal din care fac parte persoane publice, persoane cu funcții de demnitate publică, persoane fizice și persoane juridice, a mai informat Procuratura Anticorupție într-un comunicat de presă.
Avocat: „Această sentință face imposibilă recuperarea prejudiciului de 100 de milioane de dolari SUA”
Vasile Nicoară, avocatul lui Viorel Bîrcă, a calificat sentința ca fiind „ilegală și neîntemeiată” și a declarat o vor contesta. Potrivit lui, prin această decizie se face imposibilă recuperarea prejudiciului de 100 de milioane de dolari imputat clientului său.
„Am mai spus-o și insist că această sentință creează impedimente pentru recuperarea prejudiciului în valoare de 100 de milioane de dolari. Face practic imposibilă încasarea acestei sume din contul persoanelor care într-adevăr au comis infracțiunea și din contul unei instituții financiare care e responsabilă de dispariția acestor mijloace financiare.
Pe viitor, Gazprombank o să spună: „Ce vreți de la noi? De ce solicitați de la noi? Voi ați emis la nivel național o sentință de condamnare, ați stabilit că Bîrcă a sustras această sumă.” Asta în contextul în care Bîrcă nu a sustras un bănuț”, a argumentat apărătorul.
„Această sumă se afla la contul corespondent al Băncii de Economii în Gazprombank”
El a declarat pentru ZdG că suma de 100 de milioane de dolari ar fi ajuns, de fapt, în contul unor firme rusești prin intermediul Gazprombank.
„Viorel Bîrcă a fost condamnat pentru că ar fi sustras 100 de milioane de dolari. Trebuie de înțeles ce reprezintă această sumă, unde se afla această sumă. Această sumă se afla la contul corespondent al Băncii de Economii în Gazprombank. Cineva, organul de urmărire penală, spune că persoane necunoscute au prezentat la Gazprombank șapte ordine de plată SWIFT și în baza acestor ordine de plată au fost efectuate transferuri în vederea rambursării împrumuturilor pe care niște companii rusești le-au acordat Băncii de Economii și unui acționar al BEM. Acum chiar prezintă interes faptul că în rechizitoriu este indicat că persoane necunoscute au prezentat ordine de plată SWIFT la Gazprombank, nu Bîrcă, dar persoane necunoscute. Reieșind din probele care au fost prezentate de procuror în ședința de judecată, trebuie să reținem că procurorul nu a prezentat niciun început de probă că Bîrcă ar fi beneficiat cel puțin de un cent din această sumă. Procurorul nu indică asupra faptului că Bîrcă ar fi în spatele acestor companii sau că i-ar aparține companiile din Federația Rusă, sau că ar fi beneficiar, sau că ar avea tangență cu aceste companii”, a subliniat avocatul lui Viorel Bîrcă.
Vasile Nicoară susține că procurorul nu ar fi solicitat întoarcerea sumei de la Gazprombank sau de la companiile care au beneficiat de acești bani.
Procuror: „Noi am solicitat și în cadrul instanței să fie recunoscută ca parte civilmente responsabilă o bancă nerezidentă. Nouă ni s-a respins”
Pe de altă parte, procurorul de caz, Victor Muntean, a declarat că asemenea demersuri au fost făcute, dar că au fost respinse de instanța de fond. Întrebat de ZdG cum ar fi posibilă recuperarea a 100 de milioane de dolari, în contextul în care a fost pus sechestru doar pe 4 milioane de lei, procurorul a declarat că va fi contestată sentința și se va cere atragerea în proces a băncii rusești „Gazprombank”.
V. Muntean: Este posibil. Fiindcă noi am solicitat și în cadrul instanței, și de către partea civilă, să fie recunoscută ca parte civilmente responsabilă o bancă nerezidentă. Nouă ni s-a respins. Când o să contestăm, o să lucrăm spre aceea ca instanțele să ajungă la concluzia ca să recunoască parte civilmente responsabilă o bancă nerezidentă care a fost implicată și să recuperăm prejudiciul.
ZdG: E vorba de Gazprombank?
V. Muntean: Sigur, da.
ZdG: Dacă nu se acceptă, ce se întâmplă?
V. Muntean: Nouă deja nu ne-a acceptat instanța care a examinat în fond. Dar toate încheierile instanței în cadrul cercetării judecătorești se atacă odată cu fondul. Adică, după sentință, ele se atacă cu apel mai departe, în instanța ierarhic superioară.
ZdG: Dar am înțeles că era vorba și despre niște firme rusești care ar fi implicate. Ați solicitat ca și ele să fie atrase în proces?
V. Muntean: A fost o cauză disjunsă în privința persoanei. Asta înseamnă că este o altă cauză penală care se află la urmărire penală în privința altor persoane implicate.
ZdG: Aceste firme rusești sunt în alt dosar vizate?
V. Munteanu: Dacă e disjunsă cauza, înseamnă că este o altă cauză care este instrumentată de noi în momentul actual în privința altor persoane.
ZdG: E legată de același prejudiciu, de 100 de milioane de dolari?
V. Muntean: Sigur, da. E cauza pe prejudiciul în cauză.
ZdG: Am vorbit cu avocatul domnului Bîrcă și el spune că faptul că s-a pus recuperarea sau întoarcerea acestei sume de 100 de milioane de dolari pe seama clientului său face imposibilă recuperarea acestor bani.
V. Muntean: Nu e așa. Fiindcă noi foarte multe cereri am înaintat în instanța de fond. Dacă era să participați la ședințele de judecată, avea să vedeți că erau cereri și au fost respinse de către instanță. Sunt încheieri în acest sens care se atacă odată cu fondul și acum o să contestăm acest lucru. Adică, cereri ca să fie recuperat prejudiciul de la alte persoane juridic nerezidente.
ZdG: Dar în cadrul acestui dosar, s-a constat că domnul Bîrcă a beneficiat de acești bani sau nu?
V. Muntean: Citiți comunicatul (de presă, n.r.). Dacă a fost condamnat, înseamnă că a beneficiat. Este coautor. Autori sunt mai multe persoane care au acționat în interesul unui grup criminal. Dacă e grup criminal, înseamnă că este o reuniune stabilă de persoane care activează spre comiterea unei infracțiuni.
Sentința publicată: „Pretenții materiale în privința unui cerc nedeterminat de persoane”
În sentința pe numele lui Bîrcă se arată că BEM a fost recunoscută ca parte vătămată, fiind reprezentată de lichidatorul Grigore Olaru. Acesta a formulat o acțiune civilă, solicitând încasarea prejudiciului material de 100 de milioane de dolari SUA sau 1,4 miliarde de lei de la persoanele bănuite care vor fi recunoscute ulterior vinovate de comiterea infracțiunii. El a enumerat o listă a companiilor implicate în delapidarea acestor bani de la BEM, precum și tranzacțiile desfășurate. Ulterior, în cadrul examinării cauzei în instanță, lichidatorul BEM a cerut ca și de la Gazprombank să fie recuperată suma de 100 de milioane de dolari SUA. Grigore Olaru a declarat în instanță că BEM a solicitat în aprilie 2021 ca Gazprom să returneze banii, dar nu a primit niciun răspuns.
Cu toate acestea, instanța nu a acceptat aceste demersuri, argumentând că reprezentantul BEM „formulează pretenții materiale în privința unui cerc nedeterminat de persoane” și că abordarea lui „are scop de a duce completul de judecată în eroare”. Potrivit instanței, reprezentantul BEM „nu a formulat cereri în termen nici la etapa urmăririi penale și nici în instanța de judecată în vederea stabilirii cercului de participanți al acțiunii civile, la fel și formulările foarte vagi din acțiunea civilă înaintată denotă o lipsă de atitudine din partea lui Olaru Grigore. Acțiuni care, de altfel, demonstrează că dl Olaru Grigore nu a acționat cu bună voință pe parcursul examinării prezentei cauze penale în interesele S.A. „Banca de Economii în proces de lichidare”, se arată în sentință.
Cercetat și în alt dosar pentru frauda bancară, împreună cu alți șefi ai băncilor falimentate, cu fosta conducere a Băncii Naționale și cu Plahotniuc
Viorel Bîrcă a fost vicepreședinte al BEM, iar între 2014 și 2015 a fost președinte interimar. Cauza penală pe numele lui a fost trimisă în judecată în martie 2021, iar examinarea a durat trei ani. Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.
Bîrcă mai este cercetat într-un dosar penal pentru escrocherie ce face parte din dosarele privind frauda bancară, aflat la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. În același dosar sunt vizați și alți șefi ai băncilor falimentate, precum și foștii șefi ai Băncii Naționale. Recent, la acest dosar a fost conexată și o cauză ce îl vizează pe Vladimir Plahotniuc.