A fost semnat Acordul de participare a R. Moldova la Programul UE privind Piața Unică. Maia Sandu: „Va spori accesul la piețele europene pentru produsele și serviciile moldovenești”
Președinta Maia Sandu a anunțat că vineri, 8 septembrie, la Bruxelles, a fost semnat Acordul de participare a R. Moldova la Programul UE privind Piața Unică.
Semnarea acestui acord reprezintă un pas important în calea de integrare graduală a țării noastre în Piața Unică a UE și un angajament ferm pentru modernizarea și alinierea R. Moldova la normele europene, menționează șefa statului.
„(…) Programul va contribui la pregătirea sectorului privat și a instituțiilor statului pentru regulile și standardele europene și va spori accesul la piețele europene pentru produsele și serviciile moldovenești. Totodată, programul încurajează crearea start-up-urilor și dezvoltarea unor întreprinderi mici și mijlocii competitive și sustenabile și oferă acces la expertiza și bunele practici ale statelor membre UE.
(…) O economie competitivă și puternică înseamnă locuri de muncă bine plătite acasă și standarde de viață mai înalte pentru cetățeni”, a declarat Maia Sandu.
În noiembrie 2022, membrii Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană au cerut instituțiilor europene liberalizarea totală a comerțului și transportului din R. Moldova în Uniunea Europeană și accelerarea integrării R. Moldova în Piața Unică Europeană.
Instituită în 1993, Piața Unică a UE este „una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene”. Aceasta garantează că mărfurile, serviciile, persoanele și capitalurile pot circula liber pe întreg teritoriul UE.
Conform Consiliului European, Piața Unică le permite cetățenilor UE să locuiască și să lucreze oriunde în UE, oferindu-le oportunități mai bune de angajare. Datorită acesteia, consumatorii au acces la o gamă mai largă de servicii și produse de înaltă calitate putând avea încredere că acestea sunt sigure și respectă mediul.
Pe 23 iunie, Consiliul European a acordat R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Obținerea acestui statut nu oferă calitatea de stat membru al UE, întrucât cea din urmă presupune parcurgerea unei proceduri complexe. Abia după ce îndeplinesc condițiile de aderare, țările candidate trebuie să aplice legislația europeană în toate domeniile.