A fost făcută publică hotărârea Curții Constituționale privind declararea stării de urgență neconstituțională
Curtea Constituțională a decis miercuri, 28 aprilie, că instituirea stării de urgență de PSRM – ȘOR este neconstituțională. Curtea a notat că, declarând starea de urgență și lărgind competențele executivului pentru combaterea pandemiei, Parlamentul nu a motivat în ce măsură competențele ordinare ale Executivului sunt insuficiente pentru depășirea situației de criză.
În primul rând, pentru a declara starea de urgență, Parlamentul trebuie să-și bazeze decizia pe date care impun adoptarea unor măsuri urgente de către autorități. În al doilea rând, decizia de a declara starea de urgență trebuie să fie o măsură ultima ratio, ca răspuns la un pericol cu caracter excepțional, care presupune că măsurile sau restricțiile obișnuite privind protecția siguranței, sănătății și a ordinii publice trebuie să fie insuficiente.
CC a examinat în ședința de miercuri, 28 aprilie, sesizările privind declararea stării de urgență în R.Moldova, mai exact, propunerea Guvernului de a fi declarată stare de urgență și instituirea acesteia de PSRM – ȘOR.
Deputatul neafiliat Octavian Țîcu a anunțat miercuri, 7 aprilie, că a sesizat Curtea Constituțională (CC) pentru a verifica constituționalitatea Hotărârii Guvernului în exercițiu privind propunerea de instituire a stării de urgență, dar și a Hotărârii Parlamentului din 31 martie prin care a fost aprobată declararea stării de urgență în R. Moldova pentru următoarele 60 de zile. Parlamentarul consideră că cele două decizii contravin prevederilor Constituției și a solicitat Înaltei Curți ca acestea să fie anulate.
La 9 aprilie curent, și reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au anunțat că au depus o sesizare la CC pentru a contesta Hotărârea de instituire a stării de urgență pe teritoriul R. Moldova, votată în ședința din 31 martie a Legislativului de către deputații PSRM – „ȘOR”.
Pe 28 aprilie, CC a admis parțial sesizările depuse de către deputații Octavian Țîcu, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca.
CC a declarat neconstituțională Hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgenţă nr. 49 din 31 martie 2021. Totodată, CC a declarat inadmisibile sesizările în partea referitoare la Hotărârea Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgenţă nr. 43 din 30 martie 2021.
Hotărârea este definitivă și intră în vigoare la data adoptării.
Pe 31 martie curent, deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat proiectul de hotărâre al Guvernului în exercițiu cu privire la declararea stării de urgență.