A făcut parte din două Legislaturi și până la venirea lui Dodon în PSRM a fost liderul socialiștilor. CV-ul deputatului care va prezida prima ședință a noului Parlament ales
Prima ședință de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de către Eduard Smirnov, deputatul ales pe listele Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) la scrutinul parlamentar din 11 iulie 2021.
Decanul de vârstă al deputaților, la fel ca în legislaturile anterioare – în 2014 și în 2019, este Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 82 de ani.
Eduard Smirnov este un om politic din Republica Moldova, care din decembrie 2014 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din Republica Moldova a candidat la funcția de deputat de pe poziția a treia în lista candidaților PSRM. Eduard Smirnov este membru al Partidului Socialiștilor din anul 1997, și anterior, până la venirea lui Igor Dodon în partid în 2011, a fost președintele partidului. În ziua în care a împlinit 80 de ani, a fost decorat de președintele de atunci Igor Dodon cu cel mai înalt ordin al Republicii Moldova — Ordinul Republicii.
La 29 decembrie 2014 a avut loc ședința de constituire a parlamentului de legislatura a X-a, aceasta fiind prezidată de Eduard Smirnov, întrucât el era decanul de vârstă. El a îndeplinit aceeași funcție la ședința de constituire a legislaturii următoare – în anul 2019.
La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 Smirnov a candidat la funcția de deputat de pe poziția a 12-a în lista candidaților Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) din care face parte Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și Partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM).
Pentru ultimii doi ani, Smirnov indică un venit oficial de la Parlament de 870 de mii de lei. Mai declară un apartament din 2001, de aproape 400 de mii de lei, și un garaj din 1983. Deputatul ales se plimbă cu un automobil de model Mercedes 200E din 1994. Acesta deține în patru conturi bancare peste 106 mii de lei și 6 mii de dolari SUA. În 2015, CNI a inițiat un control în privința deputatului Smirnov, care a vizat o eventuală încălcare a regimului juridic al incompatibilităților, dar cauza a fost încetată.
Scrutinul parlamentar din R. Moldova în care au fost așteptați 3 287 140 de cetățeni cu drept de vot pentru a alege componența viitorului Parlament de la Chișinău s-a desfășurat duminică, 11 iulie. Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 100% din secţiile de votare, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a câștigat detașat alegerile, înregistrând 52,80% din voturi. Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) a obținut 27,17% din electorat, iar Partidul Politic „ȘOR” a înregistrat doar 5,74% din electorat.
- DOC/ Lista celor 101 deputați care acced în Parlament după procesarea a 100% din procese verbale
- REZULTATE PRELIMINARE, ANTICIPATE 2021. 100% din procesele verbale procesate: PAS a câștigat detașat alegerile din R. Moldova. Distribuția mandatelor în Parlament
Potrivit datelor preliminare finale, PAS obține 63 de mandate, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor obține 32 de mandate și Partidului Șor – 6 mandate.
Luni, 19 iulie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a totalizat rezultatele alegerilor parlamentare anticipate și a întocmit un raport cu privire la rezultatele alegerilor. Ulterior, CEC va expedia Înaltei Curți actele prevăzute de Codul electoral și lista deputaților aleși în termen de 24 de ore după totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate, adică până pe 20 iulie. După aceasta, Curtea Constituțională (CC) va confirma sau va infirma, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 5 zile după primirea actelor de la CEC, termenul limită fiind duminică, 25 iulie.
La prima ședință a Parlamentului preşedintele Curţii Constituţionale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. Totodată, Președintele țării va adresa un mesaj deputaților nou-aleși.
Parlamentul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire.
După constituirea legală a Parlamentului se alege Preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu.